Hoppa till huvudinnehåll

Calypso Rose är årets artist

Sångerskan Calypso Rose sjunger i en mikrofon
Calypso Rose på konsertestraden i Roskilde 2016. Sångerskan Calypso Rose sjunger i en mikrofon Bild: EPA / Torben Christensen Calypso Rose

76-åriga Calypso Rose från Trinidad-Tobago har sjungit calypso sedan 1950-talet. Nu har hon belönats med världsmusikorganisationen Womex stora artistpris.

Årets upplaga av världsmusikevenemanget Womex (World Music Expo) avslutades i söndags i Santiago de Compostela i Spanien. Vid avslutningsceremonin prisbelönades tre förtjänta aktörer inom världsmusiken.

Calypso Rose från Trinidad-Tobago fick ta emot Womex stora artistpris, medan årets bragdpris tilldelades den colombianska hip hop-artisten och bandledaren Henry Arteaga. Priset som bästa skivbolag gick för tredje året i följd till det tyska bolaget Glitterbeat.

Calypsoveteran

Calypso Rose hör till veteranerna inom calypsomusiken. Hon är född 1940 på ön Tobago i Karibiska havet, en av utgångspunkterna för den calypsovåg som under hennes ungdomsår på 1950-talet svepte över världen.

Calypson är ursprungligen en folklig karnevalsmusik, som uppstod bland afrikanska slavättlingar i Trinidad-Tobago. Den populära musikstilen spred sig efter hand till många av öarna i Karibiska havet.

Sångaren Harry Belafonte på 1950-talet
Harry Belafonte gjorde calypson känd i hela världen. Sångaren Harry Belafonte på 1950-talet Bild: Publicitetsfoto från 1950-talet. Harry Belafonte

Skvaller och social kritik

Under första hälften av 1900-talet fick calypson en berättande form, som fungerade som ett slags nyhetsförmedling, inte sällan med skandaler och saftigt skvaller som ingredienser. Med humor och satir som vapen blev calypson en kanal för politisk och social kritik.

Den calypso som på 1950-talet blev en internationell modefluga var en nertonad, mera rumsren variant av genren. Artister som Harry Belafonte gjorde den populariserade calypson känd i hela världen.

Mångårig calypsomonark

Calypso Rose har sjungit professionellt sedan 1955, då hon som femtonåring började uppträda på karnevaler och delta i calypsotävlingar. Sina glansdagar som sångerska hade hon på 60- och 70-talet, då hon flera år i rad utsågs till nationell calypsomonark i Trinidad.

Tidigare var titeln "calypsokung" men då Calypso Rose som första kvinna segrade, ändrades titeln till "monark".

Sångerskan Calypso Rose
76-åriga Calypso Rose håller takten. Sångerskan Calypso Rose Bild: EPA / Hugo Marie Calypso Rose

På toppen i sextio år

Under decenniernas lopp har Calypso Rose skrivit över åttahundra sånger och spelat in ett tjugotal album. Hennes musik har många drag av den traditionella calypson, där aktuella sociala och politiska frågor vädras i humoristisk form. Många av hennes låtar skildrar små och stora vardagsproblem, ofta i tydligt kvinnoperspektiv.

Calypso Rose har sjungit i mer än sextio år men tröttnar inte. Samtidigt som hon nu fått Womex stora artistpris är hon aktuell med det nya albumet Far from Home, en dynamisk skiva som många betydligt yngre artister kunde avundas henne.


Smakprov på Calypso Roses nya skiva får du i Vega Kväll, torsdag 27 oktober kl. 18.03. Inslaget kan höras också på Arenan.