Hoppa till huvudinnehåll

Bröstcancer - "Shit happens"

Oktober är Rosa bandets månad. En månad för att uppmärksamma bröstcancern och samla in pengar för cancerforskningen. I Sex & Sånt berättar cancerläkaren Pia Österlund om hur hon klarar av att stirra canceravgrunden i vitögat varje dag på jobbet.

- Jag satt i kansliet och grät efter att ha berättat för min första cancerpatient att han kommer att dö av tarmcancern som spridit sig till levern. Då kommer min äldre kollega in i rummet, klappar mig på axeln och säger “vet du Pia, shit happens”. Pia berättar att det antagligen är den kommentaren som är orsaken till att hon är cancerläkare idag.

- Under min karriär har jag har aldrig någonsin sett att cancern är berättigad. När man inser det och slutar kämpa emot, slutar försöka hitta den där orsaken att skylla på, då kan man gå in och komma cancerpatienten nära.

Sexualterapeut Anna Kolster håller med och säger att ju fortare man kan acceptera situationen man är i, desto snabbare kan man fokusera på framtiden.

- Till mina klienter, som ibland i åratal har försökt analysera vad dom hade kunnat göra annorlunda, brukar jag säga att det är från den här dagen och framåt som de kan fatta beslut över vad som händer i framtiden och hur de vill leva sina liv. Förstås måste man få älta och gå igenom svåra saker i livet, men Anna menar att man nog i något skede mår bättre av att släppa det som varit och titta framåt istället.

Vad sjutton är det för sätt att leva?

Gitte Laurell som i somras diagnostiserades med bröstcancer, berättar att hon ofta stöter på personer som säger “Åh vad hemskt det måste vara”. Men Gitte håller inte med om att livet med bröstcancer är hemskt.

- Det är ju fortfarande samma vardag. Man kan fortfarande njuta av samma saker. De sakerna har ju egentligen inte förändrats i och med cancerbeskedet, förklarar Gitte.

Men något har nog förändrats även i Gittes tankesätt.

- Det som har ändrat är att jag uppskattar mycket mera att sitta ner tillsammans med familjen och äta middag eller kvällsbit. Att helt enkelt ta vara på den där dagen istället för att hela tiden fundera på allt som man kan göra sen då det blir jullov eller semester någon gång långt fram i tiden.

- Vad sjutton är det för sätt att leva? Vi lever ju nu, säger Gitte.

Vad har maten för betydelse?

En sak som många av tittarna verkade fundera över var hur man själv med sin kost kan påverka risken att få cancer. Cancerläkaren Pia säger att hon lever efter devicen “måtta med allt”. Hon säger att hon tillexempel inte tror på att helt och hållet avstå från rött kött.

- Ja, WHO har satt rött kött på listan över saker som är starkt cancerframkallande. Men vi äter fortfarande rött kött hemma hos oss, och vi tycker det är gott. Pia menar att en mångsidig kost är bra för att motverka cancer.

entrecote och olika köttbitar
Rött kött finns på WHO:s lista över cancerframkallande livsmedel. entrecote och olika köttbitar Bild: Yle/Antti Lempiäinen entrecote

Förutom att fundera på vad man äter så är motion viktigt. Men just tio tusen steg per dag är kanske inte det som alla måste nå upp till, säger Pia
.
- Motionen måste bli en del av det roliga i livet. Den får inte vara ett nödvändigt ont som man måste göra för att sedan få leva och ha kul. Det viktigaste är inte hur man motionerar. Det gäller att man hittar ett sätt som känns bra och roligt för en själv.

Även om man äter rätt och lever enligt det rättesnöre som finns, så är det ju som Pias äldre kollega konstaterade. Shit happens. Därför är det bra att själv kolla sina bröst med jämna mellanrum för att hitta eventuellt "shit". Så här kollar du dina bröst:

Högst upp i den här artikeln kan du titta på hela avsnittet av Sex & Sånt om bröstcancer.

Läs också

Sex & sånt

Skriv till Sex och Sånt

Skriv till Sex och Sånt

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

 • Medicin och andra knep mot tidig utlösning

  Att vara närvarande under sex kan vara bättre än medicin.

  Ett medellångt samlag är kortare än Metallicas låt Nothing else matters. Så till skillnad från vad många kanske tror är det inte så att man måste hålla ut i en halvtimme för att vara ”normal”. Men kommer man för tidigt finns det knep att ta till.

 • Sex med HIV-positiv, är jag smittad?

  Smittad om jag hade sex med en som är HIV positiv?

  Jag har haft sex med en som är HIV-smittad. Hon berättade dagen efter det att vi hade sex. Är det 100% att jag är smittad, eller finns det en chans att jag inte är det?

 • Avbrutet samlag - hur stor risk att bli gravid?

  Chans att bli gravid vid avbrutet samlag?

  Min pojkvän och jag har oskyddat sex, men han drar ut den precis innan det går för honom. Hur stor är chansen att jag blir gravid då? Jag undrar också om det är möjligt för spermierna att tränga igenom trosan och in i slidan?

 • Är jag bög?

  Betyder det att jag är bög?

  Jag är en pojke i militären med ett mentalt problem. Jag har en flickvän, men jag har börjat se på andra män på ett sexuellt sätt. Jag undrar om det är normalt att i ett så här sent skede i livet inse att man kan vara bög? Men en annan sak är att jag ibland när jag står och väntar på duschturen och ser de andra duscha så är det lite genant att stå och köa med ett halv stånd på hela tiden, hur ska ja bära mig åt att kunna gå och duscha utan att behöva skämmas ögonen ur mig ... snälla hjälp mig.

 • Kan någon någonsin tycka om mig?

  Hur kan någon vara intresserad va mig?

  Jag har aldrig haft ett förhållande. Det är inte det att jag inte vill eller är intresserad, men jag har dåligt självförtroende. Ur min synpunkt kan jag inte se hur någon skulle vara intresserad av mig. Jag har många vänner, både brudar och karlar men jag lyckas inte bli mer än vän med karlarna, friendzoned. I min hjärna ser jag det som en omöjlighet att någon skulle kunna bli intresserad av mig. Hur ska jag få ett bättre självförtroende, våga testa på förhållande? Mår dåligt över detta.

 • Är jag pedofil?

  Räknas jag som pedofil?

  Jag är en 25-årig tjej som har haft sex med en tio år yngre kille. Kan jag räknas som pedofil då?

 • Var får jag undersöka min bröst?

  Får man undersöka sina bröst gratis någonstans?

  Hej, är en tjej på 21 år som undrar om man gratis får fara och kolla sina bröst? Vart far man då? Man ska ju själv kolla sina bröst efter mensveckan, men det gör man ju inte ofta. Om man är osäker kan man väl fara någonstans?

 • Varför vill alla ha sex?

  Varför vill så många ha sex med varandra?

  Hej! Jag har undrat jättelänge varför många vill ha sex med varandra hela tiden?

 • Vill ha barn - när har jag ägglossning?

  Har jag ingen ägglossning eller gör jag något fel?

  Jag är en gift tjej på 21 år som gärna skulle vilja ha barn, men det har inte lyckats. Nu är jag bekymrad över min ägglossning. De jag har pratat med vet exakt när de har ägglossning, men det vet inte jag, så jag gick till apoteket och köpte tester men varje gång jag har testat har det visat negativt. Gör jag något fel eller är det något fel på mej? Och har man ägglossning varje månad? Jag längtar efter barn!

 • Varför skäms vi över sex?

  Sexpartners, fetischer och oskuld. Allt kan ge skamkänslor.

  Sexpartners, fetischer och oskuld. Allt kan ge skamkänslor. Men varför skäms vi egentligen över sex och sexualitet? Och hur kan vi få bort skammen?