Hoppa till huvudinnehåll

Vilhelm - en slug erövrare

Historielektor Karl-David Långbacka och en kopia av Bayeuxtapeten
Historielektor Karl-David Långbacka och en kopia av Bayeuxtapeten Historielektor Karl-David Långbacka och en kopia av Bayeuxtapeten Bild: Yle/Peter Fahllund karl-david långbacka, historielektor med kopia av bayeuxtapeten

Det var en mästerlig krigslist som avgjorde slaget vid Hastings år 1066. Den normandiske härskaren Vilhelm den förste lät innehavaran av den engelska kronan, Harald Goodwinson, trötta ut sig innan han lade in sin stöt.

Långa marscher på löpande band

Först marscherade Goodwinsons här flera hundra kilometer till Stamford Bridge för ett rejält nappatag med norske kungen Harald Hårdråde. Efter en blodig batalj, som Goodwinson vann, vände mannarna på klacken för att skynda till Hastings. En ny utmattande marsch på 400 kilometer.

Och vem väntade väl där, om inte Vilhelm. Fräsch, utvilad och med en kompetent styrka ledd av riddare och säkrad av bågskyttar.

Engelsmännen fick storstryk

Sist och slutligen blev det en rätt enkel match för Vilhelm, som erhöll epitetet "Erövraren", som tack för besväret. Och för Harald Goodwinson gick det illa. Han fick en pil genom ögat, stupade, och lär ska ha körts över av beridna riddare inte mindre än fyra gånger.

Han blev så illa tilltygad så Goodwinsons konkubin, Edith Svannacke tillkallades. Bara hon kunde identifiera honom genom att beskåda hans "ömtåligare" kroppsdelar.

Följderna av slaget vid Hastings var att det normandiska inflytandet på många olika sätt ökade i England. Men det är, som man brukar säga, en helt annan historia.

Historiens vingslag, lördag kl. 12 i Yle Vega

Läs också

Nyligen publicerat - Vega