Hoppa till huvudinnehåll

Pleppo granskar den österbottniska mannen

Ted Forsström och Kaj Korkea-aho som de siamesiska tvillingarna Darling och Sune.
Ted Forsström och Kaj Korkea-aho som de siamesiska tvillingarna Darling och Sune. Ted Forsström och Kaj Korkea-aho som de siamesiska tvillingarna Darling och Sune. Bild: Yle/Joni Kyheröinen Ted Forsström,Kaj Korkea-aho,Wasa Teater,pleppo två

Om ett par veckor är det premiär för Pleppo Två på Wasa Teaters stora scen. Fokus ligger på Österbotten men bland karaktärerna finns också till exempel de siamesiska tvillingarna Darling och Sune.

På Wasa Teater hoppas man givetvis på att humorshowen Pleppo Två - Vi mårar åpå, skriven och spelad av Ted Forsström och Kaj Korkea-aho, ska bli en publiksuccé.

Föregångaren som spelades på Wasa Teater 2011 spelades för fulla salonger och med ett par veckor kvar till premiären har man redan sålt 9 000 biljetter till Pleppo Två.

Den österbottniska mannen

Pleppo Två utforskar den österbottniska mannen och Forsströms och Korkea-ahos uppväxtort Pedersöre har en speciell plats i föreställningen.

- Vi försöker utforska den manlighetsnorm som vi upplever att existerar i Österbotten. Vi känner båda två att vi inte riktigt passar in i den. Vi visar upp typer som vi iakttagit i våra hemtrakter men vi analyserar också vad som gör den österbottniska mannen, säger Kaj Korkea-aho.

- Samtidigt vill vi ju också hylla de österbottniska männen. För de är ju trots allt oftast underbara människor.

Att "måra åpå"

Det finns en dubbel betydelse i pjäsens namn, "Vi mårar åpå".

- Det kan vara positivt, man uthärdar vad som helst. Samtidigt kan det vara negativt i bemärkelsen att inget ändras. Man gör som man alltid har gjort. I Pedersöre mårar man åpå men i till exempel Helsingfors gör man inte det, säger Ted Forsström.

Siamesiska tvillingar

Men bland karaktärerna finns också till exempel de siamesiska tvillingarna Darling och Sune.

- Vi ville vara mer än bara tvillingar, vi ville vara siamesiska tvillingar. Så vi funderade på vad den lägsta formen av siamesisk tvilling är och kom fram till att det är att bara sitta fast i en hudflik som man kan skära bort med lite lokalbedövning. Och då kom vi på att vi förstås måste sitta fast i långfingret, säger Forsström.

Tvåmansshow

Största skillanden mellan Pleppo Två och föregångaren är att det den här gången är endast Ted och Kaj på scen.

Pleppo Två består också av helt nyskrivet material medan Pleppo Live var ett hopplock av äldre sketcher.

Läs också