Hoppa till huvudinnehåll

Micke Björklunds finska gröt blev succé

Här är klippet där Micke Björklund förklarar hur man kokar god gröt på finska. Det har spridits som en löpeld. Klippet publicerades på Yle Österbottens Facebook-sida på fredagen den 21 oktober och har redan fått närmare 250 000 visningar.

Klippet spelades in under Närmatsveckan då Micke var i Österbotten för att testa ett nytt matkoncept där man använder sig av enbart lokala råvaror. Under veckan fick Micke och jag, Matias Jungar, bland annat gästa Yle Pohjanmaas studio där det naturligtvis skulle talas finska. Klippet har väckt en livlig diskussion och har kommenterats flitigt både på svenska och finska. Många känner igen sig, då det kommer till att använda sig av bristande språkkunskaper.

Skärmdumpar från Facebook med kommentarer om språkkunskaper
Kommentarer på Facebook Skärmdumpar från Facebook med kommentarer om språkkunskaper Facebook,kommentarer,språk

Vad säger Micke själv ?

Jag ringer upp en förvånad men glad Micke och berättar om klippets framgång. Hur reagerar du på det?

- Va, 250 000 visningar! Nämen det är ju helt otroligt roligt om man kan glädja så många med att prata finska. Sådär gör jag alltid, jag bara radar alla ord efter varandra. Så länge jag hittar orden, sedan får man improvisera resten.

Har du själv sett klippet ?

- Jag har en så gammal telefon och är så oteknisk. Jag kan bara ringa med den kan inte ens skicka textmeddelanden. Men jag fick faktiskt låna fruns telefon och se på klippet och min mamma som har en modern telefon har tittat på det tiotals gånger.

Vad har du för hälsning till alla som likt du tycks ha vissa problem med att få finskan elller svenskan att löpa?

- Det brukar lösa sig. Jag har märkt att om jag pratar knagglig finska med någon pratar dom också gärna knagglig svenska med mig. Å andra sidan har jag aldrig träffat någon som har så dålig svenska som min finska, säger Michael och skrattar.

Och för er som undrar hur slutklämmen "kikkeli on tässä" kom till, här kommer förklaringen. Personen som vi hade fått mixade havtornsblad av påstod att det var bra för prostatan. Micke försökte förklara det men när det blev för svårt för honom tog han till en kortare version.

  • Thomas Lundin: Ingen jul utan julkonserter

    Ger sig ut på turnén "Sent i advent" den 19-23 december.

    I år hade artisten Thomas Lundin tänkt ta ledigt från sin mångåriga tradition att ge julkonserter. Till slut kunde han ändå inte hålla sig, utan snickrade ihop turnén "Sent i advent".

  • Pärmäkoski drar sig ur tävlingarna i Toblach

    Beslut om Tour de Ski fattas i ett senare skede.

    Krista Pärmäkoski kommer inte till start på dagens 10 km i fristil i Toblach meddelar skidförbundet. Pärmäkoski som ligger på sjunde plats i den totala världscupen känner sig inte hundraprocentigt frisk

  • Ultra Bra i Helsingforsarenan 15.12 2017: Fest i den rödgröna bubblan

    Ultra Bra är tillbaka. Vilan gjorde dem gott.

    Ultra Bra är lite som samhällsdebatten just nu. Inget mittfält. Antingen älskar man dem eller så hatar man dem. Antingen var man till 100% i H:fors-arenan igår kväll för att bevittna deras efterlängtade comeback i stor skala - eller så inte. Och jo, det blev just den rödgröna suvakki-sjung-med-torka-tåren-fest som hade förväntats, skriver Marcus Rosenlund.

Strömsö

  • Leftover Key lime pie

    Klassikern i ny tappning!

    Klassikern Key lime pie får sej ett ordentligt uppsving när vi gör pajbotten av bl.a torrt bröd och återstoden av ett kexpaket. Den blir fantastiskt fräsch med sin syrlighet och den smakrika bottnen, så lägg på kaffet, här ska det fikas!

  • Leverpastej à la Marco Pierre White

    Det här är en av julbordets höjdare.

    Det här är en av julbordets höjdare. Det finns många olika varianter av leverpastej men just det här receptet fick Paul med sig när han jobbade med den mytomspunna kocken Marco Pierre White på 1990-talet.

  • Strömsös söta julpudding

    Årets julkaka som du kan göra redan nu!

    Strömsös julpudding är en variant av den klassiska engelska julpuddingen. Den smakar extra gott serverad med goda ostar och en stor kanna hett te.

  • Uggla i papper

    Utmärkt som godisgömma, presentförpackning eller dekoration.

    En söt liten uggla gillar både stora och små. De här är gjorda runt en tom wc-pappersrulle och fungerar utmärkt som godisgömmor i granen.

  • Julen i en tändsticksask – en mini miniatyr

    Kanske årets julkort?

    Miniatyrvärlden är ett ofantligt stort hobbyområde med många olika inriktningar i många olika skalor. Här har Lee enkelt fångat julen i ett minimalt format och förpackat den i en tändsticksask, passande att ge bort som julkort eller istället för en julblomma. Utmärkt för den trångbodda eller den som redan har allt.

  • Julstjärnor i papper

    En enkel modell för olika sorters papper och mönster.

    De flesta av oss hänger upp stjärnor i juletid men en pappersstjärna kan pryda hemmet året om. Det här är enkel modell där olika slags papper och mönster kan användas. Ju fler stjärnor, desto bättre!

  • Julgranshängen av kartong och garn

    Ute i sista minuten med juldekoren? Här är räddningen!

    Ibland vill man skapa i stunden! Då är det perfekt att använda material man har nära till hands: papplådor och garn!

  • Kort och paketeringstips med spetsmönster

    Gör spetsmönster själv på lera och papper med en kavel.

    Lee visar många olika sätt att göra egna kort, lyktor, papper och paketeringar med vitt spetsmönster på brun bakgrund.

Nyligen publicerat - Strömsö