Hoppa till huvudinnehåll

Robin Salo: "Drömmen är att gå i första rundan"

Robin Salo, 18, har sakta men säkert vikt sig en plats i Vasa Sports ligalag. Trots det vågar han redan drömma om större arenor. Den pågående säsongen är något av en vattendelare - vid årsskiftet väntar U20-VM och till sommaren blir det dags för NHL-draft.

Robin Salo är för tillfället mitt uppe i sitt ligagenombrott. Han har spelat i alla Vasa Sports ligamatcher denna säsong och snittar just över 20 minuter istid.

– Det har åtminstone börjat bättre än förra säsongen. Plusminussaldot ligger på plus och några poäng har jag också lyckats plocka. Det är alltid roligt att spela när man får speltid och allting flyter på. Det gäller att fortsätta i samma tempo och hålla motivationen uppe och våga spela ut, säger Salo till Yle Sporten i samband med en lätt morgonträning mellan två hemmamatcher.

Under säsongen 2015-2016 fick Salo känna på ligahetluften i totalt fyra matcher. Förra säsongen gick Sport för första gången till slutspel och har igen höjt ribban en aning. Just nu ligger laget på den placering (sexa) som är lagets minimimålsättning i grundserien.

Ilves- och Vasa Sport-spelare kämpar framför Sports mål.
Sport på sjätteplats i tabellen (läget 27.10.2016). Ilves- och Vasa Sport-spelare kämpar framför Sports mål. Bild: Samppa Toivonen ishockey,FM-ligan i ishockey,sport (botanik),Robin Salo,Otto Koivula,Vasa Sport,Ilves (Ishockey herrar)

– Jag måste nog säga att början av säsongen har gått bra. Starten var riktigt bra, då vi öppnade med två vinster. Nu på de senaste fyra matcherna har det varit onödigt jämnt och vi har tappat lite förlängningspoäng men sexa i tabellen är inte dåligt. Nu måste vi bara hitta tillbaka till vinnarstigen igen, poängterar Salo som gjort 1+5=6 poäng hittills i år.

Där som säsongen 2015-2016 för Salo främst handlade om juniorhockey med både klubb- och landslag samt en kort sejour i Mestis med Hermes, har Salo nu fått vänja sig med att nöta på i snitt tre matcher i veckan på seniornivå.

– Visst är det stor skillnad. Det blir många misstag i juniorhockey, men de straffar sig kanske inte på samma sätt som i ligan. Gör du en större miss i ligan är konsekvenserna mycket värre. Samtidigt har man bättre medspelare omkring sig och spelet är snabbare, så det gäller att vara vaken hela tiden, säger Salo.

Viktigt år med tanke på framtiden

Det är inte svårt att lista ut vad höjdpunkten under Robin Salos förra säsong var. Själv beskriver han guldet vid junior-VM för 18-åringar som den bästa stunden i hans liv hittills.

– Att vinna U18-VM är en ganska stor sak, men det måste jag lägga bakom mig nu och koncentrera mig på spelet i ligan. Det gäller att förbättra och gå framåt.

Robin Salo spelar back i Vasalaget Sport i ligan.
Robin Salo har gjort sex poäng på 15 matcher. Robin Salo spelar back i Vasalaget Sport i ligan. Bild: YLE/AnttiKoivukangas Robin Salo,Vasa Sport

Salo hörde till de sista spelarna som föll ut ur det U20-landslag som tog VM-guld på hemmaplan i Helsingfors. I år är siktet naturligtvis inställt på att spela i den åldersgruppen, vars första landslagssamling han också åker med på i början av november när ligan gör uppehåll.

– Fokus måste ändå ligga på spelet i ligan men sen hoppas jag kunna ta en plats vid U20-VM denna gång, det skulle vara roligt. Det är ett klart huvudmål för säsongen, slår Salo fast.

Med tanke på hans framtid inom ishockeyn är säsongen också en vattendelare. Sommaren 2017 är det mycket sannolikt att Robin Salo draftas av en NHL-organisation.

– Det skulle vara häftigt att komma så högt upp som möjligt i NHL-draften, det skulle vara en dröm att gå i första rundan. Jag försöker ändå hålla fokus på ligan, det är det viktigaste, att jag får speltid och går framåt. Draften kommer efter säsongen och då får man se hur långt det räcker, menar Salo.

"De äter samma mat som alla vi andra"

Via spelet i landslaget har han bland annat på nära håll stiftat bekantskap med spelare som Sebastian Aho, Patrik Laine och Jesse Puljujärvi som alla tagit klivet direkt ur ligan till NHL.

– Det handlar om otroligt skickliga spelare. De har gått framåt helt sjukt mycket och blivit otroligt bra spelare som nu spelar i NHL. Där ser man, ingenting är omöjligt. Bara man jobbar hårt kan en säsong spela en otroligt stor roll i din utveckling. Mitt i allt är du närmare NHL än du tror, alla matcher spelar en stor roll, säger Salo och vidareutvecklar sitt resonemang.

– Jag har spelat med de här killarna och känner personligheterna och vet vad de går för. Man är kanske inte själv en lika skicklig spelare, men när man fått vara med vet man att det är möjligt att nå deras nivå. De är bara människor precis som vi alla och äter samma mat som oss. Allting är möjligt.

För Robin Salo och Vasa Sport gäller det att hålla ångan uppe. Salo utvecklas stabilt, steg för steg, och har bland annat i Sport hjälp av rutinerade Markus Kankaanperä. Den 36-årige veteranen med nästan 900 matchers ligaerfarenhet ser mycket potential i det unga Vasalöftet.

Markus Kankaanperä är Sports lagkapten.
Markus Kankaanperä, lagkapten i Vasa Sport. Markus Kankaanperä är Sports lagkapten. Bild: YLE/AnttiKoivukangas Markus Kankaanperä,Vasa Sport

– Där har Finland en bra back på kommande. Han spelar modigt och klarar av spelet med pucken. Det är fint att få följa med hans utveckling vid sidan om. I december har han sitt VM på kommande och det ger en helt ny skjuts i karriären igen. Ifjol fick jag på nära håll följa med Patrik Laines utveckling efter junior-VM och det förhöjda självförtroende han tog med sig till ligaspelet, minns Kankaanperä.

Trots att Salo nu etablerat sig speltidsmässigt i ligan och är bofast i juniorlandslagen kommer han inte undan ett kallt faktum. Han är och förblir yngst i Vasa Sports ligatrupp, vilket för med sig ett visst ansvar.

– Fastän jag fått spela en hel del är det upp till de yngsta i laget att sköta vissa uppgifter, flaskor och puckar och så. Det hör till, säger Salo.