Hoppa till huvudinnehåll

“Prinsessor får oförtjänt mycket skit”

Sanna Mander ritar en prinsessa.
Sanna Mander ritar en prinsessa. Sanna Mander ritar en prinsessa. Bild: Yle/Eva Pursiainen sanna mander,illustration

Prinsessworkshopen var definitivt ett av dragplåstren på Helsingfors bokmässa på den inledande dagen. En ivrigare publik får man leta efter: Alla ville föreslå vad prinsessworkshopens ledare, illustratören Sanna Mander skulle rita på sitt papper.

Sanna Mander ritar en prinsessa.
Ska hon ha ett öga eller två? Sanna Mander ritar en prinsessa. Bild: Yle/Eva Pursiainen bokmässan 2016

En prinsessa? Ja!

Med hur många ögon? Många!

Och en mun! Vilken färg?

Händerna viftar, det blir tumult.

Barnhänder som sträcks upp.
Alla vill bestämma hur prinsessan ska se ut. Barnhänder som sträcks upp. Bild: Yle/Eva Pursiainen bokmässan 2016


Vad är en modern prinsessa?

- Det är en som själv får bestämma sitt värde. Det är att få vara den man är, och att man är vacker som man är. Prinsessor är intresserade av olika saker, inte bara av hur de ser ut, säger Sanna Mander när vi pratar en stund efter workshopens slut.

Hon tycker det är intressant att flickor vid något skede av barndomen automatiskt dras till prinsessor, för många är det en intensiv fas. För Mander är det viktigt att bredda prinsessrollen.

Prinsessan Jasmin-Olle, en illustration.
Prinsessan Jasmin-Olle är färdig. Prinsessan Jasmin-Olle, en illustration. Bild: Yle/Eva Pursiainen bokmässan 2016

- Min dotter var väldigt intresserad av prinsessor. Hon fick glasögon och då trodde hon att hon inte kunde fortsätta leka prinsessa, och då väcktes mitt intresse.

Mander googlade prinsessor med dottern, visade prinsessor klädda i byxor och prinsessor på arbetsuppdrag. Hon började teckna prinsessor som barnen fick färglägga. Sonen ville ha en skateboardande prinsessa.

Svårare för vuxna

Sanna Mander noterade att det på Facebook fanns frustrerade mammor som tyckte det var jobbigt när deras döttrar ville leka prinsessor och klä ut sig i frillor och glitter.

- Det finns en uppfattning om att det är coolt med flickor som hellre gör något traditionellt pojkaktigt, säger Sanna Mander. Pojken är fortfarande normen och prinsessan får oförtjänt mycket skit.

Vuxna har ett ansvar i hur prinsessor och sådant som flickor gillar uppfattas och uppmuntras - och dessutom, många pojkar gillar prinsessor - det märktes också tydligt bland barnen i workshoppubliken.

- Vi som vuxna borde vara uppmärksamma på hur vi slentrianmässigt placerar barnen i olika fack enligt kön, vi antar saker om pojkar och flickor.

Prinsesslexikon under arbete

På mässcentrets prinsessworkshop viftar barnen ivrigt med händerna - alla vill säga vilken färg på håret Sanna Manders prinsessa ska ha. Grönt! Blått! En prickig klänning ska det vara!

Sanna Mander har tre barn och arbetar som illustratör för barnböcker - och frekvent ordnar hon olika prinsessworkshops.

- Jag leker hela tiden, också som illustratör.

Sanna Mander
Sanna Mander i sin uniform. Sanna Mander Bild: Yle/Eva Pursiainen bokmässan 2016

Just nu arbetar hon på en diktbok för barn och också på en stor faktabok om prinsessor, både riktiga och fiktiva, nutida och historiska.

- Jag ska bland annat berätta sanningen om Pocahontas - inte Disneyversionen, säger hon. Fast, inte på ett så dystert sätt.

(Ja. sanningen är ju att Pocahontas blev bortgift med en europeisk vit man som barn.)

Läs också