Hoppa till huvudinnehåll

Incestfallet i Uleåborg: Offret hoppas offentligheten hjälper andra

Fallet behandlas av tingsrätten i Uleåborg och det har fått ovanligt mycket uppmärksamhet i medierna.

Kvinnan, den åtalades 26-åriga dotter, säger att hon gick ut i offentligheten för att hjälpa andra som fallit offer för incest.

- Jag startade detta för det finns barn som behöver hjälp. Det finns också vuxna som blivit utnyttjade. Träd fram modigt bara, man behöver inte känna skam för de här gärningarna har utförts av någon annan, säger den åtalades dotter.

Inte krafter för rättsprocess

Kvinnan utsattes för brotten för flera år sedan, men säger att hon tidigare inte hade krafter nog att gå igenom en rättsprocess.

- Jag har varit ensam, tagit hand om mig själv och vuxit upp för mig själv. Jag har också fostrat en fantastisk son. På den tiden räckte krafterna inte till att gå igenom det som hänt.

Att den 51-åriga misstänkte pappan har erkänt gör det aningen lättare, men såren är djupa.

- De förlorade åren kommer ändå inte tillbaka.

Ovanligt fall

Pappans försvarsadvokat Kari Eriksson säger att det kan finnas både för- och nackdelar med att fallet inte behandlas bakom stängda dörrar.

- Målsäganden tänkte säkert på sin närmaste krets men inte på vad offentligheten kan betyda för henne själv. Å andra sidan får myndigheterna bättre kännedom om liknande fall tack vare offentligheten.

Eriksson betonar att fallet är mycket ovanligt i finländsk kriminalhistoria.

- Jag har inte upplevt något motsvarande och kommer knappast någonsin att göra det heller, säger Eriksson.