Hoppa till huvudinnehåll

Bättre standard önskas i Östra hamnen i Hangö

Höstbild av ensam segelbåt i Östra hamnen i Hangö.
En höstdag i slutet av oktober är det inte mycket som händer i Östra hamnen i Hangö. Höstbild av ensam segelbåt i Östra hamnen i Hangö. Bild: Yle/Maria Wasström höstbild av ensam segelbåt,Hangö,Östra hamnen

Östra hamnen i Hangö är Finlands största gästhamn. Under högsäsong blomstrar hamnen upp men för att fortsätta locka turister måste hamnen hänga med i utvecklingen. Det anser företagare verksamma i hamnområdet.

Debatten om hur och om Östra hamnen ska utvecklas har fått ny fart under de senaste dagarna. Roxx café och pub har ännu inte fått besked om vad som händer då arrendekontraktet går ut vid årsskiftet och det här oroar flera Hangöbor.

- Standarden på servicen i Östra hamnen borde klart höjas, säger Olli Lehti från Kiinteistö Oy Meri-Teijo Keskus.

Företaget köpte i början av året Granitborgen på Hamngatan i Hangö. Ägarna har inte velat berätta vilken slags verksamhet som planeras till Granitborgen. Hemlighetsmakeriet lär ändå få ett slut inom några veckor då planerna offentliggörs, berättar Lehti.

- Hamnen i sig borde vara ett dragplåster för turisterna. Ju bättre servicen är desto mer lockas båtfarare att också använda sig av den service som finns, säger Lehti.

Utsikt över Östra hamnen i Hangö. I förgrunden Granitborgen.
Granitborgen köptes i början av året för 320 000 euro. Utsikt över Östra hamnen i Hangö. I förgrunden Granitborgen. Bild: Yle/ Robin Holmberg granitborgen

Företaget Meri-Teijo Ski & Action Park sysslar redan idag med turism på bred front och äger bland annat ett slalom- och fritidscentrum i Bjärnå. Allt från slalomåkning till gästhamn, stuguthyrning, hotell- och restaurangverksamhet och en rad olika fritidsaktiviteter erbjuds.

Ny verksamhet nästa sommar

Lehti efterlyser mer verksamhet också i Hangö och nämner sommaraffärer, högklassig service och evenemang som också bidrar till att säsongen förlängs. Han antyder också att den egna verksamheten antagligen kommer att bidra till det här.

Däremot ger han ett erkännande till restaurangerna och kaféerna i Hangö eftersom de håller hög standard.

Kommodor Kalle Niemi på Hangö segelförening HSF håller med om att servicen i Östra hamnen inte håller tillräckligt hög nivå idag.

- Båtplatserna och gästbåtsplatserna borde utvecklas. Det har vi varit i kontakt med staden om men det är lång väg dit och det behövs kapital, säger Niemi.

Höstbild från Östra hamnen i Hangö.
Den här tiden på året är det lugnt i Östra hamnen. Höstbild från Östra hamnen i Hangö. Bild: Yle/Maria Wasström Västnyland,Hangö,Östra hamnen,östra hamnen i hangö,boj,höst

Han betonar att båtlivet är viktigt för Hangöborna och att det därför borde finnas fler båtplatser också för Hangös egna invånare.

- Servicenivån borde också förbättras. Båtplatser behöver ström, parkering, service för båtar. Våra juniorseglare har inte tillgång till sociala utrymmen, påpekar Niemi.

Östra hamnen i Hangö.
Östra hamnen i Hangö. Bild: Yle / Robin Lindberg östra hamnen i hangö

Ur turismsynvinkel är det också viktigt att bryggor och service uppgraderas tycker Niemi.

- Det är en kvalitetsfråga. Vi måste konkurrera med till exempel Kasnäs och estniska hamnar. Gästhamnen är en viktig länk till turismen i Hangö så den borde nog förbättras.

Stadsplanering tar tid

Niemi börjar också vara trött på att stadsplaneringen går så långsamt och där får han medhåll av hotell Regattas vd Christian Beckman som har färska erfarenheter av beslutsprocesser både för hotellbygget och havsbadet.

- Jag tycker i allmänhet att planeringen kunde gå fortare. Det gäller inte bara i Hangö men det går skrämmande långsamt när det alltid stannar i någon instans.

Fönster sätts in i Hangö havsbad.
Hangö havsbad tar form. Fönster sätts in i Hangö havsbad. Bild: Yle/Marica Hildén fabriksudden hangö

I övrigt är han försiktig med att komma med råd beträffande hamnens utveckling.

- Alla former av aktivitet är bra. En mysig hamn med mycket verksamhet och hålligång stöder Hangö och det stöder också oss, säger Beckman.

Läs mera:

Hangöbor samlar namn för att rädda Roxx

Roxx café och pub i Östra hamnen i Hangö hör inte till glansbilderna i staden och nu oroar sig en del Hangöbor för att dess framtid är på kort. Hyreskontraktet går ut vid årsskiftet och staden har ännu inte tagit ställning till en förlängning.