Hoppa till huvudinnehåll

Finländarna vill bo på landsbygden eller i småstäder

En rad med postlådor
En rad med postlådor Bild: Yle/Linus Hoffman postlådor

En kartläggning som Yle låtit göra visar att finländarna föredrar att bo på landsbygden.

En majoritet av de tillfrågade, cirka 60 procent, uppger att de vill bo på glesbygden eller i en mindre stad. Endast elva procent av de tillfrågade uppger att de vill bo i centrum av en stor stad.

- Resultatet visar på att endast en bråkdel av finländarna, eller 10 procent, är urbana till sitt tankesätt. Vi står egentligen ganska nära landsbygden i våra värderingar. Det här kan till exempel bero på att många har rötter i landsbygden, sammanfattar Juho Rahkonen, forskningschef vid Taloustutkimus som har genomfört undersökningen.

I enkäten ställdes frågan i vilken miljö man helst skulle bo, om man fick välja fritt. Man kunde välja mellan olika svarsalternativ.

Var resultatet en överraskning?

- Inte egentligen. Finland är ett glest befolkat område, och det är möjligt att bo i en landsbygdsliknande miljö till exempel i Esbo. Resultaten visar med andra ord också på att finländarna ser ett naturnära boende som ett reellt alternativ.

Av kvinnorna uppger 14 procent att de vill bo i centrum av en storstad, medan motsvarande siffra bland männen är åtta procent. Juho Rahkonen säger att man med fog kan kan dra slutsatsen att kvinnorna är mer urbana än männen.

Också en del invånare i Helsingfors, Esbo, Vanda och Grankulla lockades av glesbydgen: var tionde som deltog i enkäten från de städerna skulle helst bo på landet.

Naturnära är inte samma som ödemark

Inte heller Mari Vaattovaara, professor i stadsgeografi vid Helsingfors univeristet, är speciellt förvånad över resultatet i enkäten.

- Det finns intressegrupper som påstår att alla vill bo i stadskärnan, men forskning visar att både yngre och äldre finländare gillar att bo nära naturen.

Frågan är ändå ifall man önskar bo på landet på riktigt, eller endast naturnära, i en lugn och trygg miljö, säger Vaattovaara.

- Glesbygden ute i landsbygden är ju som skogarna i Kajanaland och Lappland, där avstånden mellan bebyggelse är enorma.

Mari Vaattovaara menar att definitionen av att bo i en glesbygd kan tolkas på olika sätt, och därför kan man inte dra slutsatsen att en stor del av finländarna på allvar vill bo väldigt avlägset.


Om enkäten: Taloustutkimus intervjuade 1005 personer per telefon i mitten av oktober 2016. Felmarginalen är ± 2.5 procentenheter.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes