Hoppa till huvudinnehåll

Ylva Ekblad och Alma Pöysti spelar Tove Jansson

Skådespelaren Alma Pöysti
Alma Pöysti spelar den unga Tove Jansson i TOVE. Skådespelaren Alma Pöysti Bild: Yle/Eva Pursiainen Alma Pöysti,tove,Tove Jansson,Svenska Teatern

Skådespelarna Ylva Ekblad och Alma Pöysti spelar i den nya pjäsen TOVE på Svenska Teatern. Pjäsen har premiär i februari 2017.

Pjäsen är skriven av Lucas Svensson och regin står Fiikka Forsman för. Det är den första av fyra beställningsverk som är en del av Svenska Teaterns 150-årsjubileum samt Finlands 100-årsfirande.

- Den värlskända författaren hör till vår kulturhistoria, påpekar Svenska Teaterns chef Johan Storgård. Det här är den första riktiga pjäsen som skrivits om Tove Jansson.

- Det är min första roll på Svenskis sen 1989 när jag spelade Anna Karenina, hälsar Ylva Ekblad via video. En nationalikon, det är spännande och annorlunda att ta sig an, att göra en människa som funnits på riktigt. Ja, det vill jag! var min första tanke. Många har en uppfattning om hurudan Tove var och hur hon borde ses, säger Ekblad.

Skådespelaren Ylva Ekblad.
Ylva Ekblad. Skådespelaren Ylva Ekblad. Ylva Ekblad,skådespelare

Alma Pöysti har verkat på Stockholms Stadsteater och kommer tillbaka till Svenskis för pjäsen.

- Det känns helt fantastiskt! Jag läste Lucas Svenssons pjäs och föll pladask, han har lyckats fånga det omöjliga: En människas väsen och röst, säger Pöysti.

Att gestalta en nationalikon är stort, men man måste också vara ärlig.

- Om nånting är för heligt, kommer man inte nära, säger Pöysti.