Hoppa till huvudinnehåll

Matföretagare i Borgå får pris

Tom Ahlberg och Kenneth Lilja i köttbutiken Herek i Borgå 28.10.16
Pristagarna Tom Ahlberg och Kenneth Lilja bakom köttdisken i företaget Herek. Tom Ahlberg och Kenneth Lilja i köttbutiken Herek i Borgå 28.10.16 Bild: Yle/Stefan Härus tom ahlberg & kenneth lilja

Borgå företagare rf. delar traditionellt ut ett pris varje år till någon företagare som gjort väl ifrån sig. I år är det två företagare i livsmedelsbranschen som uppmärksammas.

Årets företagare är Kenneth Lilja och Tom Ahlberg vid Ab Herek Oy. Företaget är grundat 1971 och har specialiserat sig på köttprodukter. De nuvarande ägarna tog över 2003.

- Det känns riktigt fint att få priset. Vi har kämpat på i tretton år och lyckats öka omsättningen för varje år. Vi är nöjda med vad vi åstadkommit och vi är glada för priset, säger Kenneth Lilja.

Hereks köttbutik i Borgå 28.10.16
Herek finns på Gesällvägen i Östermalm. Hereks köttbutik i Borgå 28.10.16 Bild: Yle/Stefan Härus köttbutik,kött
Karta över grisens olika köttdelar
Det säljs kött av olika slag hos Herek. Karta över grisens olika köttdelar Bild: Yle/Stefan Härus kött,griskött

Från parti till minut

Innan de nya ägarna tog över Herek, var företaget enbart en partihandel. De nya ägarna introducerade försäljning över disk direkt till konsumenterna.

Idag är det den försäljningen som är den bärande affärsverksamheten, även om Herek också betjänar restauranger och andra företag i livsmedelsbranschen.

Borgå Företagare rf har i sin prismotivering tagit fasta på Hereks föredömligt breda och kvalitativt höga produktsortiment samt företagets utmärkta betjäning.

- Vi har försökt fortsätta där som de tidigare ägarna slutade, det vill säga bibehålla en hög standard på både produkter och betjäning, säger Lilja.

Tom Ahlberg och Kenneth Lilja i köttbutiken Herek i Borgå 28.10.16
Hereks ägare Tom Ahlberg och Kenneth Lilja. Tom Ahlberg och Kenneth Lilja i köttbutiken Herek i Borgå 28.10.16 Bild: Yle/Stefan Härus tom ahlberg och kenneth lilja
Kött i en köttdisk hos Herek i Borgå
Inhemskt kött av god kvalitet är Hereks trumfkort. Kött i en köttdisk hos Herek i Borgå Bild: Yle/Stefan Härus köttdisk

Föregår med gott exempel

Herek finns på Östermalms industriområde i östra Borgå, men lockar kunder trots sitt avlägsna läge.

- Visst har tanken på ett mera centralt läge dykt upp då och då, men en affärsfastighet i centrum skulle nog vara en stor investering med allt vad det innebär av parkeringsplatser och kanske en ny maskinpark, säger Lilja.

Att Borgå företagare rf valde just Herek till årets företag, motiverar Pontus Palmqvist vid Borgå företagare så här:

- Det är alltid svårt att välja årets företagare. Det finns så många företag och företagare i Borgå som skulle vara värda utnämningen, men vi fastnade i år för Herek bland annat för att företaget är ett bra exempel för andra företag, säger Palmqvist.

Kiva cafe i Borgå 28.10.16
Streetfoodrestaurangen Kiva blev färdig lagom till första maj 2016. Kiva cafe i Borgå 28.10.16 Bild: Yle/Stefan Härus kiva cafe streetfood bar
Kiva cafes logo i Borgå 28.10.16
Kiva cafes logo i Borgå 28.10.16 Bild: Yle/Stefan Härus kiva cafe streetfood bar,barer

Nytt koncept prisbelönt

Förutom priset Årets företagare, överräckte Borgå företagare rf också ett pris till Årets nykomling. Det är företagarna bakom den nya baren och streetfoodrestaurangen Kiva på Ågatan som får priset.

- Det var nog en fullständig överraskning, så vi är ödmjukt tacksamma för utmärkelsen, säger en av de fyra ägarna, Juho Tanska.

Ägarna fick tanken på en annorlunda restaurang hösten 2015. Tidtabellen var stram, men huset blev snabbt klart och Kiva kunde slå upp dörrarna till första maj 2016.

Kunderna har tagit väl emot restaurangen med det annorlunda matkonceptet. Företagarna prutar inte på råvarorna och gör själva mycket av det som de serverar, till exempel majonnäserna och kompotterna.

Dessutom är alltid någon av ägarna på plats då restaurangen håller öppet.

Juho Tanska och Aaro Tukiainen - två av ägarna till Kiva-cafeet i Borgå
Två av de fyra företagarna bakom Kiva: Juho Tanska och Aaro Tukiainen. Juho Tanska och Aaro Tukiainen - två av ägarna till Kiva-cafeet i Borgå Bild: Yle/Stefan Härus juho tanska och aaro tukiainen

Nöjda så här långt

Kan konceptet kanske yngla av sig ännu så att det blir fler restauranger i kedjan med samma koncept?

- Jag erkänner öppet att vi har en massa planer och tankar, men det gäller att ha allt väl bäddat och planerat innan man tar ett första steg. Precis som vi gjorde med Kiva. Tillsvidare är vi nöjda som det är, säger Tanska.

Diamantkors för lång och trogen tjänst

Ytterligare ett företag i matbranschen uppmärksammades av Borgå företagare. Monica Hänninen vid restaurangen Hanna Maria förlänades Företagarna i Finlands diamantkors för 30-årig företagsverksamhet.

Också verkställande direktör Aaro Heikkerö vid Auto-Open fick samma pris men för en 40 år lång företagsverksamhet.

Priserna delades ut på Borgå företagare rf:s 70-års jubileumsfest på fredag kväll.

Borgå företagare rf. har uppmärksammat lokala privatföretag med pris under 35 års tid.

Restaurangen Hanna Maria i Borgå 28.10.16
Restaurangen Hanna Maria i Borgå. Restaurangen Hanna Maria i Borgå 28.10.16 Bild: Yle/Stefan Härus hanna maria i borgå
Monica Hänninen beundrar blommorna utanför lunchrestaurangen Hanna-Maria i Borgå
Monica Hänninen vid restaurangen Hanna Maria premierades för sin 30 år långa karriär som företagare. Monica Hänninen beundrar blommorna utanför lunchrestaurangen Hanna-Maria i Borgå Bild: Yle/Sune Bergström grandell hanna-maria

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland