Hoppa till huvudinnehåll

Har du känt dig nära en burnout?

En tändsticka som snart brinner ut.
En tändsticka som snart brinner ut. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Utbrändhet,Tändsticka,eld,Brinna och brännas ut,brinna

Alla har olika stresstålighet, men för många unga i dag kommer den mytomspunna väggen allt närmare. Har du känt dig nära en burnout - eller har du redan upplevt en?

Läkare har märkt att antalet unga som behandlas för stressymptom bara blir fler och fler. En av de största faktorerna till ungdomarnas höjda stressnivåer är prestationssamhället - känslan av att det varje dag ställs höga krav på en.

Studier ska kombineras med jobb som ska kombineras med ett liv man trivs med och gärna visar upp för sina vänner. En fullspäckad kalender är ett fulländat liv.

Efter Michaelas kolumn om stress hörde många av sig i kommentarsfälten och berättade om sina erfarenheter.

Har du egna upplevelser av stress?

En dag på vägen till jobbet började jag tänka att det skulle vara skönt att bli påkörd när jag går över gatan. Jag kände faktiskt hopp om att det skulle hända. Jag borde ha tagit det mer på allvar. I stället fortsatte jag som vanligt tills det bara inte gick längre.― Man, 27 år

Känner du dig ofta stressad på ditt jobb eller i studierna?

Ja
85.1% (892 röster)
Nej
14.9% (156 röster)
Antal avgivna röster: 1048
Om så många arbetar övertid så varför inte förbjuda övertid helt och hållet om folk blir så sjuka? Då skulle kanske arbetsgivarna anställa fler och sluta betala höga övertidsersättningar.― Patrik, kommentar på kolumnen om stress

Har någon i din omgivning uppmanat dig att ta det lugnare?

Ja
76.2% (753 röster)
Nej
23.8% (235 röster)
Antal avgivna röster: 988
Alla måste hitta den balans i livet som passar dem bäst: vissa får energi av sitt jobb, andra vill jobba den mängd som krävs men inte mera. Vissa sätter all fritid på sina hobbyn, andra uppskattar att vara hemma. Och så vidare. Det finns inte något "rätt" eller "fel" som skulle stämma in på alla människor.― Kommentar på kolumnen om stress

Har du själv känt dig nära att bli utbränd?

Ja
65.1% (668 röster)
Jag har varit med om en burnout
21.6% (222 röster)
Nej
13.3% (136 röster)
Antal avgivna röster: 1026
Jag märkte att jag bara ligger i min lägenhet. Jag gör ingenting och inget känns något värt. Jag blir inte ivrig över något. Jag vill bara att dagen är över. Tänker att imorgon när jag vaknar kanske allt är bättre. Men det är det inte. Det blir inte bättre utan att jag söker hjälp.― Man, 32 år