Hoppa till huvudinnehåll

LS: Sparvstigens mordbrännare åtalad för ny eldsvåda

Sparvstigen i Lovisa
Sparvstigen i Lovisa utsattes för sju anlagda bränder 2013. Arkivbild. Sparvstigen i Lovisa Bild: Yle/Erica Vasama sparvstigen i lovisa,Lovisa

Den man som dömdes för nio anlagda bränder för två år sedan står nu åtalad för en ny anlagd brand, skriver Loviisan Sanomat.

Mannen, som är i 40-årsåldern, dömdes 2014 för sju bränder på Sparvstigen och två bränder på annat håll i Lovisa. Han erkände brotten.

Nu åtalas samma man för att ha tänt på en skoter som förstördes av elden på nyårsnatten 2016 i Märlax i Lovisa.

Skotern stod vid ett våningshus och branden orsakade ett hot för invånarna och skador på huset. Mannen bodde tidigare på Sparvstigen och flyttade enligt tidningen senare till Märlax.

Riskerar fängelsestraff igen

Mannen dömdes till 18 månaders fängelse bland annat för mordbrand och för grov skadegörelse för de tidigare bränderna. Det straffet är avtjänat och mannen står nu åtalad endast för skoterbranden.

Åklagaren yrkar också i detta fall på fängelsestraff.

Enligt häradsåklagare Maren Salvesen vid Östra Nylands tingsrätt är skoterbranden i sig inte ett särskilt stort fall, men eftersom den åtalade för en rätt kort tid sedan har dömts för samma brott kommer hon att yrka på fängelsestraff.