Hoppa till huvudinnehåll

Röda Korset beredda på ny flyktingvåg

Annica Riddar, chef för mottagningscentralen i Kristinestad.
Annica Riddar, chef för mottagningscentralen i Kristinestad. Annica Riddar, chef för mottagningscentralen i Kristinestad. Bild: Yle/Joni Kyheröinen kristinestads mottagningscentral,Röda Korset

Runt om i landet stänger man mottagningscentraler eftersom flyktingströmmen avtagit kraftigt. Men hur är det med beredskapen att vid behov snabbt öppna mottagningarna på nytt? - Vi är beredda, säger Annica Riddar på Röda Korset.

Under året har Migrationsverket vid tre tillfällen meddelat att mottagningscentraler ska stängas och att inkvarteringsplatserna ska bli färre.

Detta för att antalet asylsökande minskar. Men till exempel i Kristinestad är man beredda att skrida till verket om en ny stor flyktingvåg uppstår.

- När det kommer en massinvandring ska vi vara beredda och ha beredskap för att ta emot ganska många på en gång. Och det har vi tack vare alla frivilliga och en erfaren personal, säger Annica Riddar, chef på Röda Korsets mottagningscentral i Kristinestad.

Röda Korsets mottagningscentral i Kristinestad.
Röda Korsets mottagningscentral i Kristinestad. Röda Korsets mottagningscentral i Kristinestad. Bild: Yle/Joni Kyheröinen kristinestad,Röda Korset,Kristinestad

Färre platser i Österbotten

Också i Kristinestad, Närpes och Kaskö ska platserna bli färre enligt Migrationsverkets beslut.

Till en början handlade det om 200 platser men det antalet fick man dra ner på. Det här eftersom en del asylsökande från den nedlagda mottagningen i Malax flyttades till Kristinestad.

Nu handlar det om en minskning med 70 platser och det verkar som att man når sitt mål.

- I stora drag. Vi har lite kvar att göra men platserna har minskat av sig själv eftersom det kommer betydligt färre asylsökande till landet nu, säger Riddar.

En del har rest hem självmant, andra har fått ett positivt asylbeslut. Av de som fått ett negativt beslut har en del valt att stanna kvar för att överklaga beslutet.

Oklart med boendet i Korsnäs

Asylboendet i Korsnäs ska läggas ner helt. Där handlar det om 145 platser.

Men nu lobbar man från Röda Korsets och Korsnäs kommuns sida för att få behålla åtminstone en del av verksamheten. Annica Riddar väntar på besked under nästa vecka.

Flyktingmottagningen i Korsnäs.
Asylboendet i Korsnäs. Flyktingmottagningen i Korsnäs. Bild: Yle/Joni Kyheröinen korsnäs,Korsnäs

Kring 10 anställda berörs av vad som händer med verksamheten i Korsnäs.

Som mest hade man mellan 900 och 1000 asylsökande på Röda Korsets boenden i Österbotten. I dagsläget är man nere på kring 600.

Vana med invandrare

Riddar tycker att flyktingmottagningen i Finland har lyckats bra på vissa ställen, sämre på andra.

På vissa håll i landet har de asylsökande fått en kylig eller rent fientlig mottagning. Längs den österbottniska kusten har det gått bättre.

- Man är van med invandrare på ett annat sätt. Man blir inte skrämd. Det är annat i andra trakter, har jag märkt.

För henne själv har det senaste året varit en stor utmaning. Men, som hon själv säger, på ett positivt sätt.

- Mycket jobb givetvis. Men det var inte något som kändes hemskt jobbigt. Röda Korset har alltid en beredskap.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten