Hoppa till huvudinnehåll

Kraftiga sprängningar skakar höghus i Vasa

Giovanna Teir står framför en lyftkran vid flickiskvarteret i Vasa
Giovanna Teir står framför en lyftkran vid flickiskvarteret i Vasa. Giovanna Teir står framför en lyftkran vid flickiskvarteret i Vasa Bild: Yle/Jonny Smeds Vasa,giovanna teir

Giovanna Teir i Vasa är rädd att sprängningsarbeten i Flickiskvarteret skadar fasaden och grunden på höghusen i närheten. Hon jämför sprängningarna med konstgjorda jordbävningar.

Giovanna Teir bor på Skolhusgatan i Vasa och är granne med Flickiskvarteret mellan Kyrkoesplanaden och Skolhusgatan där nya byggnader ska växa fram. Byggarbetet inleddes i juli och under den senaste tiden har en del sprängningsarbete utförts.

Teir har reagerat på att sprängningarna är så kraftiga att de fått hennes badrumsartiklar att falla i golvet. Hon säger att byggbolaget spränger fyra till sex gånger per dag.

Hon är orolig över vilka konsekvenser det kan få för husen som är belägna nära byggarbetet.

- En sprängning gör kanske ingenting, men flera kan skada husets fasad och grund, säger Teir.

Sprickor i väggarna

När hon kom hem från en resa i Italien för två veckor sedan lade hon märke till nya sprickor. Hon tror de uppkommit på grund av sprängningarna. Speciellt orolig är hon över ett grannhöghus på Biblioteksgatan som fått en stor spricka i fasaden mellan två våningar.

- Det har alltid varit en spricka där, men nu har den blivit större under de senaste två månaderna.

Hon jämför sprängningsarbetet med konstgjorda jordbävningar. Teir är född i Italien och har sett vad jordbävningar kan ha för konsekvenser på hus.

Teir säger att hon inte är en specialist, men hon hoppas att alla som bor i kvarteret skulle inspektera sina hus och meddela sina disponenter om man hittar nya sprickor.

När hon kontaktade Lemminkäinen för att berätta om sin oro upplevde hon att hon inte blev tagen på allvar.

- De skrattade nästan då jag berättade om min oro.

Mera damm

Teir har astma och tidvis svårt att andas. I hennes badrumsskåp finns fem olika astmamediciner som hon tar regelbundet.

När byggarbetet inleddes fick hon svårare att andas på grund av dammet som yr omkring efter sprängningarna. Speciellt svåra är nätterna.

- Jag vaknar varje natt och måste ta min medicin. Det har bara blivit värre. Det kommer massor med damm varje dag, speciellt då det inte regnar. Jag känner hur hela huset är fullt med damm.

På Sandögatan står en övergiven bil. Teir berättar att den stått där i flera månader. Bilens kaross är övertäckt med damm.

Hon är rädd att dammet och stenpartiklarna kan skada lungorna på de människor som bor i området. Hon vet att det inte finns alternativ till att spränga då man bygger i Finland, men hon önskar att byggfirman skulle kunna hjälpa de personer som har svårigheter med andningen på grund av dammet.

- De kunde erbjuda andra boenden åt de personer som har andningssvårigheter så länge byggnadsarbetet pågår.

Bilden föreställer byggnadsarbetet vid flickiskvarteret i Vasa. En lyftkran och en grävskopa kan skymtas
Byggarbeten. Bilden föreställer byggnadsarbetet vid flickiskvarteret i Vasa. En lyftkran och en grävskopa kan skymtas Bild: Yle/Jonny Smeds flickis

Stadsdirektören fundersam

Vasas stadsdirektör Tomas Häyry säger att man officiellt inom staden inte diskuterat byggnadsarbetet eller sprängningarna, men han själv har reagerat på dem. Han funderar på att kontakta Lemminkäinen.

- Jag tänkte fråga om allt går enligt processen för sprängningarna verkar vara väldigt kraftiga. Kanske det finns andra alternativ än att spränga, säger Häyry.

Mikael Snellman vid Lemminkäinen säger att alla sprängningsarbeten är farliga och att vibrationerna kan vara kraftiga. Om man hittar en spricka ska man genast kontakta sin disponent, säger Snellman.

- Vi är helt klart oroliga om något har hänt, i sådana fall ska de redas ut så snabbt som möjligt, säger Snellman.

Vasas stadsdirektör Tomas Häyry.
Stadsdirektör Tomas Häyry. Vasas stadsdirektör Tomas Häyry. Bild: Yle/Joni Kyheröinen stadsdirektör tomas häyry

Mäter sprängningarna

Innan man inledde sprängningsarbetet installerade Lemminkäinen mätare vid de närbelägna husen så att de kan följa med hur sprängningarna påverkar husen.

Med mätarna kan de samla in data och de har sen möjligheten att gå tillbaka i tiden och analysera enskilda sprängningar.

- Om vi får meddelade från en grannfastighet kan vi enkelt få fram dokumentation. Vi har organisation och människor på plats som kan ta hand om det vi får vetskap om.

Snellman säger att det inte är vanligt att hus tar skada på grund av sprängningar eftersom man kartlägger sprängningseffekterna innan arbetet inleds.

- Det är proffs som kalkylerar laddningsmängderna, säger Snellman.

Han säger att byggfirman i mån av möjlighet försökt undvika att dammet ska yra runt. Bland annat har man vattnat marken.

- Det har vi gjort från början, säger Snellman.

Mikael Snellman på Lemminkäinen. Om några år kan gamla busstationen bakom honom se väldigt annorlunda ut.
Mikael Snellman Mikael Snellman på Lemminkäinen. Om några år kan gamla busstationen bakom honom se väldigt annorlunda ut. Bild: Yle/Joni Kyheröinen wasa station,Lemminkäinen

Läs också