Hoppa till huvudinnehåll

Lampa av betonglera

Nu är det högsäsong för lampor och belysning när mörkret kommer krypande. Här kommer ett tips på en enkel lampskärm som man kan göra på en kväll hemma vid köksbordet.

Visst ser det ut som betong men den är gjord av en hobbylera som bara behöver torka över natten. Av leran som blev över formade jag stenar som jag tryckte text på.

Grå betong är ett trendigt och snyggt inredningsmaterial. Något man gärna jobbar med utomhus och som kräver mycket utrymme och lätt stökar ner omgivningen rejält. Det är inte heller alltid helt lätt att bygga gjutformarna och lyckas med armeringen.

Använder man istället en lufttorkande hobbylera så kan man fritt pyssla på köksbordet med bara händer och skapa en hel del som man också kan göra med betong men framförallt kan man skapa mycket som inte är så lätt att gjuta i betong. I motsats till betong så är hobbylera dessutom ganska lätt när produkten torkat. När den är torr är det bara att måla eller lacka om man så vill.

Du behöver:

 • Lufttorkande hobbylera som ser ut som betong (till min lilla lampskärm går det åt 2 paket)
 • Kavel eller en flaska
 • Kniv
 • Bakplåtspapper
 • Vatten
 • Lampsladd med lamphållare
 • Målarfärg och pensel
Lera formad som en cylinder med botten och ett hål i bottenplattan.
Leran ljusnar när den torkat. Lera formad som en cylinder med botten och ett hål i bottenplattan. Bild: Yle/Lee Esselström Lera,Lampskärm,Strömsö (tv-program),hantverk

Så här gör du:

 1. Leran är mycket lättarbetad så det är bara att börja på och forma den som du vill. Använd vanligt bakplåtspapper som arbetsunderlag. Jag valde att kavla ut två plattor, ca 1 cm tjocka och foga ihop dem till en lång rektangulär bit. Kanterna kan jämnas med en vanlig kökskniv.
 2. Sedan ställde jag biten på kant och formade den till en cirkel. Leran kan bearbetas med fingrarna, om det känns lite torrt kan man blöta fingrarna med lite vatten och jobba bort sprickor etc.
 3. Kavla ut en bottenplatta och skär till den så att den passar cylindern.
 4. Forma en korv som du skarvar med på insidan och fäster botten och vägg vid varandra. Sväng och bearbeta andra sidan så att botten sitter fast.
 5. I botten skär du ut ett hål som är anpassat till lampsladden och hållaren som du valt. Tänk på att leran krymper något när den torkar så hålet bör vara större.
 6. Om väggarna är tunna kan det behövas stöd innuti under torktiden. Knöla isåfall ihop lite tidningspapper och lägg inne i lampskärmen. Låt torka över natten med botten mot bordet. Sväng den andra vägen följande morgon för att få den att torka helt.
 7. Måla eller lacka om du så tycker. Jag lät färgen rinna lite över kanten som en effekt. Låt torka.
 8. Fäst lampsladden och häng upp.
Lampa som lyser på örter
Lampa som lyser på örter Bild: Yle/Lee Esselström Lera,lampor,Lampskärm,Strömsö (tv-program)
Lampa som lyser på örter
Lampa som lyser på örter Bild: Yle/Lee Esselström Lera,hantverk,pyssel,Lampskärm

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

 • Camilla Forsén-Ström

  Camilla Forsén-Ström

  Konstexpert
 • Elin Skagersten-Ström.

  Elin Skagersten-Ström

  Redaktör

  Programledare för Strömsö.

 • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

  Jonas Sundström

  Programvärd och redaktör

  Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

 • Jim Björni

  Jim Björni

  Redaktör
 • Lee Esselström

  Lee Esselström

  Redaktör

  Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

 • Owe Salmela.

  Owe Salmela

  Florist
 • Örtexpert Alexandra De Paoli

  Alexandra De Paoli

  Örtterapeut

  Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

 • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

  Anders Samuelsson

  Kock

  Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

 • Rosta råg och gör en kryddig, vegansk rotsaksgryta

  Recept på kryddig gryta med råg, rotsaker, frukt och nötter.

  Mellanösterns kryddiga gryta med nötter och frukt gör vi på råg och härliga rotsaker. Freekeh är en spannmålsrätt som vanligen görs på rostat vete, men inget slår den finländska rågen i smak. Valfria säsongsrotsaker ger sötma till de mustiga, dock inte heta, kryddorna

 • Bjud på bästa januarimaten - potatis med potatis

  Tre olika sorter på tre olika sätt i en festlig sallad.

  I den här rätten tar Paul tillvara de olika potatissorternas styrkor och smaker. Tre olika sorter med tre olika tillagningssätt i en festlig potatissallad.

 • Testa en krämig fänkålsgratäng med stekta tomater

  Krydda med bovete, som du rostat själv.

  Fänkål är en fantastisk grönsak som blir mjäll och god i en gratäng. I det här receptet får fänkålen verkligen spela huvudrollen medan birollen innehas av smakrika stekta tomater.

Nyligen publicerat - Strömsö