Hoppa till huvudinnehåll

Luciakandidaterna träffas för första gången - se den första bilden från De tios dag

Förberedelserna inför luciavalet har dragit igång. De tios dag är dagen då luciakandidaterna träffas och intervjuas, fotograferas och filmas.

Luciainsamlingen görs också i år till förmån för utsatta barnfamiljer. I år är det journalisten Anna-Lena Laurén som kröner Finlands lucia.

Det här är kandidaterna till Finlands lucia 2016.
Här är luciakandidaterna 2016. Övre raden (från vänster): Ingrid Holm, Cajsa Sundqvist, Sarah Woodward, Annica Tallqvist, Cecilia Forsström, Rebecca Svenblad och Lotta Minkkinen. Nedre raden: Maryelle Steffansson, Ella Ukkonen och Karin Oksanen. Det här är kandidaterna till Finlands lucia 2016. Bild: Marcus Rosenlund Finlands Lucia

Det här är kandidaterna som ställer upp i luciavalet

Annica Tallqvist, 20, Esbo

Cecilia Forsström, 20, Sibbo

Ingrid Holm, 18, Kimitoön

Karin Oksanen, 18, Kimitoön

Ella Ukkonen, 18, Esbo

Maryelle Steffansson, 20, Borgå

Sarah Woodward, 19, Närpes

Cajsa Sundqvist, 19, Korsholm

Rebecca Svenblad, 19, Mariehamn

Lotta Minkkinen, 21, Lahtis

Här är det första videoklippet från De tios dag:

Medlen från luciainsamlingen till barnfamiljer

Under åren 2014–2017 går luciainsamlingens medel till barnfamiljer, som har det svårt i sin vardag. Under 2015 inbringade insamlingen ungefär 133 000 euro.

Barnfamiljer har det tungt av många orsaker; fattigdom, sjukdom eller brist på stödjande relationer. Familjer löper risk för att bli utmattade och inte orka med sitt föräldraskap trots att viljan och förmågan till gott föräldraskap finns.

Läs mera:

Luciakandidaterna träffades på De tios dag - se alla bilder!

Det är De tios dag. Nu träffas alla årets luciakandidater för första och troligen enda gången i dessa sammanhang. De tios dag är dagen då alla kandidaterna intervjuas, fotograferas och filmas. Nu inleds luciaarbetet med insamling och omröstning på allvar.

Läs också

Lucia

 • Luciakandidaternas dag 1962

  Handlar det om inre eller yttre skönhet?

  Handlar det om inre eller yttre skönhet kan man fråga sig då tio luciakandidater presenteras för publiken i oktober 1962.

 • Vem var Finlands första lucia?

  Frågan har inte ett självklart svar.

  Debatten om vem som egentligen betraktas som Finlands första riksomfattande lucia väcker debatt på sociala medier. Var det Barbro Reihe 1950, eller Heidi Sandström 1948? Eller ska vi gå tillbaka till 1930-talet?

 • Lucias blodiga historia

  Vad har utstuckna ögon och lussebullar gemensamt? Jo, lucia!

  Den lucia vi firar nuförtiden är en salig blandning av legender och folkliga traditioner. I dagens luciagestalt finns det spår av blod från Sicilien, Jesusbarn från Tyskland, en vitklädd, glöggbärande man, och mycket mera.

 • Lucias Via Dolorosa

  Lucia genomled Via Dolorosa innan hon blev helgon.

  Lidande och smärta är synonymt med Lucias levnadshistoria. Hon fick utstå en rejäl dos av den här varan under sitt korta liv. Men hon lever i högsta grad kvar hos oss.

Nyligen publicerat - Lucia