Hoppa till huvudinnehåll

Uppemot 100 människor befaras ha drunknat utanför Libyens kust

En gummibåt med flyktingar nås av en annan gummibåt med räddningsmanskap som kastar flytvästar till flyktingarna.
Räddningsarbetare från Läkare utan gränser delar ut flytvästar till migranter i Medelhavet på onsdagen En gummibåt med flyktingar nås av en annan gummibåt med räddningsmanskap som kastar flytvästar till flyktingarna. Bild: EPA/MEDECINS SANS FRONTIERES flyktingar,Libyen,Medelhavet

Åtminstone 97 migranter saknas efter att deras överlastade gummibåt sprang läck utanför Libyens västkust på onsdagen.

Den libyska kustbevakningen räddade 29 migranter i vattnen utanför Garabulli, öster om huvudstaden Tripoli.

Enligt de överlevande fanns det åtminstone 126 personer ombord på deras gummibåt innan den sprang läck och sjönk. Båten var svårt överlastad.

FN:s flyktingorgan UNHCR rapporterade på tisdagen att andelen migranter som drunknat i Medelhavet har trefaldigats i jämförelse med fjolåret. Då hade över 3 740 flyktingar och migranter drunknat i Medelhavet hittills i år.

Efter EU:s överenskommelse med Turkiet har betydligt färre flyktingar kommit över Medelhavet från Turkiet, men däremot är den farligare rutten från Libyen till Italien ännu populärare än tidigare.

Människosmugglarna i Libyen lastar gummibåtarna överfulla med folk. Ofta förser de båtarna med bara det bränsle som ska ta dem fram till internationellt vatten, där de räknar med att internationella räddningsfartyg ska plocka upp flyktingarna.