Hoppa till huvudinnehåll

Föräldrar i S:t Karins kritiska till pekplattor i skolan

iPad2
iPad2 Bild: Apple ipad2

Föräldrar till skolbarn i S:t Karins kritiserar användningen av pekplattor i skolornas undervisning.

Närmare 500 personer har skrivit under en namninsamling på nätet, där man kritiserar bland annat de tekniska problem som har förekommit. Pekplattorna används också ofta enligt föräldrarna till spelande i stället för göra nytta i undervisningen. De här problemen tar enligt föräldrarna mycket tid av undervisningen och sänker dessutom elevernas motivation.

Namninsamlingen kräver att S:t Karins skolor använder skolböcker fram tills att man har fått ordning på de här problemen.

Vid S:t Karins svenska skola, där man använt pekplattor i undervisningen sedan 2012 i klasserna 1-6, har man inte haft problem i undervisningen, berättar rektor Maria Engblom.

- Vi har utvärderat användningen av pekplattorna varje år sedan vi tog dem i bruk och tillsvidare har jag inte hört om något utbrett missnöje varken bland elever eller föräldrar.

En av orsakerna till att det inte förekommit någon större kritik mot pekplattorna på S:t Karins svenska skola kan bero på att pekplattorna används på olika sätt inom den svenskspråkiga och inom den finskspråkiga undervisningen i S.t Karinsskolorna.

- För oss är pekplattorna ett komplement i undervisningen. Vi använder oss parallellt av pekplattor och vanliga böcker. Det här beror på att det finns så få elektroniska böcker på svenska, fortsätter Maria Engblom.

"S:t Karins svenska skola fungerat som föregångare"

Ulla Leveelahti, ordförande för Hem och skola i S.t Karins har heller inte blivit kontaktad av föräldrar på grund av missnöje med pekplattorna i S:t Karins svenska skola. Själv har hon heller inte upplevt pekplattorna som ett problem.

- Min personliga åsikt är att S:t Karins svenska skola varit föregångare i användningen av pekplattor i undervisningen. Plattorna är inte självändamål, utan utgångspunkten är en god undervisning. Plattorna används på ett vettigt sätt.

Ärendet har inte heller tidigare diskuterats inom Hem och skola.

- Det som någon gång diskuterats är skärmtid. Hur mycket är okej till exempel. Men diskussionerna har aldrig gått så långt att någon skulle vilja bli av dem med i undervisningen.

En undersökning som S:t Karins stad låtit utföra tidigare i år visade att pekplattorna inverkar positivt på elevernas motivation och inlärning.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland