Hoppa till huvudinnehåll

Glada pingviner i Antarktis - Rosshavet får världens största skyddade marinområde

Efter år av svåra förhandlingar ska över en och en halv miljon kvadratkilometer vid Sydpolen skyddas i 35 år. Det skyddade området, Rosshavet, anses vara världens mest välbevarade ekosystem.

Efter flera års förhandlingar har ett rekordstort område i Antarktis designerats som ett marint skyddsområde, ett så kallat MPA (Marine Protected Area).

Det betyder att det i 35 år framöver är förbjudet att utnyttja både levande och mineraltillgångar i hela Rosshavet och stora delar av havsbotten.

CCAMLR-komissionen som grundades under Antarktisfördraget kunde enas om att skydda området då Ryssland som enda motståndare ändrade sin ståndpunkt.

Rysslands president Vladimir Putin har utnämnt år 2017 till ekologins år i Ryssland och hans naturskyddssändebud Sergej Ivanov välkomnade nu överenskommelsen om att skydda Rosshavet.

– Ryssland har en lång och stolt historia av forskning och upptäcktsresande i Antarktis. Då det är turbulenta politiska tider i stora delar av världen är vi glada över att vara en del av det här internationella samarbetet för att skydda Rosshavet, sade Ivanov vid undertecknandet i Hobart i Australien.

Unikt ekosystem

Pingviner på snö i Antarktis med chilenskt forskningsfartyg i bakgrunden.
Forskare kommer att kartlägga hur skyddandet hjälper djuren i området. Chilenska forskare har försökt kartlägga hur kontinenten blev till. Pingviner på snö i Antarktis med chilenskt forskningsfartyg i bakgrunden. Bild: EPA/ALEJANDRO VEJAR Antarktis

Det skyddade området anses vara det ekosystem människan har påverkat minst på hela klotet.

Även om havet bara utgör kring 2 procent av de antarktiska haven har området ett av de mest mångsidiga djurpopulationerna i haven kring antarktis.

Många arter förekommer endast där och många fler har sina största och mest koncentrerade populationer i Rosshavet.

Rosshavet är också ett viktigt område för krillens förökning och spelar en viktig roll i näringskedjan för långt större havsområden, då många fisk- och valarter i huvudsaken eller enbart äter krill.

Krillen används också som föda i fiskodling och hotas därför av överfiske.

"Speedodiplomatin" en framgång

– Jag är helt utom mig av lycka, sade aktivisten och FN-sändebudet för haven Lewis Pugh då överenskommelsen var klar i Hobart.

Pugh har länge talat för att skydda Rosshavet och har flera gånger simmat i det isiga havet för att väcka uppmärksamhet för skyddsprocessen.

Aktivisten Lewis Pugh kliver leende ur Rosshavet på ett isflak i Antarktis efter att ha simmat i det kalla havet.
Lewis Pugh har länge talat för Rosshavets skyddande och har simmat länge sträckor i de isiga haven för att väcka uppmärksamhet för skyddandet av marint liv. Aktivisten Lewis Pugh kliver leende ur Rosshavet på ett isflak i Antarktis efter att ha simmat i det kalla havet. Bild: EPA/Jason Roberts / PUSH PICTURES Lewis Pugh: How I swam the North Pole,Antarktis

Pugh har lobbat hårt för att övertyga bland annat ryska beslutsfattare om att det är nödvändigt att skydda stora havsområden.

Kombinationen av lobbyverksamheten och simmandet i de kalla haven för att väcka uppmärksamhet har fått namnet speedodiplomati efter simbyxorna och anses ha varit viktigt för att skyddsområdet kunde ros iland.

– Det här är det största skyddade naturområdet till havs eller på land någonsin och samtidigt det första helt fredade området på internationellt vatten, sade Pugh.

Pugh och många andra aktivister har ändå varit besvikna över att området bara skyddas i 35 år.

Bland annat Kina hade krävt att skyddet skulle vara i kraft i 20 år och att överenskommelsen ses därför som en kompromisseger av de länder som kraftigt har drivit frågan, bland annat Nya Zeeland och USA.

– Det har krävts över ett årtionde av hårt arbete, utöver det stora vetenskapliga arbetet som bland annat amerikanska och nya zeeländska vetenskapsmän har gjort. Men det är de unika omständigheterna i Rosshavet som har fått oss att se allt det här arbetet har varit nödvändigt, sade chefen för den amerikanska delegationen vid mötet Evan Bloom.

Gott exempel

Pugh hoppas att skyddandet av Rosshavet bara blir första steget i en process för att skydda allt större delar av de känsliga marina ekosystemen kring Sydpolen.

– Jag tänker åka tillbaka och fortsätta simma där för att hålla uppmärksamheten på frågan. Jag hoppas vi får en hel rad skyddsområden kring kontinenten jag känner så mycket för, sade Pugh.

– För mig är det här en fråga om rättvisa, rättvisa mellan generationer. Det är något grundläggande fel med att förstöra haven så att våra barn och barnbarn inte har något kvar.