Hoppa till huvudinnehåll

IS använder tiotusentals civila som mänskliga sköldar i Mosul enligt FN

IS använder tiotusentals civila i Mosul som mänskliga sköldar enligt FN. Tusentals mosulbor lyckades fly till flyktingläger som Khazir öster om Mosul innan jihadisterna anlände till deras byar
IS använder tiotusentals civila i Mosul som mänskliga sköldar enligt FN. Tusentals mosulbor lyckades fly till flyktingläger som lägret Khazir öster om Mosul innan jihadisterna anlände till deras byar IS använder tiotusentals civila i Mosul som mänskliga sköldar enligt FN. Tusentals mosulbor lyckades fly till flyktingläger som Khazir öster om Mosul innan jihadisterna anlände till deras byar Bild: EPA/AMEL PAIN Irak,Mosul

Terrorgruppen IS har rövat bort tiotusentals civila från deras hem kring Iraks näst största stad Mosul, för att användas som mänskliga sköldar.

Det hävdar FN:s människorättsbyrå som också uppger att jihadisterna dödade över 230 människor i onsdags.

190 av dem var forna medlemmar av säkerhetsstyrkor medan resten var civila som vägrade att följa order om att lämna sina hem, säger FN:s taleskvinna Ravina Shamdasani.

- Många av dem som vägrade att följa order sköts på platsen omedelbart, säger Shamdasani.

Hon tillägger att rapporterna om massakrer och bortförda civila inte är heltäckande men att de tyder på vad som är på gång i Mosul när anfallande kurder och irakiska regeringssoldater närmar sig staden.

8 000 familjer bortrövade

- IS har tvingat 8000 familjer, eller iotusentals män, kvinnor och barn från sina hem i vissa distrikt kring Mosul, säger Shamdasani.

FN räknar med att varje familj i genomsnitt består av minst sex familjemedlemmar.

Jihadisterna har tvingat civila in i staden där de hålls i stängda jihadistbaser enligt ögonvittnesrapporter från Mosul.

- IS fega strategi är att använda civila som mänskliga sköldar i vissa strategiska områden så att de inte kan angripas, enligt Shamdasani som höll en presskonferens på fredagen i Genéve.

Risk för hämndaktioner

FN har samlat in ögonvittnesrapporter av flyende civila och deras vittnesmål har jämförts med varandra och bekräftats som trovärdiga.

FN:s människorättskommissionär prins Zeid Raad al-Hussein varnar samtidigt för risken för hämndaktioner om och när Mosul intas.

Shamdasani höll med om att många vill hämnas på jihadister som har mördat deras familjemedlemmar och att man redan har sett sådana fall söder om Mosul.

- En del människor säger att jag såg denna man komma och han dödade min far, så jag kunde inte motstå, jag måste få hämnd, sade Shamdasani.

40 byar har återintagits

USA meddelade på fredagen att irakiska styrkor har intagit 40 byar och mindre städer sedan offensiven mot Mosul började för knappt två veckor sedan.

Den kurdiska Peshmergamilisen och den irakiska armén har ryckt fram särskilt öster och söder om Mosul och momentus är på deras sida. enlig den amerikanska generalen Matthew C. Isler.

Isler säger att den internationella koalitionen har trappat upp sina flygattacker och att man har utfört tre gånger fler flygräder i och omkring Mosul än mot andra irakiska städer där jihadisterna har drivits ut

Radikala shiamuslimska milisgrupper som hittils har hållit sig i bakgrunden under Mosuloffensiven säger att de kommer att ansluta sig till offensiven inom de kommande dagarna genom att angripa staden Tel Afar.

Tel Afar är en viktig knutpunkt för IS eftersom staden ligger mellan Mosul och den syriska gränsen.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes