Hoppa till huvudinnehåll

Byggdirektör: Vasasprängningar ingen orsak till oro

Bilden föreställer byggnadsarbetet vid flickiskvarteret i Vasa. En lyftkran och en grävskopa kan skymtas
Mätare visar inga överskridningar av värden vid sprängningarna. Bilden föreställer byggnadsarbetet vid flickiskvarteret i Vasa. En lyftkran och en grävskopa kan skymtas Bild: Yle/Jonny Smeds flickis

Det finns ingen orsak till oro, säger Mikael Snellman, regiondirektör på Lemminkäinen, apropå de sprängningar som bolaget genomför i det såkallade Flickiskvarteret i Vasa centrum. Efter klagomål från grannarna har bolaget kontrollerat alla mätare och inga överskridningar har gjorts.

Det är många som har reagerat på de kraftiga sprängningarna i den stora gropen mellan Kyrkoesplanaden och Skolhusgatan. En av dem tog kontakt med oss på Yle Nyheter Österbotten och berättade om sin oro för att grannbyggnaderna tar skada.

- Efter detta har vi än en gång kontrollerat att allt är som det ska, säger Mikael Snellman på Lemminkäinen.

Enligt Snellman har de mätare som man installerat på grannbyggnaderna inte loggat några överskridningar i sprängnings- och vibrationsstyrka. Man har även haft en palaver med grannbyggnadernas disponenter för att be dem vara uppmärksamma på eventuella skador i byggnaderna.

- Direkt som någon tar kontakt med oss så kollar vi naturligtvis upp vad det är fråga om, säger Snellman.

Står kanske på samma berg?

Mikael Snellman har en teori kring varför sprängningarna känns så kraftigt i området.

- Om grannhusen står på samma berg som det vi spränger i så känns det garanterat mer än om berget har fickor emellan.

Det är det nya bostadshusets bilparkeringshall som man spränger för och det finns inget annat sätt att effektivt göra jobbet på, menar Snellman.

- Vi jobbade ju även med torggrottan i Vasa och vet av erfarenhet vilken bastant berggrund staden står på, säger Snellman.

Förstår ni då alls den oro som de boende i området känner för de kraftiga sprängningarna?

- Jo, det gör vi. I byggbranschen kan man inte fungera om man inte tål att ha medborgarnas ögon på sig. Vi har dagligen förbipasserande som står och tittar på det jobb som våra underleverantörer som bäst utför på byggarbetsplatsen. Det är vår uppgift att diskutera med alla som ställer frågor.

Men om sprängningarna leder till skador på grannhusen, vad händer då?

- Då tar vi naturligtvis vårt ansvar och ser till att allt blir reparerat. Jag upprepar att man genast ska ta kontakt med sin disponent om man upptäcker skador i sin bostad eller sitt bostadshus, säger Mikael Snellman.

Regelbundna inspektioner hålls även på bygget och i grannkvarteret, exempelvis för att man ska kunna jämföra med den dokumentation som genomfördes före projektet inleddes. Samtliga byggnader som kan påverkas av sprängningarna har fotograferats och försetts med mätutrustning.

Sprängningarna kommer att pågå hela november och eventuellt in i december.

Artikeln uppdaterad 28.10 klockan 14.38 med uppgifter om hur länge sprängningarna pågår.

Läs också