Hoppa till huvudinnehåll

Fritt vårdval rör upp känslor: "Ett val mellan dyrt eller dåligt"

Valfriheten i vården rörde upp känslor i Yles partiledardebatt på torsdagen. Oppositionen anser att social- och hälsovårdsreformen inte ser till individens bästa.

- Skattepengarna borde användas för att bygga ut de befintliga nätverken, inte för att läggas i fickorna på privata bolag, sade SDP:s ordförande Antti Rinne.

SDP-basen att det fria vårdvalet kommer att leda till ökade välfärdsklyfor bland befolkningen. Rinne hänvisade till erfarenheter från Sverige som visar på att hälsoskillnaderna ökat sedan det fria vårdvalet infördes.

De Grönas Ville Niinistö var inte heller sen med att klämma åt regeringen. Enligt Niinistö går det fria vårdvalet stick i stäv med målsättningen att införa integrerade vårdkedjor. I stället för helhetssperspektiv får man mer splittring:

- Är regeringens tanke om vårdval att kunderna får välja mellan dyra eller dåliga alternativ, undrade Niinistö.

Strikta regler för bolagen

Samlingspartiets ordförande, finansminister Petter Orpo, försäkrade att regeringen inte kommer genomföra en reform där marknadskrafterna tillåts härja fritt.

- Självklart kommer vi inte tillåta att marknaden tar över. Marknaden är en god dräng, medan beslutarätten och pengarna kommer att finnas hos en offentlig annordnade sade Orpo.

Statsminister Juha Sipilä intygade att valfriheten kommer att genomföras under kontrollerade former. Firmorna ska inte automatiskt räkna med några sötebrödsdagar, menar Sipilä:

Enligt Sannfinländarnas ordförande Timo Soini (C) är den krassa sanningen att kommunernas pengar inte räcker till i dagens läge. Och även om man skulle ha pengar att erbjuda så kan det vara omöjligt att anställa kompetent personal, tillade Soini:

- I en stor del av kommunerna har man en situation där det inte går att anställa en läkare, om man så erbjöd buntar med sedlar. Systemet måste repareras.

Henriksson: Nej till a och b landskap

SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson undrade om regeringen har för avsikt att indela de blivande landskapen i a- och b-kategorier. Annars är det enligt Henriksson svårt att förklara varför man väljer att nedgradera fungerande sjukhus.

Statsminister Juha Sipilä försvarade sig med att man till exempel i Vasa centralsjukhus fall inte kan tala om att verksamheten körs ned:

- Att vi vill koncentrera de mest krävande åtgärderna som man kanske genomgår en gång i livet är inte någon stor förändring. Det här är just det sättet på vilket vi kan satsa mer på bashälsovården. Att säga att vi kör ner är fel.

Sipilä: Det handlar inte om makt

Flera av oppositionspartierna frågade sig på vilket sätt konkurrensen mellan bolagen kommer att ta sig uttryck i kundernas vardag.

- Hur ska regeringen lyckas förhindra att bolagen börjar välja och vraka bland sina klienter, undrade Li Andersson (VF).

I debatten antyddes av landskapsmodellen som ligger som grund för det fria vårdvalet skulle vara avsedd att förstärka Centerns makt i regionerna - ett påstående som statsministern opponerade sig mot i å det skarpaste.

- Det här har inget med makt att göra. Vi vill få ned antalet annordnare från drygt 300 till 18 och se över arbetsfördelningen. Men makt handlar det inte om, intygade Sipilä.