Hoppa till huvudinnehåll

Kamratmedling ska lösa konflikter i Raseborgsskolor

Språkbadselever på Vaasan Keskuskoulu.
Eleverna ska sätta sig ner och i första hand lösa konflikten själva. (Arkivbild) Språkbadselever på Vaasan Keskuskoulu. Bild: Yle/Joni Kyheröinen elever,klassrum

Konflikter mellan elever ska i fyra Raseborgsskolor i första hand lösas av eleverna själva. Just nu utbildas personalen i kamratmedling för att skolorna ska kunna ta i bruk metoden efter årsskiftet.

Billnäs skola, Västerby skola, Snappertuna skola och Pojo kyrkobyskola har utarbetat ett helt eget antimobbningsprogram som utgår från konceptet Yellow flag, gul flagg.

Kamratmedlingen är en del av gul flagg-projektet i Raseborg.

Elever utbildas till kamratmedlare

Tanken bakom kamratmedling är att man ska kunna lösa konflikter genom diskussion berättar Krista Halonen som är lärare i Billnäs skola.

- Barnen sätter sig runt ett bord och pratar sig igenom situationen. Kamratmedlarna har fått utbildning i det här och de har tydliga blanketter som de går igenom. Det är väldigt klart och tydligt hur man ska gå till väga.

Läget följs upp

Under medlingen gör eleverna ett kontrakt som båda parterna skriver under, berättar Halonen.

- Efter en vecka följer skolan upp läget och om det under veckan har uppstått en ny konflikt mellan samma personer så går det till vuxenmedling.

Halonen understryker att det inom kamratmedlingen är viktigt att man inte använder ord som mobbare eller offer.

- Det kan vara ganska skadligt för ett barn att bli stämplad som en mobbare eller ett offer. Vi talar i stället om konflikter mellan människor som en naturlig del av våra liv.

Inspiration från Kuopio

En arbetsgrupp med representanter från de olika skolorna byggde upp antimobbningsprogrammet under fjolåret och kom under arbetets gång i kontakt med den nya modellen för konflikthantering.

- Vi kom i kontakt med kamratmedlingen då vi letade efter fungerande modeller som används i Finland. Vi besökte Martti Ahtisaaren skola i Kuopio och fick se hur kamratmedlingen fungerar i praktiken. Vi blev övertygade. Kamratmedlingen har en stark forskning i grunden och man har uppnått jättefina resultat med den här metoden, berättar Halonen.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland