Hoppa till huvudinnehåll

Micke Björklunds finska gröt blev succé

Här är klippet där Micke Björklund förklarar hur man kokar god gröt på finska. Det har spridits som en löpeld. Klippet publicerades på Yle Österbottens Facebook-sida på fredagen den 21 oktober och har redan fått närmare 250 000 visningar.

Klippet spelades in under Närmatsveckan då Micke var i Österbotten för att testa ett nytt matkoncept där man använder sig av enbart lokala råvaror. Under veckan fick Micke och jag, Matias Jungar, bland annat gästa Yle Pohjanmaas studio där det naturligtvis skulle talas finska. Klippet har väckt en livlig diskussion och har kommenterats flitigt både på svenska och finska. Många känner igen sig, då det kommer till att använda sig av bristande språkkunskaper.

Skärmdumpar från Facebook med kommentarer om språkkunskaper
Kommentarer på Facebook Skärmdumpar från Facebook med kommentarer om språkkunskaper Facebook,kommentarer,språk

Vad säger Micke själv ?

Jag ringer upp en förvånad men glad Micke och berättar om klippets framgång. Hur reagerar du på det?

- Va, 250 000 visningar! Nämen det är ju helt otroligt roligt om man kan glädja så många med att prata finska. Sådär gör jag alltid, jag bara radar alla ord efter varandra. Så länge jag hittar orden, sedan får man improvisera resten.

Har du själv sett klippet ?

- Jag har en så gammal telefon och är så oteknisk. Jag kan bara ringa med den kan inte ens skicka textmeddelanden. Men jag fick faktiskt låna fruns telefon och se på klippet och min mamma som har en modern telefon har tittat på det tiotals gånger.

Vad har du för hälsning till alla som likt du tycks ha vissa problem med att få finskan elller svenskan att löpa?

- Det brukar lösa sig. Jag har märkt att om jag pratar knagglig finska med någon pratar dom också gärna knagglig svenska med mig. Å andra sidan har jag aldrig träffat någon som har så dålig svenska som min finska, säger Michael och skrattar.

Och för er som undrar hur slutklämmen "kikkeli on tässä" kom till, här kommer förklaringen. Personen som vi hade fått mixade havtornsblad av påstod att det var bra för prostatan. Micke försökte förklara det men när det blev för svårt för honom tog han till en kortare version.

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

Nyligen publicerat - Strömsö

  • Svep ihop en vegetarisk tomatpasta som vardagsmat

    Gör tomatsåsen själv och frys ner för vardagsbehov.

    Den här pastan förutsätter att du redan kokat ihop Pauls mustiga tomatsås. Sedan är det en enkel match att svepa ihop denna läckra pastarätt.

  • Tomatstroganoff med korv - en smarrig vardagsrätt

    Mustig hemlagad tomatsås, lök, grädde och korv - voilá!

    Den här stroganoffen med korv förutsätter att du redan lagat en sats av Pauls mustiga tomatsås. Sedan tar det inte många minuter att skära upp korv och koka ihop denna ryskinspirerade rätt.

  • Låt tomatsåsen göra pizzan!

    En riktigt god hemlagad tomatsås är basen för läcker pizza.

    Pizzabaket börjar med att du kokar ihop Pauls mustiga tomatsås.

  • Pauls pizzakanter med tomatsås

    Frasiga och välkryddade till valfri god dipp.

    Pizzakanter låter inte som någon höjdare. Men om man gör enkom bara kanter blir det en riktig höjdare. Viktigt att man har en riktigt god tomatsås till, någonting gott att dippa i och att man kavlar degen tunt så att det egentligen inte blir några kanter.

  • Pauls inkokta kräftor

    Hemligheten med goda kräftor är att få till en smakrik lag.

    Hemligheten med goda kräftor är att få till en ordentlig lag. Slå bort den färdiga lagen som de frysta kräftorna ligger i och gör en egen. Slutresultatet blir mycket godare och fräschare.

  • Västerbottenpaj med rostade sesamfrön

    Ett gott tilltugg till kräftor och havets andra läckerheter.

    En enkel paj med god ost och med smak av rostade sesamfrön och kummin. Ett gott tilltugg till kräftor och havets andra läckerheter.

  • Baka muffins och bröd på grillen

    Brödet kallas ficelle och är en lång, smal baguett.

    Här bakar vi både ett läckert bröd och muffins. Muffins är ju ganska söta i sig, så att göra dem med syrliga bär ger en skön balans.