Hoppa till huvudinnehåll

Utlandstävlingar – en värdefull erfarenhet för den unga idrottaren

FSO-orienterare på läger i Estland.
FSO-orienterare på läger i Estland. Bild: FSO Finlands Svenska Orienteringsförbund,orientering (scoutrörelse)

FSO deltar varje år i Baltic Junior Cup, som är en landskamp mellan 16–20-åringar i Finland och de baltiska länderna. Denna tävlingstradition har börjat på 1960-talet och FSO är ett av förbunden som deltar i arrangemangen. Den 22–23 oktober gick tävlingarna av stapeln i Otepää i Estland – i närheten Tartu där VM ordnas nästa år.

Det var inte första gången FSO:s unga idrottare orienterade i Otepää. Bland annat i somras reste FSO med en grupp unga orienterare och bekantade sig med terrängen. De som inte förut orienterat i Estland var rätt eniga om att terrängen var hemsk eller bedrövlig.

De som däremot tidigare hade besökt Otepää visste hur jobbig terrängen kan vara som värst, speciellt mitt i sommaren då växtligheten försvårar framkomligheten och ställvis begränsar synfältet. Dessa var nu tacksamma över hur hösten förändrat naturen och terrängen.

Idrottarna deltog i två dagars tävlingar och vi är nöjda samt stolta över resultatet. På lördagens individuella långdistans var alla godkända, fem idrottare var på plakettplats och en guldmedaljör. Efter söndagens stafett kom FSO slutligen tredje i lagtävlan. Det finns säkert flera orsaker till framgången, men främst flexibiliteten, stödandet av varandra, erfarenheten av andra idrottskulturer och ett gott humör.

Flexibilitet är nämligen en viktig egenskap då man reser med en grupp idrottare utomlands på tävlingar. Tidtabeller som är ”ditåt”, olika uppfattningar gällande kost och sömn för idrottare, samt brist på information är något man kan stöta på. Ett enkelt exempel är att det i vissa länder är okej att ändra reglerna 15 minuter innan startskottet går med förklaringen att alla ju ändå har samma utgångspunkt.

Vad det kommer till maten ska man vara beredd på att allt inte är lika bra ställt som i Finland, eftersom dieter nödvändigtvis inte tas i beaktande och maten kan vara begränsad. Å andra sidan är det i grund och botten så pass små föreningar med minimalt antal av talkoarbetare som ska sköta allt för tävlingarna, och dessutom så att det är väldigt billigt att delta.

Det är en rikedom att få en upplevelse och få erfarenhet av att under olika tävlingsarrangemang vistas med andra länders idrottare under samma tak. Alla uppfostras ändå i sina föreningar och förbund till olika rutiner, vanor och traditioner. Därför är det viktigt att från tidig ålder bli van vid att se olika idrottskulturer så att man den dag man befinner sig på toppen vet vad som väntar.

Samarbeten som Baltic Junior Cup är bra, eftersom de fungerar som den unga idrottarens första erfarenhet av ”landslagsuppdrag”. Sist och slutligen, då det handlar om tävlingsarrangemanget, så har alla samma utgångsläge och det viktigaste är att vi tar de bästa ur det hela. Som en av Estlands tidigare världsmästare i orientering sa: ”Den största avgörande faktorn till om man är en förlorare eller en vinnare är inställningen”.

Tarja Krum
Grenchef, FSO

Läs också

Nyligen publicerat - Sport