Hoppa till huvudinnehåll

Nordkalks planer i medvind på Gotland

Området på Gotland där Nordkalk vill bygga ett kalkbrott.
Området på Gotland där Nordkalk vill bygga ett kalkbrott. Bild: Yle/Ingemo Lindroos Nordkalk,Gotland,hav

Högsta Förvaltningsdomstolen i Sverige stoppade i dag tillfälligt den svenska regeringens beslut från den 31 augusti, som skulle ha definierat Bungetäkt som ett nytt Natura 2000-område. Bungetäkt är det område på norra Gotland där Nordkalk vill börja bryta kalksten.

Tarmo Tuominen, tillförordnad vd för Nordkalk, välkomnar beskedet.

- Vi är mycket nöjda över det här beslutet. Det här ökar ju våra chanser att kunna öppna ett kalkstensbrott på Gotland.

När ett område väl tagits med på listan över Natura 2000-områden är det mycket svårt att få bort det. Därför begärde Nordkalk att arbetet stoppas i väntan på att Högsta Förvaltningsdomstolen slutligen avgör om den svenska regeringen gjorde rätt i att ta med området på listan av möjliga Natura 2000-områden.

- Utan dagens beslut skulle EU-kommissionen den 8 november troligen ha slagit fast att det aktuella området ska höra till Natura 2000, bedömer Tuominen.

Nordkalks verksamhet på Gotland är också av stor betydelse för Pargas, eftersom också gotländsk kalksten skeppas dit.

Domen från Högsta Förvaltningsdomstolen väntas under våren 2017. Det här innebär nödvändigtvis inte grönt ljus för Nordkalk.

- Dagens beslut ger ingen fingervisning om vad som kommer att ske med de två områdena framöver - om de ska undantas eller inte, säger Karl Åhammar på Högsta Förvaltningsdomstolen till Sveriges Radio Gotland.

Verksamhet på Gotland också viktigt för Pargas

Nordkalks verksamhet på Gotland är också av stor betydelse för Pargas, eftersom också gotländsk kalksten skeppas dit.

- Pargasugnen förses ju också med kalksten från Gotland. Vi har reserver kvar för Pargasugnen på Gotland för ett antal år till men det är ju så klart bra om vi kan öppna ett nytt kalkbrott på Gotland. Det skulle ju trygga framtiden också för en betydligt längre tid för ugnen i Pargas, tillägger Tarmo Tuominen.

För tillfället har Nordkalk också en process på gång i mark- och miljööverdomstolen som legat på is medan Natura 2000-processen slutförs.