Hoppa till huvudinnehåll

Kocklandslaget vann OS-silver

Finländska kocklandslaget står bakom ett bord som dignar av små rätter.
Kocklandslaget gjorde bra i från sig i årets kock-OS. Finländska kocklandslaget står bakom ett bord som dignar av små rätter. Bild: Eva Tordera Nuno kock-os,Västnyland

Finska kocklandslagets meny gick hem hos OS-juryn i Tyskland. Karisbon Samuel Mikander och de andra kockarna i laget reser hem med ett OS-silver.

- Det här är en väldigt bra prestation. Vi är mer än nöjda över silvret, säger lagledaren Tapio Laine.


OS-guldet gick till Singapore medan Schweiz knep bronset i tävlingarna som ordnades i Erfurt i Tyskland.

Finland var det bästa nordiska landet i OS. Norge och Sverige landade på en femte respektive sjätte plats.

I förra kock-OS var Finland sjunde.

Lycklig Kariskock

- Det är svårt att beskriva hur glad man är. Om man via telefonen kunde se leendet man har i ansiktet skulle det vara bra, konstaterar Kariskocken Samuel Mikander som gjorde en stark insats i tävlingen.

Kocklandslagets projektledare Nils-Gustav "Nile" Höglund öser beröm över Mikanders insats.

Höglund konstaterar att sex års arbete med bas i Raseborg ligger bakom det fina resultatet.

- För sex år sedan kom vi på plats 15, nu blev vi andra.

Han säger att den enda svagheten är att det inte finns en bra konditorutbildning i Finland utan kockarna måste åka utomlands för att lära sig. Det var också den delen Finland snubblade på. Annars blev det guld i de två andra momenten.

Tre delmoment

I det delmoment som kallas för Culinary Art, matdesign, segrade Finland. I den delen stod Mikander för fem rätter och han fick mycket beröm för sitt jobb.

Han bjöd på havskräfta, pumpasoppa, spädgris, osttallrik och en efterrätt med hjortron och vanilj.

I det så kallade varma köket bjuder man på en tre rätters meny och också där segrade Finland. Mikander jobbade bland annat med köttet och såsen i huvudrätten samt andra viktiga delar.

Snubblade gjorde laget däremot på Culinary Pastery Art - alltså bakverken.

Tar en paus

Mikander har nu varit med i kocklandslaget i tre års tid. För sin egen del blir det nu en paus, men han utesluter inte en comeback senare i livet.

- Jag har funderat mycket på saken. Man börjar ha så mycket annat på gång i det personliga livet att jag tror jag tar en paus för tillfället, men man vet aldrig vad som händer i framtiden.

Han hoppas också att matlagningen i Finland nu ska få den uppskattning den är värd.

- Jag hoppas Finland nu inser att vi nog kan laga mat också här. Hittills har det varit svårt att bevisa att vi har en matkultur som är bra. Jag hoppas att folk följer med nästa kocklandslag och hejar på dem i laget. Vi fixar det nog.


Läs mera:

Kocklandslaget satsar på rena smaker av fiskskinn och hjorthjärta i OS

Kocklandslaget strävar efter att vinna guld i kockolympiaden som går av stapeln i Tyskland. I laget tävlar Kariskocken Samuel Mikander som gått från assistent till att vara ansvarig för varmrättens huvudråvara, köttet.