Hoppa till huvudinnehåll

Stilrådgivare: Kvinnor tror att de är större än de är

Jeans
Att hitta sin egen storlek försvåras av att varumärkena använder sig av annorlunda dimensionering - eller "sizing". Jeans Bild: EPA kläder

Kvinnor inbillar sig ofta att de är större än de i verkligheten är - och går i kläder som är för stora. Vi är omedvetna om vår egen klädstorlek, säger stilrådgivaren Minna Arola på Sokos i Kajana.

Det här gäller allt från underkläder till festkläder och jeans, säger Arola.

Om vi väljer ett tältliknande plagg till fest kan helheten bli allt annat än smickrande

- Vi inbillar oss att vi större än vi är och väljer onödigt stora plagg. Ett klädesplagg ska sitta bra och framhäva formerna, säger hon. Om vi väljer ett tältliknande plagg till fest kan helheten bli allt annat än smickrande.

Enligt Arola verkar män känna till sin klädstorlek bättre än kvinnor.

- Män köper oftast rätt storlek, säger hon.

Stort = bekvämt?

Det kan också hända att kvinnor väljer stora storlekar för att stora plagg känns bekväma. Men om du köper jeans bör du se upp, säger Arola.

- Jeansen töjer i användning, så om de känns bra då du provar dem i affären, så välj en, eller till och med två storlekar mindre.

jeans
jeans Bild: x3m jeansguide

Att hitta sin egen storlek försvåras ändå av att varumärkena använder sig av annorlunda dimensionering - eller "sizing".

Det här gäller särskilt näthandeln där olika varumärken samsas.

- Storlek L kan vara en helt annan i Finland än i Italien, säger Satu Nissi-Rantakömi från föreningen Tekstiili & Muoti. Kvinnorna är i allmänhet mer storväxta i Norden än i till exempel Sydeuropa.

Kläder för olika åldrar

I allmänhet syr klädtillverkarna upp plaggen med en viss åldersgrupp i åtanke, säger hon.

- Ett plagg som är av rätt storlek sitter vackert på kroppen, det spänner inte, är inte för stort, och midjan hamnar på rätt plats. Det ska vara skönt att bära och lätt att röra sig i, säger hon.

En som har gått ner i vikt kan fortfarande ha svårt att fatta att också klädstorleken har minskat.

- Trots att en person har gått ner tio-tjugo kilo kan hon ändå känna sig mest hemma i stora, vida plagg, säger klädrådgivaren Arola.

Tiia Korhonen/Yle

Läs mera:

Vi måste klä oss bättre - en resa till modeindustrins framtid

“Jag ville göra något för att förändra hela branschen, och jag insåg att det inte går att agera ansvarsfullt och hållbart genom att själv vara en del av den.“ Föregångare inom klädbranschen vill förändra vårt förhållningssätt till kläder i grunden.


Läs mera:

Essä: Fett, förakt och fördomar

Att vara tjock innebär att man kommenteras, bedöms och lär sig förakta sig själv. Eva Frantz skriver om en kroppsbedömande, hälsohetsande kultur och om att våga vara lycklig i sin kropp.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes