Hoppa till huvudinnehåll

Lampa av betonglera

Nu är det högsäsong för lampor och belysning när mörkret kommer krypande. Här kommer ett tips på en enkel lampskärm som man kan göra på en kväll hemma vid köksbordet.

Visst ser det ut som betong men den är gjord av en hobbylera som bara behöver torka över natten. Av leran som blev över formade jag stenar som jag tryckte text på.

Grå betong är ett trendigt och snyggt inredningsmaterial. Något man gärna jobbar med utomhus och som kräver mycket utrymme och lätt stökar ner omgivningen rejält. Det är inte heller alltid helt lätt att bygga gjutformarna och lyckas med armeringen.

Använder man istället en lufttorkande hobbylera så kan man fritt pyssla på köksbordet med bara händer och skapa en hel del som man också kan göra med betong men framförallt kan man skapa mycket som inte är så lätt att gjuta i betong. I motsats till betong så är hobbylera dessutom ganska lätt när produkten torkat. När den är torr är det bara att måla eller lacka om man så vill.

Du behöver:

 • Lufttorkande hobbylera som ser ut som betong (till min lilla lampskärm går det åt 2 paket)
 • Kavel eller en flaska
 • Kniv
 • Bakplåtspapper
 • Vatten
 • Lampsladd med lamphållare
 • Målarfärg och pensel
Lera formad som en cylinder med botten och ett hål i bottenplattan.
Leran ljusnar när den torkat. Lera formad som en cylinder med botten och ett hål i bottenplattan. Bild: Yle/Lee Esselström Lera,Lampskärm,Strömsö (tv-program),hantverk

Så här gör du:

 1. Leran är mycket lättarbetad så det är bara att börja på och forma den som du vill. Använd vanligt bakplåtspapper som arbetsunderlag. Jag valde att kavla ut två plattor, ca 1 cm tjocka och foga ihop dem till en lång rektangulär bit. Kanterna kan jämnas med en vanlig kökskniv.
 2. Sedan ställde jag biten på kant och formade den till en cirkel. Leran kan bearbetas med fingrarna, om det känns lite torrt kan man blöta fingrarna med lite vatten och jobba bort sprickor etc.
 3. Kavla ut en bottenplatta och skär till den så att den passar cylindern.
 4. Forma en korv som du skarvar med på insidan och fäster botten och vägg vid varandra. Sväng och bearbeta andra sidan så att botten sitter fast.
 5. I botten skär du ut ett hål som är anpassat till lampsladden och hållaren som du valt. Tänk på att leran krymper något när den torkar så hålet bör vara större.
 6. Om väggarna är tunna kan det behövas stöd innuti under torktiden. Knöla isåfall ihop lite tidningspapper och lägg inne i lampskärmen. Låt torka över natten med botten mot bordet. Sväng den andra vägen följande morgon för att få den att torka helt.
 7. Måla eller lacka om du så tycker. Jag lät färgen rinna lite över kanten som en effekt. Låt torka.
 8. Fäst lampsladden och häng upp.
Lampa som lyser på örter
Lampa som lyser på örter Bild: Yle/Lee Esselström Lera,lampor,Lampskärm,Strömsö (tv-program)
Lampa som lyser på örter
Lampa som lyser på örter Bild: Yle/Lee Esselström Lera,hantverk,pyssel,Lampskärm

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

 • Strömsö söker ny kock

  Är du den passionerade matkreatören vi söker till vårt team?

  Är mat din största passion? Behärskar du matlagning på alla områden och har stor kunskap om olika råvaror? Gillar du dessutom att dela med dig av din kunskap åt andra? Då är just du den vi söker till vårt kreativa team.

 • Lägg citrusfrukter på burk - de håller i månader

  Passar bra till glass ostbricka eller som marmelad.

  Att lägga frukt på burk och täcka med sockerlag är ett bra sätt att konservera. När man tillagar frukten hel på det här sättet håller den sig flera månader och kan användas till allt från ostbricka, kött, sallad, glass till en härlig chokladkaka.

 • Gör om gamla lampor i fyra nyanser av brunt

  Fixa höstens mysigaste belysning med saker du har hemma.

  Ofta har vi mer saker i skåpen än vad vi använder. Gör en spaning och plocka fram bortglömda bordslampor och dekorationer. Förändra dem till en snygg helhet genom att använda en gemensam färg.

 • Lampa av betonglera

  Skulptera din egen lampskärm av lufttorkande lera.

  Med en hobbylera som ser ut som betong kan man fritt skulptera vad man vill. Leran torkar över natten och kan målas eller lackas vid behov. Här har Lee gjort en lampskärm samt dekorationsstenar med stämplad text.

 • Virka lampskärm av återanvända värmeljuskoppar

  Gör en egen unik lampskärm

  Den här lampskärmen gör Lee av skräpet från brända värmeljus och en gammal lampa. Genom att ta vara på botten i aluminiumhållarna, sy och virka runt och foga ihop delarna så får man en modern lampa som ger ett spännande skuggspel på väggen.

 • Energikick med superpulver

  Så mixar du ihop ett nyttigt mellanmål.

  Maquibägare, macabollar eller kanske en spirulinadrink? Här är tipsen för hur du kan använda superpulver i nyttiga mellanmål och energishots.

 • Nyttiga nötter och eget nötsmör

  Mättande, proteinrika och energigivande – nötter är perfekta till mellanmål eller som tillskott i maten. Och hemmagjort nötsmör är hur gott som helst på smörgåsen, i smoothien eller i bakverk. Go nuts!

 • Vaklucka - lucka till isvak

  För regelbundet bad i vaken hela vintern.

  Det hela började med att Elin sade sig vilja vinterbada regelbundet. Men för att vinterbada behöver man en vak, och de kan vara rätt arbetsdryga att hålla öppna. Jim byggde därför en lucka till isvaken.

 • Lekfulla fönsterdekorationer

  Rita direkt på fönstret och skapa magi!

  Det är mörkt ute. Fönstren gapar som svarta hål. Dags att plocka fram fönstertuschen och skapa fantasifulla mönster som piggar upp!

Nyligen publicerat - Strömsö

 • Laga vegetarisk hot dog av purjolök

  Vegetarisk version på hot dog.

  Purjolök är en fantastisk grönsak som alltför ofta får spela en biroll i matlagning. Beroende på hur man tillagar purjolöken kan man få fram väldigt olika smaker. I den här rätten får lökarnas konung för en gångs skulle spela huvudroll. Den enda hjälpen den behöver är en vällagad majonnäs.

 • Gravad lax "cheese cake" med färskost, dill och pepparrot

  Ett härligt alternativ till fiskbordet.

  Den första av två fräscha varianter på den gravade laxen: en krämig ostkaka blir ett härligt alternativ till fiskbordet. De traditionella julrätterna kommer faktiskt mer till sin rätt i kontrast med den friska smaken av den här välbalanserade nykomlingen.

 • Imponera med gubbröra deluxe - en billig matklassiker i ny tappning

  Passar till brunch, lunch, förrätt och läskande nattmat.

  Brynt smör är magiskt med sina kolatoner och rätt gjord lyfter det vilken enkel rätt som helst. Vår gubbröra presenteras vackert upplagd som en matig sallad istället för en röra, och är lätt att anpassa för många lunchgäster. På det här viset balanseras ansjovisens dominerande smak och alla råvarorna får träda fram.

 • Baka salta frökex med glögginlagda fikon

  Glutenfria snacks som också passar till ostbricka.

  Krispiga hemgjorda salta kex - finns inte mycket som slår det en mysig kväll i gott sällskap. Fröna i kexen ger en härligt rostad smak tillsammans med t.ex. kryddiga glögginlagda fikon och en klick ädelostkräm.

 • Bygg ett vitrinskåp av gamla fönster och ett bord

  Ett vitrinskåp av återvunna fönster och ett gammalt bord.

  Det var nog inte till ett skåp snickaren gjorde fönstren för över hundra år sedan. När saker har tjänat ut sin tid på ett ställe kan de få ett nytt liv på ett annat.

 • Krämig raclette - hur gör du det lätt? Testa ny vardagsmat

  Vi bjuder på en schweizisk klassiker i klass med fondue.

  Ursäkta det halvtaskiga rimmet. Men vi är så glada att kunna presentera ett sätt att göra den schweiziska racletten tillgänglig för alla - den är nämligen utmärkt vardagsmat. Normalt används raclettegrillar då man tillreder den här rätten. Men man klarar sig bra också utan den utrymmeskrävande grillen. Lite småpyssel och så in i ugnen – lättare blir det inte.

 • Lyxig frukost med långbakad frukt

  En smakexplosion vid dagens viktigaste mål.

  Äpplen och päron bakade i låg värme över natten ger komprimerad fruktsmak till en lyxig frukost. Kommer man bara ihåg att ställa in dem i ugnen kvällen innan har man en ljuvlig upplevelse följande morgon. Knaprig mysli går snabbt att göra.