Hoppa till huvudinnehåll

Olösta nätverksproblem hindrar Gammelbacka bibliotek att bli meröppet

Intäckta apparater inför meröppet i Gammelbacka bibliotek.
De nya apparaterna i Gammelbacka bibliotek står intäckta och oanvända, i väntan på att problemen inför starten med meröppet ska vara lösta. Intäckta apparater inför meröppet i Gammelbacka bibliotek. Bild: Aleksi Haapanen gammelbacka

Biblioteket i Gammelbacka bara väntar på att få ta i bruk systemet med meröppet vid biblioteket. Tillsvidare sätter ändå olösta nätverksproblem käppar i hjulet.

- Stadens IT-avdelning har inte kunnat lösa alla detaljer. Vi har nu väntat i nästan två månader för att få ett lämpligt nätverk för de nya tjänsterna, konstaterar Asko Rossi, chef för bibliotekstjänster i Borgå.

Meröppet betyder att kunderna har tillgång till biblioteket även då personalen inte är på plats. Rossi säger att alla apparater som behövs inför starten redan finns på plats.

- Vi kunde börja imorgon om vi bara hade ett fungerande nätverk.

Rossi säger att problemet har att göra med nätverket mellan de nya apparaterna och bibliotekets databas. Databasen sköts av bolaget Axiell.

- Jag tycker inte att diskussionen mellan stadens IT-avdelning och Axiell fungerar. Allt går mycket långsamt, säger han.

Asko Rossi, chef för bibliotekstjänster i Borgå, i Gammelbacka bibliotek.
Asko Rossi, chef för bibliotekstjänster i Borgå, har väntat länge på att få ta i bruk meröppet vid Gammelbacka bibliotek. Asko Rossi, chef för bibliotekstjänster i Borgå, i Gammelbacka bibliotek. Bild: Aleksi Haapanen gammelbacka bibliotek

Ingen vill kommentera problemet

Då Yle Östnyland ringer runt visar det sig vara svårt att få tag på någon ansvarig som kan eller vill kommentera läget.

Marith Kullström, direktör för centralen för förvaltningstjänster vid Borgå stad, meddelar per sms att staden väntar på leverantörens åtgärder.

- Leverantören ska få klar sin ända av tunneln mellan oss och dem, för att informationen säkert ska kunna skickas mellan biblioteket och leverantören av utlåningsprogrammet.

Gammelbacka bibliotek renoverades under sommaren och kommer (då meröppet tas i bruk) att ha öppet klockan 7-22 från söndag till torsdag. Under fredag och lördag är det 7-18 som gäller.

Personalen är i fortsättningen på plats måndag, tisdag och torsdag från 13-19 samt onsdag, fredag och lördag från 9-15.

Biblioteket i Gammelbacka i Borgå.
Biblioteket i Gammelbacka blir det första biblioteket i Borgå som tar i bruk meröppet. Biblioteket i Gammelbacka i Borgå. Bild: Aleksi Haapanen gammelbacka

Oroligheter också i Pyttis under meröppet

Under den senaste tiden har det varit oroligt vid biblioteket i Söderkulla då biblioteket haft längre öppethållningstider utan personal på plats.

Vid biblioteket i Pyttis har det också varit lite oroligt på sistone, berättar bibliotekarie Sanna Korkka.

- Sedan den kalla hösten kom har vi haft problem med barn och ungdomar som kör rally med stolarna och leker med bibliotekets motionsredskap. Ibland har man också skräpat ner borden med mellanmålsrester, berättar hon.

Under den senaste veckan har man i Pyttis skickat brev till knappa tio ungdomar och påpekat att det inte är så här man beter sig på biblioteket.

- Vi har kommit överens om ett förbud att besöka biblioteket under de tider personal inte är på plats. De unga kan fortsättningsvis besöka oss under dagen, säger Korkka.

Förbudet gällande besök under meröppettiderna gäller i en månad för de berörda.

Godis och läsk på ett bord i ett bibliotek
Söderkulla bibliotek (arkivbild) har haft problem med stökande ungdomar under meröppet. Vid biblioteket i Pyttis har det också varit bekymmer. Godis och läsk på ett bord i ett bibliotek Bild: Yle/Carmela Walder drickflaskor,sötsaker

Kameraövervakning till hjälp då problem uppstått

Korkka säger att biblioteket har kameraövervakning, vilket möjliggör att man kan identifiera personer.

- Det stora problemet har varit att en ungdom släpper in många personer på en gång, trots att de inte har registrerat sig vid dörren.

Meröppet fungerar så att man registrerar sig som användare vid biblioteket. Sedan kan man logga in vid dörren med hjälp av bibliotekskortet och ett lösenord.

Pyttis tog i bruk systemet med meröppet för första gången hösten 2015. Man valde att begränsa öppettiderna i december samma år på grund av problem med ungdomar som betedde sig illa.

Dessutom funderade man på att ta i bruk en åldersgräns på sexton år, men förslaget fick kritik av Kommunförbundet och Biblioteksförbundet.

En bok
En bok Bild: YLE/Chanette Härus böcker,öppen bok

Mer fördelar än nackdelar med meröppet

Ingen större skada har ändå skett hittills och Korkka tycker fortfarande att det finns flera fördelar med meröppet än nackdelar.

- På basis av mängden returnerade böcker märker man att barnfamiljer tycker mycket om systemet med meröppet. Det är ett härligt alternativ för kunderna och tillsvidare har vi behärskat problemen.

Korkka säger att målet är att fortsätta med meröppet.

- Jag tror att de unga lär sig en läxa i och med breven och förbudet. Det handlar inte om medveten illvilja, utan mer om dumhet i grupp.

Biblioteket i Pyttis.
Vid biblioteket i Pyttis har kunderna tyckt om systemet med meröppet. Biblioteket ser flera fördelar än nackdelar med systemet (arkivbild). Biblioteket i Pyttis. Bild: YLE/Hanna Sihlman bibliotek i pyttis

Borgå testar först begränsat meröppet

Asko Rossi, chef för bibliotekstjänster i Borgå, konstaterar att man kommer att inleda meröppet i Gammelbacka med en åldersgräns på 18 år under de första fyra månaderna.

- Sedan övergår vi till meröppet också för barn och unga. Vi kommer också att ha kameraövervakning. Vi får se hur det går, men jag tycker servicen är bra.

Vårberga bibliotek blir meröppet under 2017 i samband med att den nya skolan blir färdig. Huvudbiblioteket går in för meröppet under 2018.

- Där måste vi fundera om vi bara öppnar en del av biblioteket, till exempel läsesalen under meröppet.

Det ska vara möjligt att låna böcker, returnera dem samt hämta reserveringar. Borgå stad har hittills investerat i utrustning för omkring 30 000 euro för att ordna meröppet.

- Jag hoppas vi kan komma igång i Gammelbacka redan nästa vecka, säger Rossi.

Borgå stadsbibliotek.
Vid huvudbiblioteket i Borgå är tanken att man tar i bruk meröppet under 2018 (arkivbild). Borgå stadsbibliotek. Bild: Yle/ Carmela Walder borgå huvudbibliotek