Hoppa till huvudinnehåll

Unga PIF:s debutsäsong en besvikelse – lokalrivalen ÅIFK vill klättra högre upp

ÅIFK-PIF, Samppalinna, 26.10.2016
Åbo IFK besegrade Pargas IF med klara siffror på onsdagen. ÅIFK-PIF, Samppalinna, 26.10.2016 Bild: Yle/Janne Isaksson handboll,Åbo IFK,pif handboll,Pargas IF

Fjorton matcher, två segrar. De åboländska lagen i herrarnas handbollsliga har haft en jobbig start på säsongen. Bägge tror på en ljusare morgondag.

Ingen förväntade sig att Åbo IFK eller Pargas IF skulle blanda sig i tätstriden, men facit hittills har ändå varit en besvikelse.

Nykomlingen PIF har förlorat alla sju matcher med målskillnaden 128-223, medan ÅIFK bara vunnit måstematcherna mot Dynamo och Piffen. På onsdagskvällen vann ÅIFK hemma över PIF med 28-17.

– Visst är det en besvikelse, medger PIF-tränaren Joni Lindberg. Inte kanske de sju förlusterna i sig, men nog hur mycket vi förlorat matcherna.

– Vi är inte så dåliga som resultaten visar, men vi gör rutinmässiga fel här och där, och i ligan straffar det tyvärr sig. Men vi får mera rutin för varje träning och varje match och blir bättre hela tiden.

”ÅIFK har jättestor potential”

ÅIFK har inte lyckats besegra lagen strax ovanför i tabellen, men ligger väl till med tanke på åttondeplaceringen som ger en plats i slutspelet.

– Det är de här matcherna vi ska vinna om vi vill uppåt. Vi har spelat jättejämna matcher mot Atlas, HIFK och Sjundeå IF men haft mörka perioder då de lyckats vända. Om vi klarar av att hålla vår egen nivå hela matchen igenom har vi chansen mot alla förutom kanske riktigt topplagen, tror Oscar Berglund.

– Vi har alla chanser att ta oss högre upp, fortsätter Andreas Nyström. Inte har vi direkt satt upp som mål att vara bland de fyra bästa, men nog har vi pratat om att slåss till och med om sjätte och femte plats. Det är dit vi ska nu och sen därifrån så småningom klättra uppåt.

Andreas Nyström och Oscar Berglund, ÅIFK-PIF, 26.10.2016
Oscar Berglund och Andreas Nyström hör till nyckelspelarna i ÅIFK. Andreas Nyström och Oscar Berglund, ÅIFK-PIF, 26.10.2016 Bild: Yle/Janne Isaksson oscar berglund

Berglund vann FM-silver med HC West (nuvarande Grankulla IFK) förra säsongen men får nu uppleva betydligt fler förluster än segrar i ÅIFK-tröjan.

– Jag tycker vi har jättestor potential. Tyvärr har ett par stora skador tvingat oss ta ett par steg bakåt, men vi är ingen slagpåse, vi har helt klart potential att höra till mittskiktet, säger Berglund som anser att ÅIFK ligger några steg framför lokalkonkurrenten.

– Piffen har ett ungt lag och saknar erfarenhet, men de är inne på en bra väg. Killarna behöver bara bli lite varmare i kläderna i de här matcherna. Det blir nog säkert bra i framtiden.

Jumbofinal väntar PIF

Det tror även Joni Lindberg. När ÅIFK besöker Pargas på våren hoppas Lindberg att PIF ska vara redo att kämpa om segern.

Härnäst väntar ändå en ännu viktigare match, jumbofinalen i Pargas mot Dynamo Riihimäki den 12 november.

– Absolut, vi hoppas på grymt publikstöd så ska vi nog fixa hem poängen. Bara vi får en seger mot Dynamo ska det se bättre ut mot andra halvan av säsongen, säger Lindberg.

Joni Lindberg, PIF:s tränare, ÅIFK-PIF, 26.10.2016
Joni Lindberg tror på en starkare vårsäsong. Joni Lindberg, PIF:s tränare, ÅIFK-PIF, 26.10.2016 Bild: Yle/Janne Isaksson pif handboll,Pargas IF

Hur svårt är det att motivera spelarna, som i division 1 var vana att vinna, när det kommer förlust efter förlust?

– Det är inget bekymmer, jag har en sån vinnarskalle att det inte spelar någon roll hur många matcher vi förlorar, jag vill ändå alltid vinna. Motivationen håller vi nog uppe, det är värre med hur vi ska hålla oss glada och motiverade att träna.

– Men det är nog bara att köra på. Vi har unga spelare och alla vet vad vi kan räkna med den här säsongen. Vi vet att det blir tufft men vi kör på.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport