Hoppa till huvudinnehåll

Det är inte för sent att våga tala finska

Strömsökocken Michael Björklund
Strömsökocken Michael Björklund. Strömsökocken Michael Björklund Bild: Siv Wester. bastukväll på strömsö

Videon där kocken Michael Björklund talar om gröt på finska har fått stor uppmärksamhet. Många tycker att det är pinsamt att säga fel, men det är aldrig för sent att hitta modet att tala.

Under veckoslutet publicerade Yle en video av den åländska kocken Michael Björklund då han gästade Yle Pohjanmaa i en liveintervju. Björklund talar självsäkert på ett språk som han inte behärskar direkt flytande, och många känner igen sig i videon.

Katri Hansell är forskare och projektledare på institutionen för nordiska språk på Vasa universitet. Hon anser att man många gånger sätter för mycket fokus på vilka språkliga fel man gör.

- I stället borde man fokusera på vad man kan, och vad man kan göra med det. Det är ett synsätt som jag hoppas att de nya generationerna mer automatiskt tar till. I de nya läroplansgrunderna fokuserar man nu på att man ska kunna använda sina språkkunskaper även om de inte är på någon toppnivå, säger Hansell.

Hansell påpekar att huvudsaken är att man försöker få fram sitt budskap. Om man inte talar så är det svårt.

Språkkompis i tandemundervisning

Ett sätt som man kan motivera människor till att våga tala det andra inhemska språket är en tandemmodell. Hansell har i många år varit med och utvecklat tandemundervisning, där man alltså får en kompis från den andra språkgruppen. Genom diskussion både lär man sig av varandra och undervisar varandra.

- Det är ett sätt att våga använda språket. Det är bara en person som lyssnar på dig och hälften av tiden får du tala ditt modersmål. Då får du känna dig duktig säga det du vill och inte bara det du kan.

Även om metoden inte uttryckligen finns med i den nya läroplanen anser Hansell att den går hand i hand med den.

Hansell har deltagit i ett projekt tillsammans med språklärare i Vasa och tandemmetoden används till exempel i det tvåspråkiga gymnasiecampuset Lykeion, alltså Lyseon lukio och Vasa gymnasiums gemensamma campus.

- Där används tandemmodellen inom den reguljära språkundervisningen. Det har också fått spridning runt landet och nu jobbar vi för en virtuell modell som ska göra metoden enkel att använda även på områden som inte är tvåspråkiga, säger Hansell.

Vågar tala men pinsamt att säga fel

Många finlandssvenskar vågar ändå tala finska, även om de är osäkra över att i misstag säga fel eller bli missförstådda.

Jonatan Finell, Oscar Karlsson och Linnéa Hasselblatt sitter på café. Finell har en randig tröja, Kalrsson har en yllekofta och Hasselblatt har en randig ylletröja på sig. Alla är i 20-årsåldern.
Jonatan Finell, Oscar Karlsson och Linnéa Hasselblatt. Jonatan Finell, Oscar Karlsson och Linnéa Hasselblatt sitter på café. Finell har en randig tröja, Kalrsson har en yllekofta och Hasselblatt har en randig ylletröja på sig. Alla är i 20-årsåldern. Bild: Yle/Axel Brink studerande

- I Vasa vågar jag nog tala. Men genast jag åker söderut sjunker mitt självförtroende och jag behöver tänka efter noggrant innan jag talar, säger Jonatan Finell.

Finell säger också att vissa finsktalande ibland byter till engelska när de talar med honom.

- Jag vågar tala finska, men det har nog skrämt mig att säga fel tidigare när jag inte talade så flytande. Man vill inte känna sig fånig inför andra människor, säger Oscar Karlsson.

- Jag vågar också tala. Nog säger jag mycket fel, men jag säger mycket bra saker också. Så länge folk förstår vad man säger är det lugnt, säger Linnéa Hasselblatt.

Folk får skratta

Leena Rautavalta har mörkrött, kort hår och en röd jacka. Hon är i 70-årsåldern och står på Rewell Centers andra våning.
Leena Rautavalta. Leena Rautavalta har mörkrött, kort hår och en röd jacka. Hon är i 70-årsåldern och står på Rewell Centers andra våning. Bild: Yle/Axel Brink vasa

Leena Rautavalta har finska som modersmål men talar även svenska.

- Jag har två söner och de går i svensk skola. Det är jätteviktigt att de lär sig svenska. Jag bryr mig inte om jag säger fel. Om någon skrattar får de gärna skratta åt mig, säger Rautavalta.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten