Hoppa till huvudinnehåll

Historiskt ljus på Raseborgs ruiner

Konstverk i rött på Raseborgs slottruiner
Strider har utkämpats vid Raseborgs slott. Konstverk i rött på Raseborgs slottruiner Bild: Jenni Pystynen/Paula Lehtonen lights on raseborg,Västnyland,Raseborg

Mäktiga ljusbilder som knyter an till västnyländsk historia lyser upp Raseborgs slott i samband med ljusfestivalen den 27 augusti. Bland 22 bidrag utsåg en jury verket Reflection of History till vinnare i tävlingen Lights on Raseborg!

Juryn tog i sin motivering speciellt fasta på vinnarbidragets fina videoprojicering och den tekniska och konstnärliga kvaliteten. Vinnnarbidraget belönas med en summa på 8 000 euro.

Bilder som bland annat symboliserar strider och vattenmassor kommer att synas på slottets västra vägg.

Obekant borg för vinnaren

Ljusdesigntävlingen som ordnades av Forststyrelsen och yrkeshögskolan Humak pågick från den 18 maj till den 2 september. Konstnärerma bakom Reflection of History är ljusdesignern Jenni Pystynen och mediekonstnären Paula Lehtonen.

Raseborgs slott var inte bekant för oss från förut, berättar Lehtonen.

- Vi sökte mycket information om slottet och fick samtidigt en möjlighet att lära oss om områdets historia. I finländsk skala har Raseborgs slott en lång historia och det var intressant att fundera på hur vi ska lyckas få den mångsidiga historian närvarande och synlig, berättar Lehtonen.

Ljusdesign på Raseborgs slott.
Den vita damen Ljusdesign på Raseborgs slott. Bild: Jenni Pystynen/Paula Lehtonen lights on raseborg,Raseborg,Lights On,Västnyland

I tävlingsjuryn satt ljusdesigner Tarja Ervasti, Ilkka Paloniemi som är konstnärlig ledare för LUX Helsinki, Helsingfors stads kulturchef Stuba Nikula, ljusdesigner Jari Vuorinen, Indrek Leht som är direktör för Tallinn Valgusfestival och parkchef Henrik Jansson från Forststyrelsen.

Budgeten för vinnarbidraget är 30 000 euro.

Allmänheten fick säga sitt

Publiken fick också utse sin favorit bland fem av tävlingsbidragen. Verket LiveFire blev publikens favorit.

Tävlingen är en del av Lights On!-projektet som vill lyfta Raseborgs slottsruiner och sju andra resmål i Finland och Estland i rampljuset.