Hoppa till huvudinnehåll

Lampa av betonglera

Nu är det högsäsong för lampor och belysning när mörkret kommer krypande. Här kommer ett tips på en enkel lampskärm som man kan göra på en kväll hemma vid köksbordet.

Visst ser det ut som betong men den är gjord av en hobbylera som bara behöver torka över natten. Av leran som blev över formade jag stenar som jag tryckte text på.

Grå betong är ett trendigt och snyggt inredningsmaterial. Något man gärna jobbar med utomhus och som kräver mycket utrymme och lätt stökar ner omgivningen rejält. Det är inte heller alltid helt lätt att bygga gjutformarna och lyckas med armeringen.

Använder man istället en lufttorkande hobbylera så kan man fritt pyssla på köksbordet med bara händer och skapa en hel del som man också kan göra med betong men framförallt kan man skapa mycket som inte är så lätt att gjuta i betong. I motsats till betong så är hobbylera dessutom ganska lätt när produkten torkat. När den är torr är det bara att måla eller lacka om man så vill.

Du behöver:

 • Lufttorkande hobbylera som ser ut som betong (till min lilla lampskärm går det åt 2 paket)
 • Kavel eller en flaska
 • Kniv
 • Bakplåtspapper
 • Vatten
 • Lampsladd med lamphållare
 • Målarfärg och pensel
Lera formad som en cylinder med botten och ett hål i bottenplattan.
Leran ljusnar när den torkat. Lera formad som en cylinder med botten och ett hål i bottenplattan. Bild: Yle/Lee Esselström Lera,Lampskärm,Strömsö (tv-program),hantverk

Så här gör du:

 1. Leran är mycket lättarbetad så det är bara att börja på och forma den som du vill. Använd vanligt bakplåtspapper som arbetsunderlag. Jag valde att kavla ut två plattor, ca 1 cm tjocka och foga ihop dem till en lång rektangulär bit. Kanterna kan jämnas med en vanlig kökskniv.
 2. Sedan ställde jag biten på kant och formade den till en cirkel. Leran kan bearbetas med fingrarna, om det känns lite torrt kan man blöta fingrarna med lite vatten och jobba bort sprickor etc.
 3. Kavla ut en bottenplatta och skär till den så att den passar cylindern.
 4. Forma en korv som du skarvar med på insidan och fäster botten och vägg vid varandra. Sväng och bearbeta andra sidan så att botten sitter fast.
 5. I botten skär du ut ett hål som är anpassat till lampsladden och hållaren som du valt. Tänk på att leran krymper något när den torkar så hålet bör vara större.
 6. Om väggarna är tunna kan det behövas stöd innuti under torktiden. Knöla isåfall ihop lite tidningspapper och lägg inne i lampskärmen. Låt torka över natten med botten mot bordet. Sväng den andra vägen följande morgon för att få den att torka helt.
 7. Måla eller lacka om du så tycker. Jag lät färgen rinna lite över kanten som en effekt. Låt torka.
 8. Fäst lampsladden och häng upp.
Lampa som lyser på örter
Lampa som lyser på örter Bild: Yle/Lee Esselström Lera,lampor,Lampskärm,Strömsö (tv-program)
Lampa som lyser på örter
Lampa som lyser på örter Bild: Yle/Lee Esselström Lera,hantverk,pyssel,Lampskärm

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

Nyligen publicerat - Strömsö

 • Svep ihop en vegetarisk tomatpasta som vardagsmat

  Gör tomatsåsen själv och frys ner för vardagsbehov.

  Den här pastan förutsätter att du redan kokat ihop Pauls mustiga tomatsås. Sedan är det en enkel match att svepa ihop denna läckra pastarätt.

 • Tomatstroganoff med korv - en smarrig vardagsrätt

  Mustig hemlagad tomatsås, lök, grädde och korv - voilá!

  Den här stroganoffen med korv förutsätter att du redan lagat en sats av Pauls mustiga tomatsås. Sedan tar det inte många minuter att skära upp korv och koka ihop denna ryskinspirerade rätt.

 • Låt tomatsåsen göra pizzan!

  En riktigt god hemlagad tomatsås är basen för läcker pizza.

  Pizzabaket börjar med att du kokar ihop Pauls mustiga tomatsås.

 • Pauls pizzakanter med tomatsås

  Frasiga och välkryddade till valfri god dipp.

  Pizzakanter låter inte som någon höjdare. Men om man gör enkom bara kanter blir det en riktig höjdare. Viktigt att man har en riktigt god tomatsås till, någonting gott att dippa i och att man kavlar degen tunt så att det egentligen inte blir några kanter.

 • Pauls inkokta kräftor

  Hemligheten med goda kräftor är att få till en smakrik lag.

  Hemligheten med goda kräftor är att få till en ordentlig lag. Slå bort den färdiga lagen som de frysta kräftorna ligger i och gör en egen. Slutresultatet blir mycket godare och fräschare.

 • Västerbottenpaj med rostade sesamfrön

  Ett gott tilltugg till kräftor och havets andra läckerheter.

  En enkel paj med god ost och med smak av rostade sesamfrön och kummin. Ett gott tilltugg till kräftor och havets andra läckerheter.

 • Baka muffins och bröd på grillen

  Brödet kallas ficelle och är en lång, smal baguett.

  Här bakar vi både ett läckert bröd och muffins. Muffins är ju ganska söta i sig, så att göra dem med syrliga bär ger en skön balans.