Hoppa till huvudinnehåll

"Drömmen är att bo lugnt och avsides"

Utsikten från Kuckostenens utsiktstorn. Lovisaviken och holmar.
Lovisaborna vill gärna bo på landet, kanske nära havet. Utsikten från Kuckostenens utsiktstorn. Lovisaviken och holmar. Bild: Yle / Hanna Othman lovisa skärgård,Lovisa,Lovisaviken,Skärgård,Kvarnåsen

Helst vill finländarna bo på landet eller i småstäder, det visar Yles kartläggning. De Lovisabor som Yle Östnyland pratat med håller med och berättar var de helst av allt vill bo.

- I skärgården, nära vattnet. Lugn och ro men inte för långt ifrån staden. Jag är uppväxt vid vattnet och längtar ännu tillbaka dit, beskriver Jenni Saarinen den omgivning som hon helst skulle bo i.

Nu bor hon på gångavstånd från Lovisa centrum.

- Om det måste vara inom Finlands gränser så tänker jag på någon fin ö. Man behöver inte ens ha alla bekvämligheter. Och då ska man inte behöva ta sig bort från ön för att ta sig till jobbet, säger Isabella Törnblom.

Jenni Saarinen och Isabella Törnblom samt deras småbarn
Jenni Saarinen med Fia och Isabella Törnblom med Vidar i famnen. Jenni Saarinen och Isabella Törnblom samt deras småbarn Bild: Yle/Jeannette Lintula babyn

- Nära en stad men ändå utanför, i en förort. Ett egnahemshus med nära till service, säger Minna Mannonen.

Servicen är viktig för Mannonen. Hon tycker det är a och o att åtminstone daghem och lågstadieskola finns nära hemmet så att barnen inte behöver åka långa vägar.

Minna Mannonen
Minna Mannonen är besviken över att den svenska lågstadieskolan i Valkom stängdes. Minna Mannonen Bild: Yle/Jeannette Lintula kompanjonskapshuset

- Jag tycker att Lovisa är en ganska passlig stad vad kommer till servicen. Det behöver inte finnas allt, men åtminstone basservice, säger Törnblom.

Hon tycker det är lagom att FPA-kontoret har öppet två dagar i veckan, och önskar att magistraten, skattebyrån och arbetskraftsbyrån hade gått in för en liknande lösning istället för att helt försvinna från orten.

Minna Mannonen och hennes man flyttade till Valkom för att mannen skulle ha nära till jobbet. Då de flyttade dit fanns det fortfarande en svenskspråkig skola på orten. Nu har den lagts ner.

- Närheten till skolan lockade men servicen i Valkom blir hela tiden sämre. Snart har vi inte ens en butik kvar.

Rådhuset i Lovisa.
Bra med service inom gångavstånd, men det egna lugnet uppskattas av Lovisabor. Rådhuset i Lovisa. Bild: Yle / Hanna Othman Lovisa,lovisa torg,rådhus

Hon tycker det är bra att Lovisa har valt att gå in för att vara ”byarnas stad” men tycker inte att det förverkligas i dagens läge. Också Törnblom tycker att det är bra att satsa på byarna.

- Jag tycker det har gått lite till överdrift med stora enheter. Lovisa är en lagom liten stad och jag tycker inte den borde ta efter större städer, säger Törnblom.

- Drömmen är att bo lugnt och avsides, men om man ska gå på jobb och föra barnen till dagis så vill jag bo närmare centrum, säger Isabella Törnblom då hon funderar på realiteterna med att vara bosatt på en ö.

Havet vid Lovisa en hösdag
En tomt vid stranden önskar sig Jenni Saarinen sig. Havet vid Lovisa en hösdag Bild: Yle/Jeannette Lintula soligt,Lovisa

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland