Hoppa till huvudinnehåll

Micke Björklunds finska gröt blev succé

Här är klippet där Micke Björklund förklarar hur man kokar god gröt på finska. Det har spridits som en löpeld. Klippet publicerades på Yle Österbottens Facebook-sida på fredagen den 21 oktober och har redan fått närmare 250 000 visningar.

Klippet spelades in under Närmatsveckan då Micke var i Österbotten för att testa ett nytt matkoncept där man använder sig av enbart lokala råvaror. Under veckan fick Micke och jag, Matias Jungar, bland annat gästa Yle Pohjanmaas studio där det naturligtvis skulle talas finska. Klippet har väckt en livlig diskussion och har kommenterats flitigt både på svenska och finska. Många känner igen sig, då det kommer till att använda sig av bristande språkkunskaper.

Skärmdumpar från Facebook med kommentarer om språkkunskaper
Kommentarer på Facebook Skärmdumpar från Facebook med kommentarer om språkkunskaper Facebook,kommentarer,språk

Vad säger Micke själv ?

Jag ringer upp en förvånad men glad Micke och berättar om klippets framgång. Hur reagerar du på det?

- Va, 250 000 visningar! Nämen det är ju helt otroligt roligt om man kan glädja så många med att prata finska. Sådär gör jag alltid, jag bara radar alla ord efter varandra. Så länge jag hittar orden, sedan får man improvisera resten.

Har du själv sett klippet ?

- Jag har en så gammal telefon och är så oteknisk. Jag kan bara ringa med den kan inte ens skicka textmeddelanden. Men jag fick faktiskt låna fruns telefon och se på klippet och min mamma som har en modern telefon har tittat på det tiotals gånger.

Vad har du för hälsning till alla som likt du tycks ha vissa problem med att få finskan elller svenskan att löpa?

- Det brukar lösa sig. Jag har märkt att om jag pratar knagglig finska med någon pratar dom också gärna knagglig svenska med mig. Å andra sidan har jag aldrig träffat någon som har så dålig svenska som min finska, säger Michael och skrattar.

Och för er som undrar hur slutklämmen "kikkeli on tässä" kom till, här kommer förklaringen. Personen som vi hade fått mixade havtornsblad av påstod att det var bra för prostatan. Micke försökte förklara det men när det blev för svårt för honom tog han till en kortare version.

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

  • Camilla Forsén-Ström

    Camilla Forsén-Ström

    Konstexpert
  • Elin Skagersten-Ström.

    Elin Skagersten-Ström

    Redaktör

    Programledare för Strömsö.

  • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

    Jonas Sundström

    Programvärd och redaktör

    Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

  • Jim Björni

    Jim Björni

    Redaktör
  • Lee Esselström

    Lee Esselström

    Redaktör

    Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

  • Owe Salmela.

    Owe Salmela

    Florist
  • Örtexpert Alexandra De Paoli

    Alexandra De Paoli

    Örtterapeut

    Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

  • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

    Anders Samuelsson

    Kock

    Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö