Hoppa till huvudinnehåll

Rättslärda: Inte ens riksdagen kan rädda Malms flygplats

Demonstranter som vill rädda malms flygplats på senatstorget
På onsdag kväll krävde demonstranter utanför Helsingfors stadshus att Malms flygplats bevaras. Demonstranter som vill rädda malms flygplats på senatstorget Bild: Yle/Helena von Alfthan Helsingfors-Malms flygplats,lex malmi,Senatstorget

Medborgarinitiativet för att bevara Malms flygplats gör rättslärda förbryllade. Kan riksdagen stifta lagar som gäller en enskild kommuns markanvändning?

I början av oktober fick medborgarinitiativet för att bevara Malms flygplats de 50 000 namn som behövdes. Initiativet som går under namnet ”Lex Malmi” kommer att behandlas i riksdagen. Yle Helsinki har frågat rättslärda om vilka chanser medborgarinitiativet har i riksdagen.

- Om riksdagens grundlagsutskott kommer fram till att en ”Lex Malmi” står i strid med kommunernas rätt till självstyre, så går det inte att författa en sådan lag, säger riksdagens biträdande generalsekreterare Timo Tuovinen.

helsingfors stadsfullmäktige inför ett möte
Helsingfors stadsfullmäktige inleder sitt möte den 26.10. där generalplanen godkändes. helsingfors stadsfullmäktige inför ett möte Bild: Yle/Helena von Alfthan helsingfors fullmäktige

Natten mellan onsdag och torsdag gick det att se prov på kommunalt självstyre i Helsingfors, när stadsfullmäktige godkände generalplanen som gör det möjligt att bygga bostäder på Malms flygfält. Också landets regering har kommit fram till att Malms flygplats ska bli bostadsområde.

Tuovinen påminner om att tjänstemän inte kan ta ställning till medborgarinitiativets innehåll.

Också på miljöministeriet har tjänstemännen som sett på medborgarinitiativet fått ta sig en funderare. Slutsatsen är att det kommunala självstyret inte får rubbas.

Professor: Ett hopplöst företag

Kommunens rätt att fatta beslut om markanvändningen genom planläggning är en viktig del av det kommunala självstyret. Det säger Olli Mäenpää som är professor i förvaltningsrätt på Helsingfors universitet. Undantag finns, naturskyddsområden kan grundas genom lagstiftning.

- Om man i det här fallet skulle vilja genom lagstiftning besluta om hur en planläggningsprocess går till, så är det enligt mig mycket problematiskt. Då blandas lagstiftningsbehörighet och verkställande makt ihop, säger Olli Mäenpää och påminner om att det bryter mot maktdelningsprincipen.

malms flygplats
Malms flygplats. malms flygplats Bild: Yle/Helena von Alfthan malms flygplats

Mäenpää betonar att riksdagen stiftar lagar och myndigheter gör förvaltningsbeslut baserat på lagar. Lite förenklat kunde man säga gällande "Lex Malmi" att det skulle leda till att riksdagen skulle göra ett förvaltningsbeslut. Utan att ha sett på detaljerna i medborgarinitiativet bedömer Olli Mäenpää medborgarinitiativet för att bevara Malms flygplats som ett rätt så hopplöst företag.

"Riksdagen kan inte stadga en sådan lag"

Yle Helsinki har också talat med professor Olavi Syrjänen som är pensionerad expert på markanvändning och planläggning. Han ser inga chanser för "Lex Malmi".

- Riksdagen kan inte stifta en sådan lag. Kommunerna har monopol på planläggning, och det har inte ändrats, säger Syrjänen.

Flygplatsens förespråkare kämpar in i det sista

När Yle Huvudstadsregionen ringer upp Gun Gustavsson, Vd för BF-Lento, är kampviljan stark trots de rättslärdas skeptiska omdömen.

- Vi kämpar på tills vi har grävskoporna här på fältet, säger Gustavsson.

Gun Gustavsson framför en hangar
Gun Gustavsson på Malms flygplats. Arkivbild. Gun Gustavsson framför en hangar Bild: Yle/Helena von Alfthan malms flygplats

- Jag tror på Lex Malmi. Ett flygfält är inte bara en angelägenhet för staden, utan för hela landet. Det är en trafikpunkt. Precis som om Helsingfors järnvägsstation skulle angå bara helsingforsare. Det är många andra som behöver den också, säger Gustavsson.

Läs mera:

Timo Hyvönen står vid sitt Van's Aircraft RV-6 flygplan på Malms flygplats.

Malms flygplats har brett stöd i riksdagsutskott - planerna på bostäder framskrider ändå

Malms flygplats har många vänner i kommunikationsutskottet, som sannolikt kommer att behandla medborgarinitiativet om att bevara flygplatsen.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen