Hoppa till huvudinnehåll

Lovisaflicka vann första pris i skrivartävling

Emma-Lotta Orava
Emma-Lotta Oravas text beskrivs som en överlägsen vinnare av juryn. Emma-Lotta Orava Bild: Emma-Lotta Orava emma-lotta orava

Emma-Lotta Orava från Lovisa har vunnit första pris i en kolumntävling för gymnasieelever. I kolumntävlingen Argh!, som i år ordnades för fjärde gången, deltog 23 skribenter från 9 gymnasier.

Emma-Lotta Oravas text Jag är trött vann med motiveringen att den är ett rytmiskt mästerverk där skribenten lyckas fånga sin existentiella ångest med ett grepp som håller läsaren kvar från första till sista rad. Texten är enligt juryn både språkligt och stilistiskt en överlägsen segrare.

Tematiken i texterna varierade, men juryn konstaterar att flera bidrag tangerade ämnen som berörde unga kvinnors kroppsuppfattning och sexualiseringen i samhället. Även svenskundervisningen i finska skolor och utanförskap var ämnen som behandlades av flera skribenter

Andra pris i tävlingen tilldelas Aurora Holm från Topeliusgymnasiet. Hennes bidrag heter Att fråntas rätten till sin egen kropp. I juryns motivering sägs det att kolumnen på ett personligt sätt beskriver ett verkligt problem för många kvinnor i dagens samhälle.

Pris på bokmässan

Tredje pris går till Joar Cederberg från Jakobstads gymnasium för kolumnen Låt dem inte vinna. I prismotiveringen står det bland annat att kolumnen på ett personligt sätt behandlar den våg av terror som svept fram över Europa de senaste åren.

Årets jury bestod av Jeanette Björkqvist, frilansjournalist, Joakim Bonns från KSF Media och Pamela Lindebäck, modersmålslärare på Högstadieskolan Svenska normallyceum.

Kolumntävlingen arrangeras av Svenska modersmålslärarföreningen i Finland rf med finansiering av Svenska kulturfonden, som är initiativtagare till tävlingen.

Prisutdelningen sker på Helsingfors bokmässa, torsdag 27.10 kl. 12.30 på Edith Södergran-scenen.

Läs också