Hoppa till huvudinnehåll

Facebook-upprop för att bevara Halpa-Halli i Vörå

Halpa-Halli i Vörå sett rakt framifrån mot ingången. En stor skylt med logon står uppe på taket av den ganska låga butikslokalen från 70-talet.
Att Halpa-Halli ska stänga sitt varuhus i Vörå upprör och nu har en Facebook-grupp startats för bevarandet av butiken. Halpa-Halli i Vörå sett rakt framifrån mot ingången. En stor skylt med logon står uppe på taket av den ganska låga butikslokalen från 70-talet. Bild: Yle / Jonny Smeds halpa-halli,Vörå

Över 1 200 personer har gått med i den grupp på Facebook som vill bevara Halpa-Hallis butik i Vörå.

- Utan butiken dör byn ut, det här bekymrar både Vöråborna och människor från kringliggande orter, säger initiativtagaren Carina Smeds.

Carina Smeds säger att beskedet om att butiken ska stänga kom som en chock.

- Det kom som en blixt från klar himmel, det var totalt oväntat, säger Smeds.

Carina Smeds.
Carina Smeds. Arkivbild. Carina Smeds. Bild: YLE/Ulrika Stagnäs-Lund carina smeds

Det var i mitten av oktober som beskedet kom att Halpa-Halli stänger sitt varuhus i Vörå som har funnits sedan 1975. I november inleder företaget samarbetsförhandlingar med samtliga 15 anställda.

Gruppen växer stadigt

Gruppen "Bevara Halpa-Halli i Vörå" som skapades för en vecka sedan växer stadigt. Målet är att övertyga Halpa-Hallis ledning om att fortsätta driva butiken i Vörå.

- Vi behöver ingen större affär. Om lönsamheten är dålig så kan man korta öppethållningstiderna. Butiken behöver exempelvis inte vara öppen till klockan 20 på lördagar, säger Smeds.

Carina Smeds handlar själv i Halpa-Hallis butik och hon är glad över att ha en lokal affär med både matvaror och andra förnödenheter.

- Butiken är också viktig för de äldre som har svårt att ta sig långa sträckor och människor kommer från andra byar för att handla på Halpa-Halli, också från finskspråkiga orter.

Uppvakta ägarna

Smeds säger att medlemmarna i gruppen också vill visa sitt stöd genom att regelbundet handla just på Halpa-Halli.

- Halpa-halli behövs absolut i Vörå. I vår butik finns allt man behöver. Jag har bott i Vörå i över 25 års tid och varit så glad att kunna handla det mesta lokalt här i Vörå. Barnkläder, vuxenkläder, presenter och husgeråd speciellt, skriver en av gruppens medlemmar.

Smeds vill att gruppen växer lite till före hon uppvaktar Halpa-hallis vd Janne Ylinen.

- Jag kommer att få tag på Janne Ylinen. Jag är beredd att åka till Karleby för att förmedla vårt budskap, säger Carina Smeds.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten