Hoppa till huvudinnehåll

Totempåle av lådor

De flesta hem behöver hjälp med att hålla ordning på alla saker och då är förvaringslådor ett snabbt och enkelt sätt. Staplar man dessutom lådorna ovanpå varandra och sätter till lite mönster får man en helt egen totempåle.

En totempåle är betydligt roligare än en vanlig bokhylla eftersom man kan variera den efter humör. Inspirationen till mönstret kommer från ursprungsbefolkningen i Nordamerika. Där gjorde man totempålar till minne av avlidna stamhövdingar. Den översta figuren på totempålarna visade nästan alltid klanens eller personens totem, dvs. skyddsdjur. De olika djuren representerade olika styrkor. Djur som ofta förekom var örn, björn och bäver.

Originalen är snidade träpålar. Min version består av lådor i olika storlekar med totemdjur målade med akrylfärg.

Du behöver:

  • Trälådor i olika storlekar
  • Akrylfärg
  • Penslar
  • Blyertspenna

Mina skisser hittar du här:
Skisser till totempåle

Börja med att gå igenom vilka lådor du har. Stapla upp dem på varandra och se om storlekarna fungerar tillsammans. I vissa lådor kan motivet målas i botten, andra lådor kan ha motivet på sidan. Gör en preliminär plan för hur du vill att lådorna ska se ut. Använd mina skisser på örnen, valen och björnen eller gör egna.

Skissa upp mönstret på lådorna. Ett totem per låda. Vissa lådor kan ha endast konturen målad i svart, medan andra har färglagda mönster. Färger som ofta används är svart, vitt, rött, gult och grönt. Måla konturen svart. Fyll i med färg. Du kan variera med att göra ett helt grafiskt mönster på någon av lådorna. Jag använde mig av målartejp och tejpade spetsiga trianglar som för tankarna till tält.

De flesta totempålar har element av något tvärgående, ofta fågelvingar. Du kan använda dig av en trälist och måla en fjäderskrud i svart och vitt. Och så där lämpligt finns det ju färdiga hål på många lådor så det är bara att sticka in vingarna utan att behöva plocka fram sågen.

När färgen har torkat på lådorna staplar du upp dem på varandra till en totempåle. Om du tänker använda den till bokhylla är det bra att fästa ihop lådorna så de inte faller över den som leker och stojar i närheten. Om totempålen är en tillfällig dekoration är det ju bara att plocka ner lådorna och använda dem enskilt. Lådor med ovanligt fin dekor!