Hoppa till huvudinnehåll

Migrationsverket splittrar asylsökande familj i Oravais

Ett spädbarn sitter i en kvinnas famn, barnet stirrar rakt in i kameran.
Enligt Migrationsverkets beslut ska två månader gamla Adam skiljas från sin pappa. - Det är galet. Vi är i chock, säger mamman Ferial Serdani. Ett spädbarn sitter i en kvinnas famn, barnet stirrar rakt in i kameran. Bild: Yle/Sofi Nordmyr adam senan maisar ahmed

Ferial Serdani och Senan Maisar Ahmed kom till Finland för att söka asyl för två år sedan, i augusti föddes deras son Adam. Nu har de fått svar på sin asylansökan - Serdani och sonen får uppehållstillstånd i ett år men Maisar Ahmed måste lämna Finland inom 30 dagar.

- Det är en chock för min man och mig. Det är galet. Hur kan de göra så här? säger Serdani.

Ferial Serdani och Senan Maisar Ahmed har olika nationaliteter. Hon är från Algeriet och han från Irak, de träffades och gifte sig i Libyen. Det var också från Libyen de flydde för två år sedan.

Migrationsverket låter Serdani och sonen stanna ett år till i Finland av mänskliga skäl - det är farligt för Serdani att åka som ensamstående kvinna till Algeriet. I beskedet om asylansökan skriver Migrationsverket också att familjen borde åka till Algeriet där Serdani har medborgarskap och Maisar Ahmed kunde söka om uppehållstillstånd där.

Beskedet om att Maisar Ahmed måste lämna landet kom den sista september. Enligt beskedet borde han lämna landet den sista oktober men så blir inte fallet i och med att familjen överklagat beslutet.

"Finland är mitt land - inte Irak"

När Maisar Ahmed och Serdani kom till Finland bodde de först ett halvt år i Uleåborg, sedan dess har de bott i Oravais på Oravais flyktingförläggning.

Här bor de i ett gammalt hus intill Mirkas fabrik. Huset har byggts om till lägenheter och familjen har en liten lägenhet bestående av ett rum och kök till sitt förfogande.

De har inte mycket men det är ändå med värme de välkomnar in Yle Österbottens reporter. De bjuder på te och en kaka bakad efter arabiskt recept. Samtidigt ligger två månader gamla Adam och sover fridfullt i sängen intill.

De tycker inte om kylan och mörkret men de tycker om folket och naturen.

- Vi kom hit för att Finland är ett bra land och har en bra regering. Vi tycker om folket här. Det här är mitt land nu, Irak är inte längre mitt land. Jag vill stanna här och arbeta för mitt land, säger Maisar Ahmed.

Ferail Serdani suckar djupt flera gånger och har tårar i ögonen när hennes man och hon pratar om beskedet de fick. De enda gångerna hon spricker upp i ett leende är när hon ser på sin son.

- Jag är inte ensam längre. Jag kan inte åka till Algeriet, säger hon.

Hon säger att de inte mår bra. De har väntat i två år och nu måste de vänta mer, för de ska överklaga Migrationsverkets beslut.

- Jag lämnar inte min familj. Jag väntar på ett nytt beslut, säger Maisar Ahmed.

En hand håller upp en telefon där det först syns en text på arabiska och under den en dålig översättning på engelska som ställer frågan om det är rätt att en person kan bestämma att man ska skilja åt en man från hans fru och barn. I bakgrunden syns en spj
Senan Maisar Ahmed undrar om det är okej att en person kan bestämma att man ska skilja en man från hans fru och barn. En hand håller upp en telefon där det först syns en text på arabiska och under den en dålig översättning på engelska som ställer frågan om det är rätt att en person kan bestämma att man ska skilja åt en man från hans fru och barn. I bakgrunden syns en spj Bild: Yle/Sofi Nordmyr maisar ahmed

Migrationsverket: Man kan inte leva familjeliv i vilket land som helst

På Migrationsverket kan inte Tirsa Forssell, resultatområdeschef för asylenheten, kommentera enskilda fall. Det hon kan säga är att familjen inte tycks ha något skäl som skulle ge dem internationellt skydd som i sin tur ger asyl i Finland.

- Det är två vitt skilda saker att ha behov av internationellt skydd och då beviljas asyl eller uppehållstillstånd och att få uppehållstillstånd på grund av familjeband, arbete eller studier. Man kan också få uppehållstillstånd av mänskliga skäl, det kan vara en sjukdom eller ensamma kvinnor med små barn som inte kan bo ensamma i något annat land, säger Forssell.

Enligt Forssell är det sällan det händer att en familj med flera nationaliteter ansöker om asyl i Finland. I intervjuerna med Migrationsverket har både Serdani och Maisar Ahmed valt att behandlas som en familj och inte som två separata asylsökande.

Borde inte fadern få samma besked som modern, det vill säga uppehållstillstånd i ett år till?

- Enligt Europakonventionen och flera olika internationella konventioner kan inte familjen själv bestämma var man vill leva familjeliv. Man kan inte bara komma till Finland och bosätta sig här och besluta att här vill jag leva familjeliv utan man måste ha skilda orsaker till det, säger Forssell.

Men borde inte fadern få samma besked som modern, det vill säga uppehållstillstånd i ett år till?

- Han har möjligheten att ansöka om uppehållstillstånd på grund av familjeliv eller arbete eller något annat.

Från kidnappad i Irak till giftermål i Libyen

Senan Maisar Ahmed föddes i Bagdad, Irak 1979. Han är sunnimuslim, vilket i sig innebär att han hör till en minoritet i Irak.

2004 kidnappades Maisar Ahmed i Bagdad av ett gäng som är känt för att kidnappa människor för att få pengar. Hans familj tvingades låna en stor summa pengar för att få ihopskrapat till lösensumman. Sju månader efter kidnappningen greps han av shiamilisen med anledning av att han är sunnimuslim. Precis som vid tillfället för kidnappningen släpptes han efter fem till sex dagar.

Till yrket är Maisar Ahmed bilmekaniker, före han lämnade Irak hade han en affär i Bagdad där han sålde bilreservdelar. Affären fanns i ett område där främst shiamuslimer bodde. Enligt Maisar Ahmed undvek de flesta hans affär för de ville inte handla hos en sunnimuslim. Därför gick affären dåligt.

Eftersom relationerna mellan sunni- och shiamuslimer försämrades hela tiden beslöt Maisar Ahmed sig för att lämna Irak 2012. Han fick höra för att det fanns jobb i Libyen och därför åkte han till Tripoli i Libyen. Väl där träffade han sin blivande fru Ferial Serdani och de gifte sig 2013.

Ferial Serdani föddes i Skikda i Algeriet 1983. När hon var fem år flyttade hon med sin familj till Libyen, hon har ingen familj kvar i Algeriet. Hennes pappa var polis i Algeriet men han fick problem med terrorister och därför bestämde han sig för att fly med sin familj till Libyen. Serdani är även hon sunnimuslim.

Serdani jobbade som frisör och kosmetolog i Libyen. Det vill hon gärna jobba som igen, men hon vill vara hemma med sonen tills han är tre år.

Överfall i Tripoli ledde till flykt till Finland

Allt var inte frid och fröjd i Tripoli. En dag i juli 2014 kom sex soldatklädda män hem till Maisar Ahmed och Serdani. De ville se ID-handlingar och uppehållstillstånd. En av männen slog Maisar Ahmed i bakhuvudet med ett gevär. Männen sa att Maiser Ahmed var efterlyst, de lämnade parets hem och med sig tog de en låda där parets pass, uppehållstillstånd, smycken och kontanter fanns.

Maisar Ahmed och Serdani gick till polisen flera gånger för att anmäla fallet men polisstationen var stängd. Paret gick också till Algeriets ambassad i Tripoli men likt polisstationen var också den stängd.

Maisar Ahmed och Serdani tillbringade ännu två månader i Libyen efter att de blev bestulna, men situationen i landet förvärrades hela tiden. Speciellt farligt var det för utlänningar i Libyen, upprepade gånger kom rapporter om utlänningar som kidnappats och dödats.

Då beslöt paret sig för att fly och till Finland kom de i oktober 2014. Maisar Ahmed vill inte åka tillbaka till Irak, han säger att bli tvungen att åka till Irak är som att få en dödsdom.

- Irak är inte säkert. Irak har stora problem. Libyen har också stora problem. Nu är Finland mitt land, säger han.

Serdani säger att de inte kan åka till Libyen för det är inte säkert för dem där, det är inte heller säkert för dem i Algeriet.

- Jag är inte säker i Algeriet, dessutom kommer jag att hamna på gatan, säger hon.

Ett spädbarn sitter i en mans famn, barnet stirrar rakt in i kameran.
Enligt Migrationsverkets beslut ska två månader gamla Adam skiljas från sin pappa. - Jag lämnar inte min familj, säger pappan Senan Maisar Ahmed. Ett spädbarn sitter i en mans famn, barnet stirrar rakt in i kameran. Bild: Yle/Sofi Nordmyr adam senan maisar ahmed

Från 35 000 till 5 000 asylansökningar

Just nu finns det omkring 1 900 asylsökande inom Österbottens polisinrättnings område. Förra veckan kom det inte några nya ansökningar om asyl till polisen i Österbotten, ingen drog heller tillbaka sin asylansökan.

Allt som allt har 4 918 personer ansökt om asyl i Finland hittills i år, vilket är betydligt mindre än ifjol då cirka 32 500 personer lämnade in ansökan om asyl. Alla som lämnade in ansökan ifjol har inte fått svar än, i nuläget är det närmare 10 000 personer som väntar på svar.

Av dem som hittills fått svar har merparten fått negativa besked, 26 procent har fått positiva besked medan 40 procent har fått negativa, de övriga är sådana fall som lämnats utan prövning eller där ärendet avskrivits. Väntetiden på att få besked är mellan sex och nio månader.

Migrationsverket kommer att dra in de tillfälliga enheterna i Rovaniemi och Vasa vid årsskiftet. Det här eftersom arbetet minskat.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten