Hoppa till huvudinnehåll

Ryssland väljer Trump

En bild av Donald Trump och en av Vladimir Putin sammanfogade
Om det ryska folket skulle få välja så är det Trump som blir USA:s nästa president. En bild av Donald Trump och en av Vladimir Putin sammanfogade Bild: EPA/JIM LO SCALZO/YURI KOCHETKOV Montage: Yle Donald Trump,Vladimir Putin

I Ryssland hoppas både Kreml och folket att Donald Trump blir USA:s nästa president. De statliga medierna ser till att hjälpa de osäkra på traven genom att måla upp en rosig bild av republikanernas kandidat.

Gallup International publicerade nyligen en internationell opinionsundersökning om det amerikanska presidentvalet där 45 olika länder deltog. Resultatet var entydigt: Hillary Clinton tog hem segern i alla länder.

Det fanns bara ett undantag: Ryssland.

Om det ryska folket skulle få bestämma heter USA:s nästa president Donald Trump. Ryssland avvek också i undersökningen på ett annat sätt då över hälften av de tillfrågade inte visste vem de skulle rösta på.

Färgstark Trump

Det officiella Ryssland har inte gett sitt stöd till någon av kandidaterna i det amerikanska valet. President Vladimir Putin har enbart välkomnat Trumps uttalanden om att normalisera relationerna länderna emellan.

Putin har också sagt att Trump är en färgstark person.

Det är absolut inte sant att Moskva helst vill se Trump som president.

Häromdagen uttalade sig Kremls före detta kanslichef Sergej Ivanov i en intervju för Financial Times.

– Det är absolut inte sant att Moskva helst vill se Trump som president, sade Ivanov.

I stället är Ryssland berett att vända ett nytt blad i relationen mellan länderna efter valet.

Ivanov dementerade också alla anklagelser om att Moskva skulle ha organiserat dataintrång hos det demokratiska partiet för att hjälpa Trump i valkampanjen.

– Såna påståenden är enbart propaganda, menade Ivanov.

Anti-amerikansk propaganda

Om man tittar på de statliga medierna så blir bilden klarare. I den ryska rapporteringen kritiseras Clinton ofta och gärna, medan Trump framställs som en sympatisk person och handlingskraftig politiker.

– Den ryska publiken påverkas inte av utländska medier, samtidigt som våra statliga medier levererar en stark anti-amerikansk propaganda där man ständigt kritiserar Obamas administration, kommenterade sociologen Andrej Milechin till tidningen Vedomosti.

Den ryska publiken påverkas inte av utländska medier.

De ryska statliga tv-nyheterna har de senaste dagarna försökt övertyga hemmapubliken om att det amerikanska valet inte kan klassas som fria och demokratiska. I stället hävdar den ryska propagandan att det finns stor risk för valfusk och att hela den amerikanska pressen smutskastar Trump.

Man försöker också frenetiskt bevisa att den amerikanska politiken enbart handlar om korruption. Trump är därför den bästa kandidaten eftersom han är en miljonär som inte kan mutas.

Ny Gorbatjov

Och budskapet har gått hem i de ryska stugorna. Nästan hälften av ryssarna anser idag att Trump är det bästa alternativet ur en rysk synvinkel, enligt en opinionsundersökning från det ryska statliga gallupinstitutet FOM.

Bara sju procent av ryssarna håller på Clinton.

Många ryssar föredrar Trump därför att folk har fått intrycket att han respekterar president Putin. Dessutom tror många ryssar att Trump som president väljer att koncentrera sig på amerikansk inrikespolitik och att konflikten mellan Ryssland och Nato därför lugnar ner sig.

– Vissa av våra Trumpanhängare tror att han trasslar till den amerikanska inrikespolitiken så pass mycket att landet kör fast i sina egna interna problem, sade politologen Aleksej Makarkin till Vedomosti.

– De ser Trump som en sorts Michail Gorbatjov med en förmåga att bryta sönder Förenta staterna.

Det amerikanska presidentvalet 2016