Hoppa till huvudinnehåll

Totempåle av lådor

De flesta hem behöver hjälp med att hålla ordning på alla saker och då är förvaringslådor ett snabbt och enkelt sätt. Staplar man dessutom lådorna ovanpå varandra och sätter till lite mönster får man en helt egen totempåle.

En totempåle är betydligt roligare än en vanlig bokhylla eftersom man kan variera den efter humör. Inspirationen till mönstret kommer från ursprungsbefolkningen i Nordamerika. Där gjorde man totempålar till minne av avlidna stamhövdingar. Den översta figuren på totempålarna visade nästan alltid klanens eller personens totem, dvs. skyddsdjur. De olika djuren representerade olika styrkor. Djur som ofta förekom var örn, björn och bäver.

Originalen är snidade träpålar. Min version består av lådor i olika storlekar med totemdjur målade med akrylfärg.

Du behöver:

 • Trälådor i olika storlekar
 • Akrylfärg
 • Penslar
 • Blyertspenna

Mina skisser hittar du här:
Skisser till totempåle

Börja med att gå igenom vilka lådor du har. Stapla upp dem på varandra och se om storlekarna fungerar tillsammans. I vissa lådor kan motivet målas i botten, andra lådor kan ha motivet på sidan. Gör en preliminär plan för hur du vill att lådorna ska se ut. Använd mina skisser på örnen, valen och björnen eller gör egna.

Skissa upp mönstret på lådorna. Ett totem per låda. Vissa lådor kan ha endast konturen målad i svart, medan andra har färglagda mönster. Färger som ofta används är svart, vitt, rött, gult och grönt. Måla konturen svart. Fyll i med färg. Du kan variera med att göra ett helt grafiskt mönster på någon av lådorna. Jag använde mig av målartejp och tejpade spetsiga trianglar som för tankarna till tält.

De flesta totempålar har element av något tvärgående, ofta fågelvingar. Du kan använda dig av en trälist och måla en fjäderskrud i svart och vitt. Och så där lämpligt finns det ju färdiga hål på många lådor så det är bara att sticka in vingarna utan att behöva plocka fram sågen.

När färgen har torkat på lådorna staplar du upp dem på varandra till en totempåle. Om du tänker använda den till bokhylla är det bra att fästa ihop lådorna så de inte faller över den som leker och stojar i närheten. Om totempålen är en tillfällig dekoration är det ju bara att plocka ner lådorna och använda dem enskilt. Lådor med ovanligt fin dekor!

 • Boris Johnson i Berlin - beredd att kompromissa kring brexitavtal

  Merkel uppgav att EU är beredda att förhandla kring handeln.

  Storbritanniens premiärminister Boris Johnson sade i dag att Storbritanniens nuvarande utträdesavtal med EU är oacceptabelt under en gemensam presskonferens med Tysklands förbundskansler Angela Merkel under Johnsons besök i Berlin.

 • 40 kor på vift i skogen i Laukas - expert: Djur förvildas snabbt ute i skogen

  Ägaren skötte hela gården ensam i ett år.

  I Vehniätrakten i Laukas har en hjord på cirka 40 nötdjur varit på fri fot i skogen sedan våren. På tisdagen ställdes läget på sin spets då djuren, som trängt sig in på gårdar och vägar, började utgöra en fara för folk i området. Just nu håller hjorden till i skogen nära bondgården.

 • Sopkärl vid rastplatsen i Horsbäck efterlyses

  Problemet lyfts fram i ett invånariniativ.

  Raseborgs stad kommer nu vända sig till Trafikledsverket Väylä med en önskan om att det skulle placeras sopkärl på rastplatsen invid riksväg 25 i Horsbäck.

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

 • Camilla Forsén-Ström

  Camilla Forsén-Ström

  Konstexpert
 • Elin Skagersten-Ström.

  Elin Skagersten-Ström

  Redaktör

  Programledare för Strömsö.

 • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

  Jonas Sundström

  Programvärd och redaktör

  Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

 • Jim Björni

  Jim Björni

  Redaktör
 • Lee Esselström

  Lee Esselström

  Redaktör

  Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

 • Owe Salmela.

  Owe Salmela

  Florist
 • Örtexpert Alexandra De Paoli

  Alexandra De Paoli

  Örtterapeut

  Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

 • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

  Anders Samuelsson

  Kock

  Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö