Hoppa till huvudinnehåll

Mårdhundarna lever nu farligt på Kimitoön

Hund och jägare bredvid död mårdhund.
På ungefär en halv timme har Tommy Arfman tillsammans med sina hundar Chill och Ursa tagit den första mårdhunden. Hund och jägare bredvid död mårdhund. Bild: Yle/Monica Forssell jakt,tommy arfman

Det är mörkt som i säcken när Tommy Arfman fäster gps-sändare på sina två hundar, jaktgolden retrievern Chill och karelska björnhunden Ursa.

Bilen har han parkerat utanför en av de stora äppelträdgårdarna i Söderlångvik och när han släpper ut Ursa sätter hon av in i mörkret. På telefonskärmen följer husse med hur Ursa rör sig. När hon saktar av betyder det att hon fått upp ett spår och snart har Ursa tagit sig ut ur den inhängnade trädgården och försvunnit in i skogen.

Hund med sändare runt halsen står i mörk skog.
Chill har en sändare med gps och mikrofon runt halsen. Hund med sändare runt halsen står i mörk skog. Bild: Yle/Monica Forssell Labrador retriever,hund,jakt

Mårdhunden en predator som inte hör hemma i Finland

Mårdhundarna hör egentligen hemma i Asien men introducerades i tiderna på den ryska sidan om gränsen och på 1950-talet dök de första djuren upp i Finland.

Mårdhund.
Mårdhund. Bild: Julian Stratenschulte / EPA / All Over Press mårdhund

I södra och mellersta Finland är mårdhundsstammen i dag tätare än både räv- och grävlingsstammen.

Tommy Arfman berättar att det var i början av 1980-talet som han märkte att mårdhundar började bli allt vanligare också i skärgården. Samtidigt började orrarna i Lövö, där Arfman är bosatt, försvinna och nu hör man inte längre orrspel om vårarna.

- Och den enda förändring som inträffat är att mårdhundsstammen vuxit sig starkare, säger Arfman och fortsätter:

- Mårdhunden är en ny predator som befinner sig i helt fel område, på samma sätt som minken.

Mårdhunden är allätare men äter gärna andra djur, den kan till och med äta döda mårdhundar, men gillar särskilt fågelägg och utgör ett stort hot mot fågelarter som häckar på marken.

- Mårdhunden passar inte i den känsliga skärgårdsfaunan där det finns mycket markhäckande fåglar, säger Arfman.

Fyra ejderägg i ett bo
Mårdhunden äter gärna fågelägg. Fyra ejderägg i ett bo Bild: YLE dun

Jakten på mårdhund måste effektiveras

Efter bara en kvart hörs ett avlägset hundskall. Arfman misstänker att Ursa hittat en mårdhund och ringer upp sändaren. Mikrofonen slås på och man kan höra hur ”karelarn”, som Arfman kallar sin björnhund, skäller på en mårdhund som frenetiskt morrar tillbaka.

Arfman hoppar i bilen och kör lite närmare hundarna där han sedan släpper ut Chill som tålmodigt väntat i bilen. Hennes uppgift är nu att hitta Ursa och hålla i mårdhunden tills Arfman hinner upp dem.

Jägare med pannlampa i mörk skog.
Tommy Arfman gör sig redo att följa efter ut i skogen. Jägare med pannlampa i mörk skog. Bild: Yle/Monica Forssell tommy arfman

Söderlångvik har nyligen inlett ett treårigt projekt för att få bukt med de talrika mårdhundarna. Med hjälp av ett bidrag från Miljöministeriet har Arfman, som är anställd vid gården men också har en stor passion för fåglar, införskaffat ett antal viltkameror som nu riggats upp vid en rad matningsställen på Konstsamfundets marker. Med hjälp av kamerorna ser Arfman var mårdhundarna rör sig och vet att sätta i väg med hundarna när rovdjuren är i farten.

- Den här metoden har visat sig vara effektiv annanstans, vet Arfman.

Målet är att öka avskjutningen på gårdens marker från 70-80 djur i året till 130-140 djur.

Jägare med pannlampa och ryggsäck i mörk skog.
Nästan varannan kväll beger sig Tommy Arfman tillsammans med sina hundar ut i skogen för att jaga mårdhund. Jägare med pannlampa och ryggsäck i mörk skog. Bild: Yle/Monica Forssell tommy arfman
Död mårdhund ligger i skogen.
Mårdhundskött har Tommy Arfman inte smakat på men djurets vinterpäls går att sälja. Död mårdhund ligger i skogen. Bild: Yle/Monica Forssell mårdhund