Hoppa till huvudinnehåll

Oxhamns skola får stipendium för programmering

Invandrarundervisningen i svenska sker i en källare i Oxhamns skola
Arkivbild. Invandrarundervisningen i svenska sker i en källare i Oxhamns skola Bild: Yle/Kjell Vikman invandrarundervisning

Lärarna i matematik och naturvetenskapliga ämnen vid Oxhamns skola i Jakobstad har fått ett stipendium på 2500 euro från Martin Granholms stipendiefond.

Oxhamns skola kommer att använda stipendiet till fortbildning av personalen och till anskaffning av programmeringsutrustning.

Den nya läroplanen förutsätter nytt kunnande inom programmering och robotteknik. För att genomföra kraven krävs ny utrustning i skolorna och för detta ändamål kommer stipendiet att användas.

Skolans alla nuvarande 565 elever kommer nu under läsåret och under de kommande åren att kunna dra nytta av lärarnas kunnande och de införskaffade programmen.

- Experter från många företag säger att goda IT-kunskaper allt oftare kommer att vara en förutsättning för att få ett jobb i framtiden. Det är bra att vi på det här sättet kan hjälpa skolan att förverkliga den nya läroplanen, säger direktör Paula Erkkilä från Österbottens handelskammare i ett pressmeddelande.

Beslutet om att bevilja stipendiet togs av fondutskottet som förvaltas av Jakobstads handelskammaravdelning.

 • Boris Johnson i Berlin - beredd att kompromissa kring brexitavtal

  Merkel uppgav att EU är beredda att förhandla kring handeln.

  Storbritanniens premiärminister Boris Johnson sade i dag att Storbritanniens nuvarande utträdesavtal med EU är oacceptabelt under en gemensam presskonferens med Tysklands förbundskansler Angela Merkel under Johnsons besök i Berlin.

 • 40 kor på vift i skogen i Laukas - nu ska de avlivas

  Expert: Djur förvildas snabbt ute i skogen.

  I Vehniätrakten i Laukas har en hjord på cirka 40 nötkreatur varit på fri fot i skogen sedan våren. På tisdagen ställdes läget på sin spets då djuren, som trängt sig in på gårdar och vägar, började utgöra en fara för folk i området. Just nu håller hjorden till i skogen nära bondgården.

 • Sopkärl vid rastplatsen i Horsbäck efterlyses

  Problemet lyfts fram i ett invånariniativ.

  Raseborgs stad kommer nu vända sig till Trafikledsverket Väylä med en önskan om att det skulle placeras sopkärl på rastplatsen invid riksväg 25 i Horsbäck.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten