Hoppa till huvudinnehåll

Henrik Dettmann sparkad i Frankrike

Henrik Dettmann, augusti 2015.
Henrik Dettmann fortsätter lotsa Finlands landslag. Henrik Dettmann, augusti 2015. Bild: Yle/Tomi Hänninen Henrik Dettmann

Baskettränaren Henrik Dettmanns sejour i franska SIG Strasbourg blev bara fyra månader lång. En usel start på säsongen leder till att landslagslotsen får gå.

Det var vid midsommartider som Henrik Dettmann skrev på för den franska storklubben som i våras slutade tvåa i såväl den inhemska ligan som Eurocupen.

Laget genomgick stora förändringar under sommaren och inledningen på den pågående säsongen har varit blytung. Efter fyra förluster på fem matcher och en jumboplats i ligan får Dettmann nu stiga åt sidan.

– Inom internationell toppidrott följer man businesslogik. Det är fakta att man måste vinna matcher. Det är också fakta att om det inte kommer segrar, så måste man se sig i spegeln, säger Dettmann i basketförbundets pressmeddelande.

– Att få till stånd förändringar som håller på sikt tar tid, några veckor räcker inte. Speciellt inte om laget åker på bakslag, som vi gjort i form av skador och spelare som saknats. Ibland studsar bollen rätt, ibland inte.

Dettmann, 58, ersätts av Vincent Collet – som han själv ersatte i somras. Collet, som även coachar det franska landslaget, fick priset som årets tränare i Frankrike förra säsongen.

Dettmann fortsätter som tränare för Finlands herrlandslag. Landslagsmannen Erik Murphy håller till vardags till i Strasbourg.