Hoppa till huvudinnehåll

Luciakandidaterna träffades på De tios dag - se alla bilder!

Tio luciakandidater i bild med mask framför ansiktet.
Årets luciakandidater intervjuades lekfullt med masker framför ansiktet av X3M på De tios dag. Syftet är att lyfta fram personen bakom en mask eller den eviga fokuseringen på utseende. Tio luciakandidater i bild med mask framför ansiktet. Bild: Yle / Marcus Rosenlund lucia

Det är De tios dag. Nu träffas alla årets luciakandidater för första och troligen enda gången i dessa sammanhang. De tios dag är dagen då alla kandidaterna intervjuas, fotograferas och filmas. Nu inleds luciaarbetet med insamling och omröstning på allvar.

- Det här är något av det roligaste jag fått vara med om och det här blir förhoppningsvis en av era roligaste dagar, säger fjolårslucian Sonja Lehto tröstande och uppmuntrande.

Hon uppmanar också kommande lucia att försöka njuta av stunden, ha roligt och ta alla uppträdanden på allvar - också om det bara är några personer som publik.

Luciakandidater sitter och väntar på intervju på De tios dag.
Nervös väntan. Intervjuerna gör att dagen är så spännande menar luciakandidaterna. Luciakandidater sitter och väntar på intervju på De tios dag. Bild: Yle / Marcus Rosenlund de tios dag 2016
Luciakandidat Maryelle Steffansson på De tios dag.
I väntan på att få komma igång med intervjuer, info och presentationsrunda på De tios dag. Luciakandidat Maryelle Steffansson på De tios dag. Bild: Yle / Marcus Rosenlund lucia2016
Luciakandidat håller i en papperlapp med sitt kandidatnummer.
Kandidatnumren lottas ut på De tios dag. Luciakandidat håller i en papperlapp med sitt kandidatnummer. Bild: Yle / Marcus Rosenlund lucia2016

Dagens agenda följer tidigare års mönster. Alla kandidater sminkas och den första gruppbilden tas av de tre samarbetsparterna Folkhälsan, HBL och Svenska Yle.

- Det är spännande och lite smånervöst. Speciellt för dagens intervjuer, säger alla kandidater unisont. Och det är speciellt X3M:s intervju som orsakar oro. I fjol var det en liten mjukisbjörn som intervjuade luciakandidaterna. I år blir det något annat.

Luciakandidaterna sjunger luciasången:

Också kommande möjliga uppdrag som Finlands lucia oroar.

- Det känns utmanande att verkligen möta och se alla som man lussar för. Att vara närvarande. Och att klara av uppgiften om man blir vald, är några spridda kommentarer bland luciakandidaterna.

Det blir många timmar då fotografer och journalister vill ha tag på alla kandidater i tur och ordning. Det fotograferas utomhus och inomhus, och så ska alla byta om till vita blusar och fotograferas lite till.

Luciakandidat Cecilia Forsström intervjuas för Yle Vega.
Cecilia Forsström intervjuas för Yle Vega. Luciakandidat Cecilia Forsström intervjuas för Yle Vega. Bild: Yle / Marcus Rosenlund de tios dag 2016
Luciakandidat sminkas inför pressfotografering.
Luciakandidat sminkas inför pressfotografering. Bild: Yle / Marcus Rosenlund de tios dag 2016
Luciakandidater står i trappuppgång och dirigeras av fotograf för gruppbild.
Luciakandidaterna dirigeras av fotograf för den första gruppbilden. Luciakandidater står i trappuppgång och dirigeras av fotograf för gruppbild. Bild: Yle / Marcus Rosenlund de tios dag 2016

- Verkligen roligt att vara här. Nu börjar man få en bild av vad det hela handlar om.

De tios dag avslutas med gemensam middag och teaterpjäs tillsammans.

Omröstningen och luciainsamlingen inleds på söndag 30 oktober och pågår till den 23 november.

Läs mera:

Luciakandidaterna träffas för första gången - hör dem sjunga luciasången!

På onsdagen träffas de tio luciakandidaterna för första och enda gången. Under dagen är det intervjuer, fotograferingar och videoinspelningar på programmet.

Läs mera:

Luciakandidaterna utsedda

De tio kandidaterna till Finlands lucia är utsedda, och de representerar så gott som hela Svenskfinland. Att välja vilka tio som skulle gå vidare var inte lätt, säger juryn.

Läs också

Lucia

 • Luciakandidaternas dag 1962

  Handlar det om inre eller yttre skönhet?

  Handlar det om inre eller yttre skönhet kan man fråga sig då tio luciakandidater presenteras för publiken i oktober 1962.

 • Vem var Finlands första lucia?

  Frågan har inte ett självklart svar.

  Debatten om vem som egentligen betraktas som Finlands första riksomfattande lucia väcker debatt på sociala medier. Var det Barbro Reihe 1950, eller Heidi Sandström 1948? Eller ska vi gå tillbaka till 1930-talet?

 • Lucias blodiga historia

  Vad har utstuckna ögon och lussebullar gemensamt? Jo, lucia!

  Den lucia vi firar nuförtiden är en salig blandning av legender och folkliga traditioner. I dagens luciagestalt finns det spår av blod från Sicilien, Jesusbarn från Tyskland, en vitklädd, glöggbärande man, och mycket mera.

 • Lucias Via Dolorosa

  Lucia genomled Via Dolorosa innan hon blev helgon.

  Lidande och smärta är synonymt med Lucias levnadshistoria. Hon fick utstå en rejäl dos av den här varan under sitt korta liv. Men hon lever i högsta grad kvar hos oss.