Hoppa till huvudinnehåll

Mårten Svartström: Sluta inte läsa högt för barnen!

mårten svartström
Mårten Svartström är en bokmal. mårten svartström Bild: Yle/Parad Media efter nio

Publiken kan träffa Efter Nios programledare Mårten Svartström på bokmässan i Helsingfors, där han under veckoslutet leder ett författarsamtal om genren Nordic Noir. Själv läser han både gärna och mycket.

– Vanligtvis har jag två böcker på nattduksbordet, en fiktiv roman och en biografi eller fackbok. Sedan varvar jag de här beroende på om jag är sugen på något mer lättläst eller mer faktabetonat.

Just nu är det Laura och Saska Saarikoskis personporträtt av Donald Trump, och den svenska deckarförfattaren Denise Rudbergs När klockan slår fem, som gäller.

Varthän, Nordic Noir?

Denise Rudberg är också en av författarna som Mårten Svartström intervjuar under bokmässan. Den andra är finlandssvenska Karin Erlandsson. Samtalet kretsar kring en växande trend inom både litteraturens och filmens värld, Nordic Noir. I den beskrivs vårt välfärdssamhälles mörkare sidor på ett konstnärligt sätt. Det här är en bekant genre för Mårten Svartström.

– Jag har läst en del nordiska deckare, till exempel Stieg Larsson och Lars Kepler. Många av dem har en ganska mörk ton.

Allra helst läser han välskrivna romaner. Den brittiska författaren Ian McEwan hör till dem han gärna återvänder till.

Bokslukare som ung

I tonåren var Mårten Svartström en riktig bokslukare. Det bästa han visste var att komma hem från skolan till ett tomt hus, kasta sig på sängen och läsa J.R.R. Tolkien. Stephen King var en annan stor favorit.

– Vår äldsta dotter, som nu är 13, har kommit in i bokslukaråldern. Hon läser infernaliskt, och jag minns så väl det där passionerade förhållandet till böcker.

Sluta inte läsa högt!

Familjen Svartström har också jobbat aktivt för att stöda de tre döttrarnas läsande. Till exempel är högläsning på kvällen en viktig rutin. Trots att flickorna börjar bli stora och nu kan läsa själva, fortsätter traditionen.

– Att barnen lär sig läsa är ingen orsak att sluta läsa högt för dem. Forskningen visar också hur betydelsefull högläsningen är.

Bland barnfavoriterna finns bland annat böckerna om Lassemajas detektivbyrå och Maria Turtschaninoffs fantasyböcker. Och förstås Harry Potter.

Mårten Svartström intervjuar författarna Denise Rudberg och Karin Erlandsson lördagen den 29 november klockan 11.30 på Kullervo-scenen på Mässcentrum i Helsingfors.

Läs också: Svenska Yle på bokmässan

Se också: Svenska Yles strömning från Edith Södergran-scenen på bokmässan