Hoppa till huvudinnehåll

Nu behövs resurser för drogförebyggande arbete i Närpes

Unga personers ben.
Unga personers ben. Bild: YLE/ Katarina Andersson ungdomar

Om skolan även i fortsättningen ska vidta förebyggande åtgärder mot användning av alkohol och droger behövs resurser. Det konstaterade bildningsnämnden i Närpes som svar på Linda Pellfolks motion.

I motionen efterlyste Pellfolk mer resurser för förebyggande åtgärder.

Institutet för hälsa och välfärds undersökning Hälsa i skolan visade att ungdomarna i Närpes använder mer alkohol och droger jämfört med tidigare.

Det var oroväckande men inte förvånande, skriver bildningsdirektör Åsa Snickars i sin beredning till bildningsnämnden.

- Detta hade den undervisande personalen och elevvårdspersonalen på känn, varför resultatet inte var förvånande men oroväckande, skriver Snickars.

Utbildning och dialog

Bildningsnämnden köpte i våras tjänster av Anette Rönnlund - Nygård, som föreläste och skapade en dialog kring temat droger för föräldrar till elever som går på årskurserna 6-9.

Också lärare har fått utbildning i hur man känner igen tecken på att någon använder droger och vad de som lärare får och måste göra om det finns misstankar om att någon använder rusmedel på skoltid.

Bildningsnämnden konstaterar att det rusmedelsförebyggande arbetet i kommunen är viktigt och att det i första hand bör skötas via de organ som ansvarar för frågan.

Om bildningsnämnden ska ha en aktiv roll i det drogförebyggande arbetet som involverar föräldrar behöver nämnden resurser motsvarande 3000 euro.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten