Hoppa till huvudinnehåll

Petri Vuorinen i Slaget efter tolv: Svårt att minska på antalet importer i fotbollsligan

HJK-SJK, 18.4.2016
HJK-SJK, 18.4.2016 Bild: All Over Press fotbollsliga,Seinäjoen Jalkapallokerho

Är det över huvud taget möjligt att begränsa antalet utländska förstärkningar i fotbollsligan? Hur kunde experterna ha så fel gällande den gångna ligasäsongens styrkeförhållanden? Här två frågor som Slaget efter tolv tog upp i fredagens debatt med VPS chefstränare Petri Vuorinen, Yle Puhes referent Maria Nisula och Sören Bäck från Österbottens Tidning.

Många hade till och med tippat IFK Mariehamn sist och lyft upp PK-35 som en av medaljkandidaterna.

– Jag tror att många räknade med att Pekka Lyyskis och Petteri Forsells bortfall skulle ha katastrofala följder för IFK Mariehamn, säger Sören Bäck. I stället blev kollektivet mycket bättre på grund av att Forsell inte var med i laget.

När till och med lagkaptenen hoppar av PK-skutan mitt i säsongen så kan man nog tala om en stor kris.― Maria Nisula

Om IFK Mariehamn var den gigantiska segraren 2016 så var PK-35 den stora förloraren. Visserligen inledde laget piggt.

– Jag var på plats och såg matchen mellan PK-35 och RoPS. PK gick upp i en 3–0-ledning för att sedan tappa allt och förlora med 3–4. Det beskriver långt hur hela säsongen utmynnade sig. Jag tror nog att problemen inom klubben började redan i division 1, konstaterar Petri Vuorinen.

– När till och med lagkaptenen hoppar av PK-skutan mitt i säsongen så kan man nog tala om en stor kris, anser Maria Nisula.

Shefki Kuqi kan bli ”historisk”

Ifall också Inter åker ner till division 1 blir Kuqi säkerligen den första ligatränaren någonsin som under samma säsong har varit chefstränare för två nedflyttade lag.

– Jag måste säga att jag inte har hittat någon röd tråd, varken i PK:s eller Inters spel. Spelet har under Kuqis tid skiftat ganska mycket under pågående säsong. Där tror jag att en orsak finns till att det inte har gått så bra, tror Vuorinen. Inter borde vara ett topp tre-lag i Finland.

– Kuqi kom från en väldigt svår situation i PK till en väldigt svår situation i Inter, säger Nisula. Att lära sig hur spelarna fungerar tar en lång tid och den tiden har inte Kuqi haft i Inter. I IFK Mariehamn till exempel kunde Peter Lundberg sina spelare utan och innan redan från säsongsstart.

Lehkosuo inte ensam skyldig till HJK:s svaga säsong

HJK hade allt annat än en framgångsrik säsong då såväl cupsegern, ligasegern som den internationella framgången rann mellan fingrarna. Många kritiska finger pekar nu på chefstränaren Mika Lehkosuo som den stora syndabocken.

– Det finns många starka viljor på ledande positioner inom HJK så skulden ska inte enbart läggas på Lehkosuo. Klart att HJK alltid ska vara på topp så dom ska nog se om sitt hus, anser Vuorinen.

– HJK har också Finlands bästa juniorverksamhet och borde få mera utdelning från de egna produkterna. Det tålamodet har man inte möjlighet till eftersom framgångskraven är så stora, säger Bäck.

Färre utlänningar och fler finländare

SJK-bossen Raimo Sarajärvi vill i framtiden se färre utländska spelare i den finländska fotbollsligan. Enda möjligheten, på grund av lagar om fri rörlighet av arbetskraft inom EU, är en gentlemannaöverenskommelse klubbarna emellan.

Sarajärvi och SJK ska först föregå med gott exempel.― Petri Vuorinen

– Då ska Sarajärvi och SJK först föregå med gott exempel, tycker Vuorinen. Det här är svåra frågor eftersom det är tävling det handlar om. Alla vill vinna och alla vill använda de metoder som finns för att uppnå framgång.

– I dagsläget måste endast fyra av spelarna på planen vara inhemska men jag ser det som ett större problem att man i de lägre divisionerna har så många importer. Det om något blockerar vägen för finländska talanger, menar Bäck.

– Jag tycker nog att vi i Finland har gått lite framåt på den här fronten, anser Nisula. Det ploppar upp spelare såsom Mikael Soisalo som nu valdes till ligans nykomling.

– Vad gör du sedan om du håller på att falla ur serien och du blir erbjuden utländska spelare, undrar Vuorinen. Det är då avtalet mäts. Att lägga en minimilön på 3500-4000 euro i månaden, som Sarajärvi också föreslagit, skulle bara gynna de rikare klubbarna. Allt det här kommer att vara svårt att genomföra.