Hoppa till huvudinnehåll

Hungerdagen gav magrare resultat i år

Insamlingsbössa för Röda korsets Hungerdagsinsamling.
Insamlingsbössa för Röda korsets Hungerdagsinsamling. Bild: Röda korset / Anna Vuorinen temadag

Röda korsets Hungerdagsinsamling gav 2,4 miljoner euro. Resultatet är betydligt lägre än toppresultatet i fjol då insamlingen inbringade hela 4,2 miljoner euro - alltså två miljoner euro mera.

Fjolåret var ett rekordår, engagemanget var på en aldrig tidigare skådad nivå på grund av det exceptionellt stora antalet nyanlända flyktingar. Insamlingsresultatet i år har ökat en aning jämfört med åren 2013 och 2014.

Trots att resultatet i år är lägre är Röda korsets direktör för medelanskaffning John Ekelund väldigt nöjd.

- Vi spände oss lite för hur det ska gå efter rekordåret i fjol. Det som är viktigt är att de frivilliga ute på fältet har lyckats fint. Vi hade sammanlagt ungefär 20 000 insamlare och många nya frivilliga.

John Ekelund är direktör för medelanskaffning vid Finlands Röda Kors.
John Ekelund ansvarar för Röda korsets insamlingar. John Ekelund är direktör för medelanskaffning vid Finlands Röda Kors. Bild: Yle / Victoria Wirén finlands röda kors,Röda Korset,Hungerdagen,penninginsamling

Företagen satsade mindre i år

I fjol var det speciellt företag och stiftelser som påverkade rekordresultatet med ovanligt stora bidrag. I år var deras bidrag på normal nivå, kring 10 000 euro. Företag bidrar ändå på många sätt till resultatet, säger Ekelund.

- Det som händer mer och mer är att företagen ger sina anställda en möjlighet att komma med och samla under arbetstid. För oss är det här väldigt fint och värdefullt.

Anne Waselius koordinerar insamlingen i Grankulla.
Anne Waselius hör till trotjänarna, som också i år samlade in pengar för Hungerdagen. Anne Waselius koordinerar insamlingen i Grankulla. Bild: Yle / Victoria Wirén finlands röda kors,Röda Korset,Hungerdagen,penninginsamling

Resultatet för årets Hungerdagsinsamling kan ännu stiga en aning, eftersom en del inbetalningar kan ske fram till slutet av oktober.