Hoppa till huvudinnehåll

Zlatans första steg in i fotbollshistorien

En ung Zlatan ler brett
En ung Zlatan ler brett. En ung Zlatan ler brett Bild: Cinema Mondo 6512 0135 000,Zlatan Ibrahimović,Yle Fem

Dokumentären Den unge Zlatan speglar de avgörande åren i fotbollsspelaren Zlatan Ibrahimovics liv, berättat med hjälp av arkivmaterial där en ung Zlatan reflekterar öppet om livet och utmaningarna.

Filmen följer honom på nära håll inför debuten med Malmö FF 1999, genom de ofta konfliktfyllda åren i Ajax och till det stora genombrottet med Juventus 2005. Det är en krokig väg av en ung, talangfull och reflekterande spelare som snart skall bli en superstar inom den internationella fotbollen.

Zlatan är i filmen en ung talang under ständig press. I Malmö kritiseras han för att vara för egoistisk och att bara spela för sig själv. I Ajax placeras han på bänken där han förlorar sitt självförtroende. Av sin pappa får han som 18-åring höra "du är ingenting, förrän du blir nåt ute i Europa".

Genom hela resan förblir Zlatan sig själv och sin dröm trogen. När han slutligen får sitt stora genombrott i Italien blir han också mer privat. Superstjärnan Zlatan förblir en gåta, men i denna film får vi en glimt av vem han verkligen är.


Orginaltitel: Becoming Zlatan (Sverige 2016)
30 dagar på Arenan

En film av Magnus och Fredrik Gertten
Produktion: WG Film

Läs mera:

Ett sätt att mätta Zlatan-hungern

Dokumentären Den unge Zlatan skildrar resan från hemmalaget ut i stora världen. Silja Sahlgren-Fodstad blir mest drabbad av hur snabbt publiken pendlar mellan lyrisk hyllning och brutal sågning.

Mer från programmet

Nyligen publicerat - Yle Fem