Hoppa till huvudinnehåll

Bloggar, poddar, vloggar - så skriver och talar vi om böcker i dag

Författaren Maria Turtschaninoff
Förutom fantasyförfattare och bloggare gör Maria Turtschaninoff också en podcast om fantasy och skräck. Författaren Maria Turtschaninoff Bild: Yle/Eva Pursiainen Maria Turtschaninoff

Flera bokbloggare är igen inbjudna till Helsingfors bokmässa - också det visar på hur viktiga bloggar är för att få uppmärksamhet för nya böcker idag.

Rebecca Mattbäck studerar litteraturvetenskap i Åbo och bloggar för kulturbloggen Kulturvis, ett kollektiv som skriver om olika kulturfenomen, bland annat recenserar och skriver hon om böcker. Bloggen är ett kollektiv för att få ett kontinuerligt uppdaterat flöde.

Jessica Henriksson studerar litteraturvetenskap vid Helsingfors universitet. Där skriver medlemmar i ämnesföreningen Lycksalighetens Ö litteraturbloggen Boksikt, som startade som en övning i recensionsskrivandets konst.

Bokbloggaren Rebecca Mattbäck
Rebecca Mattbäck Bokbloggaren Rebecca Mattbäck Bild: Yle/Eva Pursiainen rebecca mattbäck
Bokbloggaren Jessica Henriksson
Jessica Henriksson Bokbloggaren Jessica Henriksson Bild: Yle/Eva Pursiainen jessica henriksson

- Vi var ganska dåliga på det och ville bli bättre, så vi startade en blogg.

Det är nya och gamla böcker som recenseras eller skrivs om, både kurslitteratur och recensionsexemplar av nyutgiven litteratur som förlagen skickar till bloggskribenterna för Boksikt.

Bloggarna är en maktfaktor

En spaning man lätt kan göra är att bloggare utgör en stor recensentskara numera - en maktfaktor när recensionsutrymmet på traditionella plattformer, tidningar, radio, tidskrifter, skurits ned.

- Bloggen är ett forum där man själv får bestämma vad och hur långt man skriver och pröva sina vingar för den möjligheten att man skulle få bli publicerad i en tidning. Öva upp sitt skrivande för att sedan kunna visa vad man går för, säger Rebecca Mattbäck.

- Det är ett forum för något annat än det akademiska skrivandet. Det får därför inte finnas några restriktioner, säger Jessica Henriksson.

Bloggen är alltså ett visitkort för osäker arbetsmarknad?

- Det var en av huvudtankarna med Boksikt, säger Henriksson. Man behöver skaffa sig egen erfarenhet innan arbetslivet. Det är ett forum där vi kan skapa den erfarenheten inför ett kommande jobb.

- Ja, ett digitalt visitkort, det här kan jag visa upp, det är något jag gör kontinuerligt och som håller en bra kvalitet, instämmer Mattbäck.

Boksnack i dina öron

Bokpodcasts, alltså inspelat snack om valfritt tema, i det här fallet böcker, är också ett sätt att behandla litteratur utanför de traditionella medierna.

Ett exempel är podcasten Mellan raderna med finlandssvenska journalisten och författaren Peppe Öhman som pratar om läsning med sin kollega Karin Jihde i Stockholm.

I podden Taxen och Terriern, som görs av skådespelarna Sonja Ahlfors och Johanna Nylund, diskuteras ofta böcker.

Båda poddarna är kopplade till varsitt finlandssvenskt förlag, Mellan raderna till Schildts och Söderströms, Taxen och Terriern till Förlaget.

Författaren Maria Turtschaninoff är förutom bloggare även poddare - hon är med i ett kollektiv som från Finland och fyra städer i Sverige pratar om fantasylitteratur ur olika synvinklar i Fantastisk podd.

- Podden är ett fönster ut mot världen. Jag får ett större sammanhang, och speciellt för oss som skriver fantastik blir det ett kollegialt sammanhang. Vi recenserar inte böcker, vi lyfter inte fram våra egna böcker – målgruppen för podden är mera personer som är intresserade av skrivandet. Snacket går på egna villkor - det är ingen intervjusituation.

Person i paneldiskussion håller upp en plansch.
Rebecca Mattbäck håller upp en novellaffisch, en berättelse i planschformat. Person i paneldiskussion håller upp en plansch. Bild: Yle/Eva Pursiainen bokmässan 2016

För personerna bakom Fantastisk podd gick det upp exakt hur populär podcasten blivit när de gjorde ett öppet upprop efter nya medlemmar i gruppen när flera bestämt sig för att sluta.

- Vi fick jättemånga intresserade! Grupperna i Stockholm och Malmö gjorde till och med små intervjuer med potentiella nya poddare.

Youtube, där finns ungdomslitteraturen recenserad

Vloggar - bloggar i videoformat - är något som författaren Maria Turtschaninoff mött när hon följt med sin bok Maresis världserövring.

- Vloggar är stora i vissa länder, som i England där förhandsexemplar av boken skickades till book tubers, som det kallas - det finns jättemycket recensioner av ungdomslitteratur på Youtube.

Instagram är boktätt, om fem år - vem vet?

Jessica Henriksson säger att det kanske inte är bloggar som är den främsta plattformen för att recensera böcker på om fem år, det kan vara andra sociala medier.

- Många Instagramkonton tar upp böcker och skriver kort: bra, inte bra. Det kan vara ett fungerande format för den som gillar att läsa men inte skriva.

- Det kan vara ett bra komplement till en bokblogg som har vuxit sig stor att ha ett Instagramkonto, för att visa upp vad man recenserat senast, säger Rebecca Mattbäck.

Maria Turtschaninoff är aktiv på sociala medier och blir ofta taggad med Instagramrecensioner från Tyskland och Holland.

- Speciellt i Tyskland är det många som gör vackra arrangemang med min bok, tvärtom från de suddiga snapshots jag brukar publicera.

Kvinna håller upp plansch
Jessica Henriksson visar upp en affisch som är en bildsatt novell - en poster story. Kvinna håller upp plansch Bild: Yle/Eva Pursiainen bokmässan 2016
En hopvikt plansch med texten poster stories på.
En novellaffisch kan man lätt ha med sig i väskan - eller hänga upp på väggen. En hopvikt plansch med texten poster stories på. Bild: Yle/Eva Pursiainen bokmässan 2016


Artikeln grundar sig på en paneldiskussion som Svenska Yles litteraturredaktörer Marit Lindqvist och Anna Dönsberg höll i på Helsingfors bokmässa.